Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Jak zvládnout první cestu na dovolenou s autem na CNG? Rady, tipy, které se Vám při cestě můžou hodit

bonettKaždý měsíc se u nás prodá dvě stě až tři sta nových automobilů na stlačený zemní plyn. Jenom za prvních pět měsíců letošního roku jich na našich silnicích přibylo téměř 1300 (1297), což je o 117 aut víc než za stejné období loňského roku. Velmi často se jedná o firemní vozy, které se využívají i k soukromým účelům. Řada řidičů tak vůbec poprvé vyrazí s autem na CNG na dovolenou, což s sebou nese určitá specifika. „Přes všechny nesporné výhody, které auta na zemní plyn mají, mají některá z nich ve srovnání s vozy využívajícími klasická paliva o něco kratší dojezd na CNG,“ upozorňuje Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment. Pokud tedy chcete naplno využít ekonomický přínos pohonu na CNG, doporučujeme před cestou trochu příprav s ohledem plánování tankování.

Počet CNG sta...
CNG stanice I...
Aplikace CNG

Fotografie č. 1: Počet CNG stanic v Evropě.
Fotografie č. 2: CNG stanice v Itálii.
Fotografie č. 3: Aplikace CNG.

V Česku byste se do potíží dostat neměli, CNG totiž natankujete na více než 120 místech a na mapě přibývají další a další plnicí stanice. „V nejbližší době se chystáme otevřít novou stanici kousek od D11 v Hradci Králové, otevřením dalších nových stanic ve Vrchlabí, Plzni či Náchodě rozšíříme naši nabídku pro motoristy už na 22 plnicích míst,“ potvrzuje tento trend Václav Holovčák ze společnosti Bonett, která provozuje největší síť vlastních plnicích stanic v České republice.

Mnohem složitější to ale budou mít cestovatelé na Slovensko, které zažívá velkou renesanci zájmu ze strany českých turistů. „Na Slovensku totiž natankujete zemní plyn jenom na deseti místech. Dvě plničky jsou v Bratislavě, po jedné v Komárně, Nitře, Bánské Bystrici, Žilině, Košicích, Michalovcích, Novém Městě nad Váhem a ve Zvoleně,“ vypočítává Václav Holovčák. U našich nejbližších sousedů se rozvoj zbrzdil kvůli příliš brzkému zavedení vyšší spotřební daněna CNG. U nás se daň zvyšuje postupně.

Ještě horší je situace s tankováním v Chorvatsku, kde jsou jenom dvě plnicí stanice na CNG. Jednu najdete Rijece, druhou v Záhřebu, obě se navíc nacházejí v samotných centrech a mají omezenou otvírací dobu. Slovinsko má jen o jednu stanici víc, zemní plyn natankujete v Mariboru, Lublani a Jesenici.

Cestou do Chorvatska proto určitě natankujte ještě v Rakousku, které má třetí nejhustší síť v Evropě. Plnicí stanice najdete jak na dálnicích, tak i mimo ně. „Velmi často jsou součástí velkých čerpacích stanic, kde si hlavně v noci můžete odpočinout a občerstvit se,“ říká Václav Holovčák. Druhou nejširší sítí plnicích stanic se může pochlubit Německo, které jich má lehce přes 900.

Opravdovou velmocí CNG v Evropě je ale Itálie, kde ho natankujete na téměř tisícovce míst. Jenom si musíte dát pozor, kdy tankujete. „O víkendu může mít otevřeno jen jedna z deseti plnicích stanic v okruhu 50 km. Proto je třeba si dopředu zjistit otvírací dobu,“ upozorňuje na méně známou skutečnost Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment.

Tyto důležité informace najdete spolu s plánovačem trasy na stránkách evropské asociace provozovatelů aut na zemní plyn NGVA Europe www.NGVA.eu. Užitečným pomocníkem mohou být i mobilní aplikace, skvělá je například Škoda CNG, která velmi přehledně zobrazuje plnicí stanice na trase včetně podrobných informací o adrese, otvírací době či orientační ceně za CNG.

Počet plnicích stanic na CNG v Evropě             Počet plnicích stanic na CNG v Evropě
Pořadí Země Počet   Pořadí Země Počet
1. Itálie 974   15. Slovensko 10
2. Německo 910   16. Maďarsko 9
3. Rakousko 173   17.-19. Norsko 7
4. Švédsko 169   17.-19. Dánsko 7
5. Švýcarsko 134   17.-19. Portugalsko 7
6. Nizozemí 128   20. Lucembursko 6
7. Česká republika 124   21. Estonsko 5
8. Bulharsko 104   22. Řecko 4
9. Francie 40   23. Slovinsko 3
10. Španělsko 32   24. Chorvatsko 2
11. Belgie 31   25.-28. Litva 1
12. Polsko 25   25.-28. Lotyšsko 1
13. Finsko 23   25.-28. Srbsko 1
14. Spojené království 12   25.-28. Rumunsko 1

Zdroj: NGVA

Více informací o skupině Bonett naleznete na adrese: www.bonett.cz

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Bonett Gas Investment

Aktualizováno 2. 7. 2016 9:27

Jste zde: