Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Dopravní podnik Mladá Boleslav zakoupil další nové autobusy Iveco

mlada boleslavDopravní podnik města Mladá Boleslav převzal čtyři nové autobusy značky Iveco na bioCNG. Začala tím postupná obnova vozového parku mladoboleslavské MHD, která potrvá až do roku 2027 a zahrnuje v součtu pořízení 17 nových autobusů. Spolufinancované jsou z Integrovaných teritoriálních investic (ITI) Mladá Boleslav částkou přesahující 80 milionů korun.

Boleslav Urbanway
Nové autobusy Iveco Urbanway 12 M CNG. Foto: DPMLB

"Nákup nových autobusů krásně zapadl do soukolí ekologické a cenově výhodné hromadné dopravy po našem městě. Mám velkou radost, že se lidé mohou po Boleslavi pohodlně pohybovat MHD, a šetřit zároveň svou peněženku i životní prostředí," uvedl primátor města Raduan Nwelati s odkazem na to, že stále platí zvýhodněné jízdné s celoročním kupónem a zároveň jízdné zdarma pro děti a starobní i invalidní důchodce.

„Díky vlastní bioplynové stanici v Plazích máme velkou výhodu a můžeme využít prostředky z ITI na autobusy na bioCNG, zatímco jinak bychom museli pořídit autobusy na vodík nebo elektrický pohon, které jsou výrazně finančně nákladnější,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Bouška.

Již v průběhu roku 2023 mladoboleslavský dopravní podnik vysoutěžil nákup 17 nových autobusů. Pořizovací náklady na jeden autobus činí 6 750 000 korun, z toho dotace z Integrovaných teritoriálních investic pokrývá sumu 4 725 000 korun.

Obnova vozového parku bude postupná: další čtyři autobusy budou uvedeny do provozu do poloviny tohoto roku. V letech 2025, 2026 a 2027 budou dodány tři nové autobusy - vždy do poloviny kalendářního roku.

„Chceme, aby vozový park stárnul postupně a nikoliv nárazově v jeden moment. Podobně jsme postupovali i v předchozím období, kdy se nám toto řešení osvědčilo,” poznamenal první náměstek Bouška.

Boleslav Urbanway (1)
Nové autobusy Iveco Urbanway 12 M CNG. Foto: DPMLB.

Mezi roky 2017 - 2021 mladoboleslavský dopravní podnik postupně nasadil do provozu 21 nových autobusů s podporou prostředků z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Také tato flotila vozů jezdí na bioCNG.

Nynější čtyři nové autobusy ve vozovém parku nahradí nejstarší a nejopotřebovanější dieselové autobusy, jsou klimatizované a zvyšují tak komfort pro mladoboleslavské cestující.

Dopravnímu podniku města Mladá Boleslav pomůže z ITI na nákup 17 autobusů celková částka 80 325 000 korun. Mladoboleslavská aglomerace se řadí mezi třináct oblastí podporovaných v České republice, zahrnuje dohromady 63 obcí a do roku 2027 má alokováno přibližně 1,2 miliardy korun.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku Mladá Boleslav

Aktualizováno 29. 1. 2024 18:49

Jste zde: