Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Stěhování porubských garáží na obzoru

dpoTo, o čem se v dopravních kruzích již nějakou dobu mluvilo, se zřejmě brzy stane skutečností. Řeč je o stěhování autobusových garáží v Ostravě-Porubě. Celý areál, na který na jižní straně navazuje tramvajová vozovna, leží v lukrativní zóně a už delší dobu je v hledáčku developerů.

Martinov
Vizualizace z výběrového řízení ,,PD - Přemístění garáží autobusů z areálu DPO v Porubě do areálu DPO v Martinově“

Garáže Poruba
Pohled na areál Garáží Poruba.

Podle veřejné zakázky, kterou Dopravni podnik Ostrava a.s. (dále DPO) první červencový den zveřejnil na svém profilu, čeká autobusy stěhování do Martinova. V areálu DPO v Martinově dochází k odstavování části autobusů z kapacitních důvodů už nyní, kromě toho se tam nachází také plnička CNG.

Garáže Poruba (1)
Pohled na areál Garáží Poruba.

Celý název zakázky zní ,,PD - Přemístění garáží autobusů z areálu DPO v Porubě do areálu DPO v Martinově“ a její předpokládaná cena činí 12,9 milionů korun bez DPH. Předmětem zakázky má být zpracování projektové dokumentace pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení a výkon autorského dozoru. Zájemci se mohou hlásit do 20. září 2021.
Podrobnější informace naleznete přímo na portálu veřejných zakázek

Dodejme, že úvahy o stěhování se již řadu let dotýkají také tramvajové vozovny, neboť i ta zabírá cenné pozemky téměř v srdci Poruby a je umístěna uprostřed městské zástavby. V jejím případě by však bylo třeba vybudovat pro tramvaje zcela nové zázemí na zelené louce, tedy ideálně někde na okraji zástavby.


Vítěz veřejné zakázky
Zakázku na vypracování dokumentace získaly společnosti PPS Kania s.r.o. a Stavební a rozvojová s.r.o., a to za cenu 8 487 000 Kč bez DPH.

Firmy by měly zpracovat návrh komplexního řešení nově budovaných garáží pro autobusový vozový park v areálu v Martinově, celkově v nich má být místo pro 95 dvanáctimetrových autobusů a 40 kloubových autobusů.

Má dojít k výstavbě administrativní budovy se zázemím pro řidiče, myčky, dílny, skladu, odstavné plochy pro osobní vozidla zaměstnanců a v zadní části areálu na místě dnešního fotbalového hřiště také k vybudování větší odstavné plochy s kapacitou celkem 117 stání pro autobusy (79 míst pro 12m vozy, 38 míst pro kloubové), což by mělo umožnit definitivní přesun porubských garáží právě do prostoru v Martinově.

Aktualizováno 7. 2. 2022 14:55

Jste zde: