Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Vývoj MHD ve Studénce

Město Studénka
transdev moravaMěsto Studénka se nachází v Moravskoslezském kraji na hlavní železniční trati Přerov – Bohumín. Za větší rozvoj a slávu vděčí nejen tomuto faktu, ale především podniku Vagónka Studénka, který v místní části Butovice vznikl již v roce 1900. Přesně o 100 let později došlo k přesunu výroby osobních železničních vozů do Ostravy do nového podniku Škoda Vagonka a.s. a ve Studénce se poté ještě několik let vyráběly alespoň nákladní vagony. Nyní v areálu od roku 2006 působí společnost MSV Metal Studénka. 

arriva dbcompanyVe Studénce podle posledního průzkumu žije 9 477 obyvatel a samotné město se skládá ze tří městských částí – Butovice, Nová Horka a Studénka, které však netvoří kontinuální celek. Místní části Butovice a Studénka tvoří v podstatě dvě zcela oddělené obce, na mapě připomínají ramena písmena V, v jejich vrcholu u hlavní železniční trati se nachází areál bývalé Vagonky. Část Nová Horka se nachází dokonce až za řekou Odrou jižně od železniční trati.

VeoliaZ hlediska dopravní obslužnosti město Studénku protíná již zmíněná železniční koridorová trať Přerov–Bohumín, a stanice Studénka je výchozí pro lokální tratě do Bílovce a přes Kopřivnici a Štramberk do Veřovic, součástí této tratě je také elektrifikovaná odbočka na letiště v Mošnově. Autobusovou dopravu zahrnuje několik meziměstských linek, ale pro důstojné propojení jednotlivých městských částí byla v září 2002 zřízena městská linka č. 887611 (později zkráceně v rámci systému Ostravského dopravního integrovaného systému – ODIS č. 611).

Číst dál: Vývoj MHD ve Studénce

Omezení dopravy v Jihomoravském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

dpmbDopravní podnik města Brna a.s.
Jak jsme uváděli na facebook stránkách ve středu 7. října, Dopravní podnik města Brna opět jako na jaře postupně reaguje na vládní nařízení související s pandemií nového koronaviru způsobující nemoc Covid-19. Vlivem zkrácení provozu restauračních zařízení a klubů od noci z pátku 9.října na sobotu omezil provoz nočních MHD autobusových linek č. N89-N99 v noci před nepracovním dnem - zrušil většinu posilových spojů nočních rozjezdů a vložených nočních rozjezdů v 0.30 a 1.30h. z Hlavního nádraží.

2020 10 09@2368@BZM 86 62@Lesná Haškova
Setkání dvou autobusů Karosa B 961 ev č. 2368 a 2369 na konečné zastávce Lesná Haškova.


Omezení od středy 14. října 2020
DPMB se omezil provoz školních autobusových linek č. 85 – 88 a školních spojů na denních linkách MHD, a to z důvodu uzavření všech škol.

Číst dál: Omezení dopravy v Jihomoravském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

Zářijové vlakové výluky omezily dopravu na jižní Moravě

Ve druhé polovině měsíce září byly zaráz na více vlakových linkách IDS JMK výluky.Jednalo se o jak dlouhodobé, tak i krátkodobé omezení provozu. Právě z důvodu většího množství výluk bylo možné na vybraných linkách náhradní dopravy za vlaky spatřit jak jezdit nejrůznější soukromé dopravce z různých krajů, zároveň také bylo možné vidět větší množství různých typů autobusů, se kterými se v kraji běžně na linkách nesetkáme. Proto vznikl tento článek, kdy naše redakce vydala vybrané výluky vyfotografovat a přinášíme tak dopravním zájemcům zajímavé fotografie.

Retrobus

Číst dál: Zářijové vlakové výluky omezily dopravu na jižní Moravě

Chytrá města a inovativní technologie se rozvíjejí i v obtížných podmínkách Zpráva z konference Smart city v praxi V – Smart city FOR ARCH

smart cityDne 25. září 2020 proběhla v Kongresovém sále výstaviště PVA EXPO sdružená konference Smart city v praxi V – Smart city FOR ARCH. V podmínkách neustále se měnících protiepidemických opatření se konference zúčastnilo osobně celkem 60 odborníků zejména z měst, městských služeb a univerzit. Dalších 310 účastníků sledovalo konferenci v přímém přenosu na YouTube. Mezi nimi byli i kolegové z Mosambiku, bývalí studenti českých univerzit, kteří mají zájem o uplatnění konceptu smart city a moderních technologií v podmínkách metropole Maputo, byť jsou v mnohém odlišné od těch českých.

Významnou informací pro účastníky konference od MMR ČR, která koncept smart city metodicky zastřešuje na vládní úrovni, byl názorný přehled metodické a vzdělávací podpory z jeho strany a dále výčet dotačních zdrojů pro smartcities, zejména pak zdrojů EU pro oživení a transformaci ekonomiky (zelená a digitální). Z této prezentace bylo ovšem také zřejmé, že na úrovni měst, obcí a regionů navzdory vší podpoře stále existují značné rezervy v porozumění a v systematickém přístupu k rozvíjení tohoto konceptu a v efektivním využívání moderních technologií. Je tedy namístě další osvěta v této oblasti.Totéž potvrzují i zkušenosti konzultantů – organizátorů konference. V ČR existují města a obce se systematickým přístupem ke strategii smart city a její implementaci, ale také nejeden „Smart Kocourkov“.

Číst dál: Chytrá města a inovativní technologie se rozvíjejí i v obtížných podmínkách Zpráva z konference...

Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka již získává novou podobu

Autobusové nádraží Brno, ÚAN Zvonařka bylo vystavěno v roce 1978, v roce 1985 pak zastřešeno. Poslední roky se díky neudržování stalo ohyzdou města Brna a čelilo posměškům mnoha Brňanů, ale i turistů nebo cestujících přijíždějících autobusy do města. To se však stává v průběhu letošního roku minulostí, protože v postupných etapách prochází celé autobusové nádraží proměnou.

20.7.2020   Brno, ÚAN Zvonařka (2)

Číst dál: Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka již získává novou podobu

Výběr dopravce
Jste zde: