Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Přečtete to? Změna písma cílů MHD v Ostravě

Od 15. prosince 2019 vstoupily v platnost změny v jízdních řádech MHD v Ostravě. S touto úpravou, ale došlo mimo jiné k výrazné změně – přejmenování zastávek na úplný systémový název. Prakticky tak bylo před jméno zastávky vložen název městské části. Například původní název zastávky Vřesinská má po změnách název Poruba, Vřesinská.

Transparenty (1)
Nápis na čelním transparentu mohl být čitelnější kdyby Přívoz byl na jednom řádku a Hlučínská na druhém řádku. Nicméně nic nemění na této situaci, že na vnitroměstských linkách se názvy městských částí nemuseli vůbec uvádět...to opět DPO změnu zákonné normy nepochopilo úplně.

Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) přistoupil k této změně v souladu se zákonnou normou. Ovšem to by nebyl DPO, aby si změny nevysvětlil po svém. Tato zákonná norma jistě existuje, ale nikde nenařizuje, aby do konečných cílů vnitroměstských linek byly přidávány názvy městských částí. Pokud se podíváme na jiná Česká, Moravská či Slezská města jako Praha, Brno či Plzeň ani jeden ze zmíněných dopravních podniků v těchto městech, ale také v jiných městech nepoužil doplněni názvu městské části na vnitroměstské linky. Tato zákonná norma je určena pro linky, které končí za hranicí města.

Připomínáme, že již v minulosti DPO tyto názvy městských části do konečných zastávek zavedlo taktéž na čelních panelech, kdy byl název Poruba, Vřesinská rozdělen na dva řádky. Viditelnost byla sice horší, ale ještě bylo možné cíl spoje přečíst. Nejnověji je tento dlouhý název již na jednom řádku, čímž došlo k výraznému zmenšení písma a tím také k výraznému zhoršení čitelnosti pro cestující, zejména z řad seniorů.

Transparenty

Bylo by fajn, kdyby DPO zbytečně nedělal věci, které nemusí. Aneb tato změna ničemu neprospěla a vůbec nemusela proběhnout u zmíněných vnitroměstských linek. Klasický alibismus a udělat vše tak, hlavně aby nikdo nic mohl říct.

Aktualizováno 8. 2. 2020 19:17

Jste zde: