Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Moderní hala v Pisárkách začala sloužit k očistě a ošetření tramvají

dpmbV Pisárkách začala fungovat nová hala, která umožní důkladnější péči o tramvaje. Vozy zde každý den po příjezdu projdou očistou i kontrolou technického stavu. Hala zaujme i svým moderním vzhledem, prosklená část nabízí pohled do interiéru, venkovní pyramidové hliníkové opláštění kromě estetického dojmu také pohlcuje hluk projíždějících tramvají na lince 1. Červený portál stavby odkazuje na základní barvu města Brna.

21.11.2018   Nová hala vozovna Pisárky

18.12.2018 - ...
16.6.2019 - N...
9.4.2019 - No...
7.10.2019 - N...

Průběh stavby nové tramvajové haly ve vozovně Pisárky.

Číst dál: Moderní hala v Pisárkách začala sloužit k očistě a ošetření tramvají

Opravy o víkendu omezily brněnskou MHD

dpmbTaké o víkendu 16 a 17. května 2020 ovlivnily provoz linek brněnské MHD stavební práce a výluky. Mezi hlavní výluku, kterou dokumentují všechny fotografie u článku, patří stavební práce v ulici Provazníkova v městské části Černá Pole. Probíhalo zde frézování a následné asfaltování vozovky. Tato výluka ovlivnila provoz linek č. 25, 26, 44 a 57, které jezdily z Tomkova náměstí ve směru na Lesnou odklonem Husovickým tunelem a ulicí Porgesovou. Linky č. 25 a 26 vynechaly zastávku Merhautova a náhradou zastavily na zastávce Štefánikova čtvrť, linky č. 44 a 57 bez náhrady vynechaly zastávky Merhautova a Štefánikova čtvrť.

  16.5.2020   ul. Provazníkova (1)
16.5.2020   ul. Provazníkova   17.5.2020   ul. Provazníkova

Stavební práce v ul. Provazníkova.

Číst dál: Opravy o víkendu omezily brněnskou MHD

Výluka na ulici Hlinky v Brně

dpmbVelice zajímavou byla výluka na ulici Hlinky v brněnských Pisárkách ve dnech 8. – 10. května 2020. Od loňského roku probíhala stavba nové haly denní údržby, která je součástí tramvajové vozovny v Pisárkách. Právě o tomto prodlouženém víkendu dělníci z Dopravních staveb dokončili napojení nových kolejí a kolejových objektů v okolí této stavby, hlavně při vjezdu do nové haly. Z tohoto důvodu byla na tři dny tato tramvajová vozovna odříznuta od běžného provozu.

8.5.2020   Průběh stavebních prací během výluky (1)
Stavební úpravy při vjezdu a výjezdu z vozovny, vjezd do nové haly ve vozovně Pisárky a napojení na současnou tramvajovou trať linky č. 1 v ulici Hlinky.

8.5.2020   Průběh stavebních prací během výluky
Stavební úpravy při vjezdu a výjezdu z vozovny, vjezd do nové haly ve vozovně Pisárky a napojení na současnou tramvajovou trať linky č. 1 v ulici Hlinky.

Číst dál: Výluka na ulici Hlinky v Brně

V Brně vyjíždějí z dílen další Draci

dpmbV roce 2018 vypsal Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) výběrové řízení na dodávku až 41 nových tramvají, které měly být střední kapacity v délce 20 až 25 m s tím, že by si tyto vozy DPMB vyráběl sám ve vlastních dílnách na základě licenční smlouvy. Hlavním kritériem byla jako ve většině případů cena, s poměrem 90 %. Kromě zmíněné délky vozů byla dále požadována obsaditelnost min. 220 cestujících, z toho min. 40 sedících, vstup a výstup měly zajišťovat čtvery dveře a vozy měly být plně bezbariérové (nikde však nebyla zmínka o tom, že vozidlo má být 100% nízkopodlažní, pouze měla být průchozí v celé délce bez schodů). Dále měla být tramvaj plně klimatizovaná a vybavena min. třemi podvozky, z nichž všechny měly být hnané a otočné.

Vize DPMB byla taková, že vítězná firma dodá všechny komponenty spolu s dokumentací a pod dozorem jejich pracovníka si brněnský dopravce ve vlastních dílnách tramvaj sestaví.

Vítězem tohoto výběrového řízeni se nakonec stala společnost Pragoimex se svým modelem tramvaje EVO 2. DPMB následně vyhlásil anketu jak o jménu nové tramvaje, tak o jejím barevném schématu. Mezi finální kandidáty na jméno nové tramvaje veřejnost vybrala jména: Evička, Ester, Sisi nebo Drak. Právě poslední jméno - návrh Antona Somova - nakonec zvítězilo. Z vnějších barevných provedení se nakonec nejvíce líbila relativně jednoduchá bílo-červená kombinace, která respektuje brněnské městské barvy a kterou navrhl Miroslav Rajnocha. Oba vítězové byly oceněni dne 18. května 2019 při Dni otevřených dveří v Medlánkách.

Číst dál: V Brně vyjíždějí z dílen další Draci

Dopravní podnik města Brna nakoupil nové autobusy Iveco

dpmbDopravní podnik města Brna a.s. zakoupil pět nových autobusů Iveco Crossway LE 12 M LINE. Autobusy obdržely ev. č. 2911–2915. Autobusy budou nasazovány na meziměstské (regionální) linky a také využívány pro zájezdovou dopravu, proto jsou autobusy vybaveny také digitálním tachografem, které městské autobusy mít nemusí.

Vozy jsou vybaveny pohodlnějšími sedačkami s vysokými opěradly a opatřeny bezpečnostními pásy. Zde dodejme, že cestující jsou je povinni použít vždy. Dále je v autobusech lednička, CD/DVD přehrávač a pro cestující USB nabíječky. Autobuys jsou vybaveny šestistupňovou automatickou převodovkou a celovozovou klimatizací.

2019 06 28@2913@2B0 9893@Bystrc, ZOO
Nový autobus Iveco Crossway LE 12 M LINE ev. č. 2913.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna nakoupil nové autobusy Iveco

Jste zde: