Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

V Česku jezdí již více než 400 CNG autobusů

citelis cng havirovAsociace NGV, která se zabývá využitím zemního plynu a biometanu v dopravě, zveřejnila zprávu o dalším rozšíření výskytu vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn v České republice. Aktuálně se na českých silnicích pohybuje již 5,5 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti dubnu 2012 se jedná o nárůst téměř 48 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 52 procent. V ČR je také již 401 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

„K dubnu 2013 u nás již jezdí pět a půl tisíce CNG vozidel, což představuje meziroční nárůst 47,5 procent. Od loňského dubna také přibylo 39 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Během loňského roku byly dodány plynové autobusy například do Jihlavy, kde se mohou těšit z několika nových ekologických a úsporných autobusů Irisbus Citelis 12M CNG. Větší počet plynových Citelisů dorazil loni i do Havířova a několik kusů tohoto typu vozidla v roce 2012 zakoupil také dopravce BusLine operující především v Libereckém kraji. Dále se zbrusu nové Citelisy CNG prohání v Kladně, Trutnově, Českých Budějovicích a u dopravce FTL Prostějov. Článkovou variantu tohoto vozu pak pořídil Dopravní podnik v Ústí nad Labem.

Po autobusech Irisbus Iveco má, co se CNG variant týče, největší zastoupení v ČR tuzemská společnost SOR Libchavy. Na odbyt šly během roku 2012 především její autobusy v délkových variantách 12 a 10,5 metru. S těmito nově dodanými vozy se můžeme např. setkat u společnosti BusLine v libereckém provozu, dále pak v Karviné a početné zastoupení typu SOR CNG 10,5 dorazilo i do MHD Kladno. Hned čtyři dvanáctimetrové plynové vozy SOR pořídil dopravce FTL Prostějov, který má společně s ČSAD Havířov asi největší zkušenosti s provozem CNG v České republice.

K dispozici je už i srovnání v rámci aktuálního kalendářního roku. „Od letošního ledna do dnes přibylo 10 procent všech CNG vozidel,“ dodává Prokopec. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, ale není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzinu, stojí dnes okolo 18 Kč a to je ve srovnání s cenou benzinu, kdy jeden litr stojí cca 35 Kč, bezkonkurenční.

Zdroj: Tisková zpráva Asociace NGV, vlastní zdroje

Aktualizováno 23. 4. 2013 20:18

Jste zde: