Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Autosympo 2013

Ve dnech 30. - 31.10.2013 se koná tradiční odborná konference Autosympo věnovaná alternativním palivům. Poprvé je akce pořádána jako celostátní dvoudenní akce pod patronací FISITA, Světové federace společností automobilových inženýrů a techniků. Na akci bude poprvé veřejně představen projekt „LNG Masterplan Rýn-Mohan Dunaj“, v jehož rámci by měli tři desítky investorů z 11 zemí zásobovat zkapalněným zemním plynem evropské vnitrozemí. Česká strana je zastoupena prostřednictvím Asociace NGV, která také získala dotační příspěvek na studie a projekty rozšíření LNG v Česku.

Číst dál: Autosympo 2013

ČSAD Autobusy České Budějovice letos pořídí 15 nových CNG autobusů

Motoristů tankujících do svých vozidel stlačený zemní plyn je v České republice každým měsícem více a více. Nejnovější tisková zpráva Asociace NGV, která se zabývá využitím zemního plynu a biometanu v dopravě, uvádí, že oproti čtvrtému kvartálu roku 2012 počet CNG vozidel v ČR vzrostl o 46,5 %, a to na celkový počet 6,3 tisíce.

Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů. „Podle serveru www.cngplus.cz zabývajícího se CNG problematikou, přibude ještě letos dalších minimálně 15 CNG autobusů, a to v Českých Budějovicích,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Číst dál: ČSAD Autobusy České Budějovice letos pořídí 15 nových CNG autobusů

Využítí zemního plynu v dopravě nadále stoupá, CNG autobusů jezdí o 12 % více než loni

daily-cng logo-6dc4d7Na světě jezdí celkem 17,73 milionů vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti loňskému roku je to nárůst přes 9 procent. Nejvíce narostl počet CNG autobusů, a to o skoro 12 procent. Na světě tak jezdí už 781 396 autobusů na zemní plyn. Za poslední rok také přibylo 1 135 CNG stanic a celkově jich na světě je již 22 162. Dalších 1 787 stanic je v plánu výstavby.

„V Evropě jezdí dnes 1,848 milionů CNG vozidel, což je v meziročním srovnání nárůst o 7 procent,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. „V Evropě jezdí také 278 503 CNG autobusů, jejich počet se za rok zvýšil o 191,“ dodává Prokopec.

Číst dál: Využítí zemního plynu v dopravě nadále stoupá, CNG autobusů jezdí o 12 % více než loni

V ČR je již 5,8 tisíce CNG vozidel, autobusů jezdí 410

Počet osobních a dodávkových vozidel vzrostl meziročně o 49 procent.daily-cng logo-6dc4d7

V České republice je již 5,8 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti třetímu kvartálu 2012 se jedná o nárůst 45 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 49 procent. V ČR je také již 410 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

„Ve třetím čtvrtletí u nás již jezdí skoro šest tisíce CNG vozidel. Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Číst dál: V ČR je již 5,8 tisíce CNG vozidel, autobusů jezdí 410

Česká pošta rozšiřuje svou flotilu CNG vozů

Česká pošta a CNG vozidlaStejně tak jako městská hromadná doprava, na kterou je náš server primárně zaměřen, jsou i poštovní služby významným logistickým prvkem k zajištění každodenních potřeb občanů a chodu našeho státu. Česká pošta je zatím jediným státním podnikem, který provozuje velký počet vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). V současné době má ve svém vozovém parku 482 CNG vozidel. V nejbližší době přibude dalších 10 nákladních vozidel a 200 osobních a užitkových vozidel na zemní plyn.

I díky příkladu jako je Česká pošta si CNG vozidla pořizuje stále větší počet firem. Svůj vozový park tak „plynofikují“ nejen logistické a spediční firmy, ale i pekaři a soukromí podnikatelé. Jezdí zde i ekologické taxi na CNG. Každým rokem tak počet CNG vozidel narůstá. „Prodej CNG již třetím rokem po sobě rostl vyšším než dvacetiprocentním tempem, v minulém roce byl nárůst 26 %,“ říká Pavel Bartl, jednatel společnosti RWE Energo a dodává: „V roce 2013 očekáváme také zhruba pětinové zvýšení prodeje.“

Číst dál: Česká pošta rozšiřuje svou flotilu CNG vozů

Jste zde: