Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Historickými tramvajemi pod Vysoké pece

dpoV Ostravě se v sobotu 10. října 2020 konaly další z řady nostalgických jízd historickými vozidly Dopravního podniku Ostrava a.s. (dále jen DPO). Tentokrát si na své přišli milovníci Komárka a Barborky, neboť právě tato dvojice motorových tramvajových vozů zajišťovala vozbu zájemců na dvou větvích, jejichž společným cílem byla zastávka Dolní Vítkovice.

2020 10 10@94@@ul. Vítkovická
Tramvajový motorový vůz ev. č. 94 ,,Komárek".

Číst dál: Historickými tramvajemi pod Vysoké pece

Snížení mezd v Dopravním podniku Ostava?

dpoPo delší době vyjednávání se podařilo Dopravnímu podniku Ostrava a.s. (dále jen DPO) uzavřít na období od roku 2020 do 2023 novou kolektivní smlouvu. V ní došlo mj. k významnému navýšení mezd řidičů o 10 Kč/hod od ledna 2020, dále bylo dojednáno, že každoročně dojde k navýšení mzdových prostředků o 40 mil. Kč. Ovšem z důvodu letošní pandemine koronaviru a krátkodobého uzavření ekonomiky a úbytku cestujících došlo v pokladně statutárního města Ostravy ke značnému poklesu příjmu.

DPO1 (1)

Číst dál: Snížení mezd v Dopravním podniku Ostava?

Dopravní podnik Ostrava nasadí do běžného provozu doubledeckery

dpo1. listopadu 2020 zahájí Dopravní podnik Ostrava (DPO) provoz dlouho očekávaných patrových autobusů. Nejdříve mimosezónním provozem na lince č. 78.
Poznámka redeakce: provoz nových patrových autobusů bude zahájen až v pondělí 2. listopadu, neboť autobusová linka č. 78 je provozována pouze v pracovní dny. 
V následující letní sezóně je DPO přesune na speciální turistickou linku č. 88, která spojí Dolní oblast Vítkovice (DOV) a ostravskou zoologickou zahradu, dva nejnavštěvovanější turistické cíle v Ostravě i celém Moravskoslezském kraji. DPO se tak stane vůbec prvním městským dopravcem v České republice, který bude dvoupodlažní autobusy provozovat na běžné lince.

DPO dvoupatraky

Číst dál: Dopravní podnik Ostrava nasadí do běžného provozu doubledeckery

Do Ostravy byly dodány další trolejbusy Škoda 36 Tr T’CITY

dpo

Soutěž na dodání nových parciálních trolejbusů do Ostravy zná po několikaměsíčních průtazích konečně svého vítěze. Stala se jím společnost Ganz – Skoda Electric Ltd. Ta porazila další tři účastníky výběrového řízení, kterými byly společnosti SOR Libchavy, Trams for Envi s ukrajinským výrobcem Bohdan a Škoda Electric (bývalá Ekova Electric). Vítěz tak dodá do Ostravy celkem 12 parciálních trolejbusů Škoda 36 Tr T’CITY s karoserií tureckého výrobce Temsa, s opcí na dalších šest vozů. Jeden vůz vyjde Dopravní podnik Ostrava (dále jen DPO) na 11,27 milionu korun, což je 20% pokles oproti předpokládané hodnotě zakázky. 

2023 02 15@3746@@ul. Hornopolní
Ostravský trolejbus Škoda 36 Tr T’CITY ev. č. 3746 v pravidelném provozu s cestujícími projíždí ulicí Hornopolní.

Číst dál: Do Ostravy byly dodány další trolejbusy Škoda 36 Tr T’CITY

Údolím Porubky jezdily historické tramvaje

dpoV sobotu dne 5. září 2020 si Dopravní podnik Ostrava a.s. pro cestující připravil další historické jízdy, tentokrát tramvají. Trasa byla vedena po trase linky č. 5 ze zastávky Poruba, Vřesinská přes Vřesinu, Krásné Pole, Dolní Lhotu a Horní Lhotu do konečné zastávky Budišovice, Zátiší.
Spojení obstarávaly celkem čtyři historické soupravy tramvají: motorový vůz ev. č. 25 ,,vysoký motor, kroužkač“ s vlečným vozem ev. č. 69 ,,bajvuz“, druhou soupravu tvořil motorový vůz ev. č. 94 ,,komárek" s vlečným vozem ev. č. 218 ,,brňák", dalé byl na trati nasazen motorový vůz ev. č. 21 ,,Barborka“ a poslední soupravu tvořil čtyřnápravový vůz ČKD T2 ev. č. 681.
Na konečné zastávce Budišovice, Zátiší byl k prodeji upomínkových předmětů DPO přistaven historický autobus Karosa ŠM 11 ev. č. 5842.

2020 09 05@25@@Poruba, Vřesinská
Tramvajový motorový vůz ev. č. 25 ,,vysoký motor, kroužkač“ s vlečným vozem ev. č. 69 ,,bajvuz“.

Číst dál: Údolím Porubky jezdily historické tramvaje

Jste zde: