Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nová CNG plnicí stanice v Praze Podbabě

cpsV České republice dnes funguje již 95 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Zítra, 1. října, zahájí pro motoristy provoz nová CNG stanice v Praze Podbabě (u Auto Podbabská) společnosti VEMEX. Slavnostní otevření proběhlo 22. září. Stanice s dvěma výdejními stojany nabízí klasický zákaznický standard jako při tankování benzinu či nafty a bude otevřena pro osobnívozy24 hodin denně.V Praze je to již 11. CNG stanice.
 
„Společnost VEMEX je letos jedním z lídrů ve výstavbě plnicích stanic CNG a toto je již naše 13. veřejná stanice v ČR. V příštím roce plánujeme otevřít i první LNG stanici,“ říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel VEMEX.

„Na stlačený zemní plyn (CNG) u nás jezdí už téměř 12 tisíc vozů, což je o více než 3tisíce více než na začátku letošního roku a už v říjnu by mohla být v ČR v provozu první stovka plnicích veřejných CNG stanic,“ uvádí Hugo Kysilka z Vemexu.Nejčastějším důvodem pořízení CNG vozidel je velké snížení nákladů na provoz. Cena CNG je zhruba poloviční oproti benzinu či naftě.

Praha 6, Pod Paťankou 1, Dejvice (vedle areálu Auto Podbabská)
Provozovatel: VEMEX s.r.o.
Technologie: Bonett, kapacita kompresoru 140 kg, 2 výdejní místa
Otevírací doba: NON STOP
Platební způsoby: bankovní karty, plynárenské karty.
Cena CNG: 25,90 Kč/kg
GPS souřadnice: 50.1139714N , 14.3921733 E

Zdroj: Tisková zpráva Českého plynárenského svazu

První hasičské vozy na CNG má Kraj Vysočina

cpsDva nové speciální vozy pro zásahy u požárů elektrorozvodů a dalších elektrozařízení mají jako první v ČR hasiči na Vysočině. Za jejich pořízením stojí vzájemně dobrá spolupráce Kraje Vysočina, Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina a společnosti E.ON. Nové zásahové vozy používají k hašení oxid uhličitý a pohání je motory na stlačený zemní plyn (CNG). V ČR se jedná o vůbec první dva zásahové vozy Integrovaného záchranného systému, které využívají tento alternativní pohon.

5.8.2015 - Př...

Slavnostního předání se zúčastnili brig. gen. Drahoslav Ryba, generální ředitel hasičského záchranného sboru (HZS) ČR, plk. Petr Beneš, krajský ředitel hasičského záchranného sboru (HZS) Vysočina, Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina a Michael Fehn, jednatel E.ON ČR.

Číst dál: První hasičské vozy na CNG má Kraj Vysočina

Letos jen do pololetí dalších 15 nových CNG stanic

cpsV loňském roce přibylo pro motoristy 26 nových veřejných CNG stanic, tedy tolik, co dříve za celých 5 let. V letošním roce je tempo výstavby ještě rychlejší. Už jen za prvních 6 měsíců se otevřelo 15 nových stanic. Nejnověji se nyní v ČR otevírají stanice v Olomouci na ulici Přerovská a v Praze na Poděbradské. V Praze a Středočeském kraji natankujete již u 24 stanic, na Moravě u 30 stanic. Na konci příštího roku bude v ČR 150–160 veřejných CNG stanic.

Nejvíce, již 16 CNG stanic, dnes provozuje v ČR společnost BonettGasInvestment (Bonett). Jen v letošním roce Bonett otevírá 15 CNG stanic, na konci roku 2015 by měla mít v provozu minimálně 25 CNG stanic. „V roce 2016 by pak měla mít síť Bonett více než 40 CNG stanic jen v České republice,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva BonettGasInvestment.

Do srpna se objeví také dalších 10 CNG stanic společnosti Vítkovice Doprava, a to v Kroměříži, ve Frýdlantu nad Ostravicí (2 stanice), v Karviné, Praze – Horních Počernicích, v Mikulově, v Přibyslavicích (opět 2 stanice), ve Slaném a v Železné Rudě. Naposledy otevřená CNG stanice v Olomouci je již desátá stanice CNG vybudovaná Vítkovicemi v síti BENZINA.

Číst dál: Letos jen do pololetí dalších 15 nových CNG stanic

V červnu se konalo v Paříži nejvýznamnější setkání trienia světového plynárenství

cps

Mezinárodní plynárenská unie (IGU) uspořádala letos ve dnech 1. – 5. června 2015 již 26. Světovou plynárenskou konferenci. WorldGas Konference, která se koná jednou za tři roky, proběhla letos v Paříži (WGCParis2015). Jde o největší a nejprestižnější konferenci celosvětového plynárenství. Poprvé se v rámci konference představila i samostatná výstava "Zemní plyn pro dopravu" (CNG/LNG).Za Český plynárenský svaz (ČPS), který je členem Mezinárodní plynárenské unie (IGU), se konference zúčastnil Miloslav Zaur, bývalý předseda Rady ČPS, Martin Herrmann a Jiří Šimek, místopředsedové Rady ČPS, Martin Slabý, člen Rady ČPS. Z odborných výborů ČPS pak se za ČPS účastnili Libor Čagala a David Konvalina.

Novou předsedající zemí IGU se staly USA a prezidentem byl zvolen David Caroll. Česká republika má od tohoto setkání tu čest předsedat v následujícím trienniu 2015– 2018 ve výboru IGU - WOC 3 (Přeprava plynu) jako celosvětovému reprezentantu v oboru přepravy plynu. Předsedou výboru WOC 3 (za ČPS) je od června 2015 pan Martin Slabý ze společnosti Net4Gas a zároveň CEO společnosti Net4Gas pan Andreas Rau od června reprezentuje ČPS v Technické koordinační komisi IGU.

Číst dál: V červnu se konalo v Paříži nejvýznamnější setkání trienia světového plynárenství

81 procent kladně hodnotí alternativní dopravu ve městech

cpsČeši se dobře orientují v alternativních dopravních pohonech, za nejsympatičtější považuje více než 80 procent z nich hybridní vozy a CNG. Vyplývá to z výzkumu společnosti E.ON u agentury Ipsos, kterého se zúčastnilo 1 510 respondentů. Výsledky také dokládají, že si Češi na alternativní dopravě nejvíce cení snížení emisí a levnějšího provozu. Jako negativum pak vnímají nízký počet čerpacích stanic nebo pořizovací cenu vozů.

eonLidé očekávají, že v budoucnu poroste význam ostatních alternativních pohonů. Mírný nebo výrazný rozvoj očekává 87 procent dotázaných u elektromobilů, o něco méně pak u hybridních vozů nebo automobilů na CNG. Podle odborníků je to dáno také tím, že vozů na tento pohon již u nás jezdí jen o něco méně než 10 tisíc, zatímco počet elektromobilů se stále pohybuje ve stovkách.

Číst dál: 81 procent kladně hodnotí alternativní dopravu ve městech

Jste zde: