Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nový dopravní podnik ve Frýdku-Místku

Na webový stránkách města jsme našli zajímavou informaci o vzniku Dopravního podniku Frýdek-Místek, s.r.o., který by měl vyřešit problémy, které má vedení města se současným monopolním dopravcem ČSAD Frýdek-Místek a.s. Sídlo nové společnosti je na ulici Malý Koloredov. 

2014 01 14@596@8T4 7609@Frýdek,  Sídliště (1)
Autobus Iveco Crossway LE 12 M CITY (ev. č. 596) současného dopravce ČSAD Frýdek-Místek a.s.

Důvodem proč uvažovat o jeho zřízení bylo obtížné vyjednávání o změnách MHD či pravděpodobně vysoká účtovaná částka za odježděné kiliometry. Nadruhou stranu Frýdek-Místek nemá žádné své zázemí a dopravní obslužnost si objednával jako službu od poskytovatele, který měl historicky své garáže a dílny.

Dopravní podnik Frýdek-Místek, s.r.o. právně vznikl k 1. února 2017 a úkolem jeho 2 zaměstnanců je do dubna spočítat náklady na provoz a připravit jízdní řády, aby mohlo proběhnout výběrové řízení. Ačkoliv má vedoucí Ing. Jan Širc, Ph.D velké plány o moderní MHD, musíme počkat na reálné vyčíslení nákladů. Dá se rovněž očekávat, že současný dopravce nabídne městu lepší podmínky než doposud, pokud bude vědět o možné konkurenci.

Ukazuje se, že s moderními podnikatelskými přístupy není těžké zřídit ani dopravní podnik. Autobusy, nosný prvek přepravy, by si město pronajalo formou operativního leasingu, kde údržbu zajišťuje pronajímatel. Řidiče by nejraději nalákali od současného dopravce, což nemusí být tak snadný úkol, jak se zdá. Finanční bilance by i pak záležela také na podpoře tohoto nápadu od okolních obcí.

I kdyby nakonec plány nebyly úspěšné, pak se nabízí postup, že na základě vypočítaných nákladů lze příští výběrové řízení nastavit na reálných základech, čímž by také mohlo dojít k vyřešení současných komplikací. Budeme pro vás tento případ dále sledovat.

Zdroj: Statutární město Frýdek-Místek

Aktualizováno 14. 2. 2017 18:03

Jste zde: