Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Studie proveditelnosti lanové dráhy v Ostravě

Dlouho diskutovaný projekt lanovky v Ostravě v posledních dnech se stále zviditelňuje. Město Ostrava představilo významnou studii proveditelnosti, která je blízká realitě, avšak konečné slovo budou mít zastupitelé Ostravy.  Co studie obsahuje? Měly by vzniknout tři samostatné úseky, které by měli propojit centrum Ostravy s významnými turistickými cíly.

lanovka

 Vizualizace lanovky. Autor: Magistrát města Ostravy.

  • První trasa by měla propojit Novou Karolinu s Dolními Vítkovicemi (cena 327 miliónu, návratnost za 12 let).
  • Druhá trasa by měla propojit Dolní Vítkovice a ZOO (cena 611 miliónu, návratnost 11 let).
  • Třetí trasa by měla propojit přímo vnitřně ZOO (cen 286 miliónu, návratnost díky menšímu počtu cestujících 18 let).

Další stanice by mohli vzniknout na Černé louce, kde je chůzí dobrá dostupnost historického centra i haldy Ema. Celková délka všech tří tras lanovek by přesáhla přes 5,5 km, a tím pádem by šlo o nejdelší lanovku v Evropě.

Město nemá zájem stavbu lanovky hradit samo, s největší pravděpodobností bude hledat investora, se kterým by ji společně realizovali, nebo by jej pak od města převzal po dokončení, jak uvedl primátor města Ostravy Tomáš Macura. Dále také primátor prozradil, že lanovka by nebyla součásti MHD, spíše by byla jen turistickou atrakcí. Díky tomu však na ní nelze čerpat dotace. Provoz lanovky by měl být předběžně 120 dní v roce a koncová cena za jednosměrný lístek by měla být 90 Kč, na zpáteční jízdné by se vztahovala sleva a také možnost levného parkování.

Pokud tento projekt podpoří zastupitelé města Ostravy, mohla by se v roce 2018 lanovka zanést do územního plánu a v roce 2020 začít výstavba. Výhodou je, že město vlastní většinu pozemků, kde by trasa lanovky vedla. Nevlastní jen několik parcel s rodinnými domy před ostravskou ZOO. A na závěr uvedl zastupitel Ivo Hařovský, že nová lanovka má z technického hlediska spousty problémů.

Zdroj: Moravskoslezský Deník

Aktualizováno 17. 12. 2016 21:28

Jste zde: