Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změna jízdních řádů - terminál Hranečník v provozu

ODISOd 28. února 2016 dojde v souvislosti se zprovozněním dopravního terminálu Hranečník k významným změnám v provozu vedení městských linek ze směru od Radvanic a Bartovic i příměstských linek ze směrů od Havířova, Karviné a Orlové.
 
Přehled změn :
Autobusové linky  č. 22, 23, 28, 29, 30, 38, 71, 74, 97, 271, 383, 440, 441, 442, 531, 551 a 752 dojedou do terminálu Hranečník, kde budou ukončeny (vyjma noční linky č. 71 a linky č. 38 v pracovní dny, provozované částečně elektrobusy).

Výstup z autobusů těchto linek bude probíhat u nástupiště shodného s nástupištěm pro tramvaje a trolejbusy směřující do centra města. Přestup z autobusu na tramvaj či trolejbus tedy bude obnášet pouhý cca 10m pěší přesun z jedné hrany nástupiště na hranu protější.

Návazné linky MHD do centra města :
Tramvajová doprava z terminálu Hranečník bude posílena, takže její průměrné intervaly budou v pracovní dny 5 min. a večer a o víkendu 10 min. Trolejbusová doprava z terminálu Hranečník bude zajištěna třemi linkami v průměrných intervalech 3 min. v době přepravní špičky a 10 min. mimo dobu přepravní špičky včetně víkendů.
Tramvajové linky 14 a autobusových linek 97 a 271 se kromě zajíždění do terminálu žádné další úpravy netýkají. Změny na ostatních linkách jsou uvedeny dále.

dpoTramvajové linky :
Linka č. 4
Linka bude provozována v intervalech 10 min. v pracovní dny cca od 5 do 20 h, v intervalech 20 min. v pracovní dny večer a o víkendech a v intervalech 60 min. v noci.

Linka č. 12
Linka bude prodloužena všemi spoji do terminálu Hranečník. Linka bude provozována v intervalech 10 min. v pracovní dny cca od 5 do 18 h a v intervalech 20 min. v pracovní dny večer a o víkendech.

Trolejbusové linky :
Linka č. 101
Hlavní nádraží – Sad B. Němcové – Nová radnice – Most M. Sýkory – Slezská Ostrava radnice – Ústřední hřbitov – Hranečník.
Linka bude  v provozu v intervalech 10 min. v době přepravní špičky a v intervalech 20 min. mimo dobu přepravní špičky v pracovní dny a o víkendech.

Linka č. 107
Nová linka: Hranečník – Ústřední hřbitov – Slezská Ostrava radnice – Most M. Sýkory – Husův sad – Českobratrská – Sídliště Fifejdy – Hornopolní – Českobratrská – Husův sad – Most M. Sýkory – Slezská Ostrava radnice – Ústřední hřbitov- Hranečník.
Linka zlepší dopravní obsluhu sídliště Fifejdy. Bude v provozu v intervalech 10 min. v době přepravní špičky a v intervalech 20 min. mimo dobu přepravní špičky v pracovní dny a o víkendech.

Linka č. 110
Nová linka: Hranečník – Ústřední hřbitov – Slezská Ostrava radnice – Nám J. Gagarina - Most Pionýrů – Husův sad – Českobratrská – Náměstí Republiky.
Linka bude v provozu v době přepravní špičky v intervalech 20 min. a bude časově proložena s linkou 38.

Autobusové linky :
Linka č. 22
Všechny spoje v pracovní dny do 18 h jsou vedeny až do centra města. Ostatní spoje jsou ukončeny na zastávce Důl Heřmanice s návazností na linku č. 106.

Linka č. 23
Na lince dojde jen k úpravám jízdního řádu.

Linka č. 28
Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník, odkud budou všechny vedeny až do Šenova náměstí či do Václavovic točna.

Linka č. 29
Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Bude mírně navýšen počet spojů do Šenova náměstí v odpolední špičce. Spoje končící u LDN jsou nahrazeny koordinací jízdního řádu s linkami č. 23 a 30. Spoje v současné době dojíždějící až na zastávku NH Zářičí budou ukončeny na zastávce Šenov náměstí s návazností na novou linku č. 440, která zrušený úsek nahradí.

Linka č. 30
Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník a bude zrušeno zajíždění na zastávku Lihovarská. Na lince budou přidány nové spoje v brzkých ranních hodinách, dále pozdně večerní spoj z Ostravy a o víkendech pojede linka v pravidelných hodinových intervalech.

Linka č. 38
V pracovní dny zůstává linka vedená do centra města z důvodu připravovaného nasazení nových trolejbusů, které budou schopny v úseku do Bartovic jet na bateriový pohon. Víkendové spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Noční spoje jsou nahrazeny spoji linky č. 71.

Linka  č. 71
Linka bude nově zajíždět také na zastávky Radvanice škola a Dalimilova a zajistí tak noční dopravní obsluhu celých Radvanic v intervalech 60 min.

Linka č. 78
Linka bude zrušena a nahrazena spoji linky č. 30.

Linka č. 92
Linka bude nově vedena přes zastávku Hradní náměstí a ukončena na zastávce Bazaly s výjimkou jednoho spoje ve dnech školního vyučování vedeného až na zastávku Gymnázium.

3csad novePříměstské autobusové linky ze směru Havířov
Linka č. 383
Většina spojů bude s cílem omezení počtu přestupů prodloužena do terminálu Hranečník, čímž dojde také ke zlepšení dopravní obsluhy dolní části Bartovic.

Linka č. 440
Nová linka ODIS zajistí dosud chybějící přímé spojení šumbarských sídlišť s areálem ArcelorMittal a Ostravou, čímž dojde také ke zlepšení dopravní obsluhy dolní části Bartovic.

Linka č. 441
Linka bude ukončena v terminálu Hranečník a bude zařazena do ODIS. Nově bude obsluhovat zastávky v Havířově Šumbark, bazén; Šumbark, U Nádraží a v Ostravě Bartovice, U Samoobsluhy a Radvanice, Bajger, čímž dojde k rozšíření okruhu cestujících, kteří ji mohou využívat.
Provoz linky bude podstatně rozšířen – přes den pojede linka v intervalech 20 min., pouze v ranních a večerních hodinách v intervalech cca 30 min.

Linka  č. 442
Nová linka ODIS zajistí v době přepravní špičky pracovních dnů nejrychlejší možné spojení z centra Havířova do terminálu Hranečník v intervalech cca 20 min.

Linka  č. 443
Linka bude zařazena do ODIS a nově bude ve směru do Ostravy zajíždět k železniční stanici Havířov. Bude v provozu v době přepravní špičky pracovních dnů v intervalech cca 20 min., ale její provoz bude rozšířen také o spoje v pracovní dny večer, směnové spoje celotýdenně a víkendové noční spoje.

Linka č. 444
Linka bude zařazena do ODIS. Nově bude linka v Havířově-Podlesí obsluhovat zastávky Okrajová u garáží, Hotel Merkur, Nad Terasou a U Fontány Jitřenka (místo zastávky Úřad.

Linka  č. 445
Linka bude zařazena do ODIS. Provoz linky bude rozšířen o ranní pár spojů.

Linky č. 446, 451, 452, 453, 455, 456, 457, 459 a 466
Tyto linky jsou nově zařazeny do ODIS.

Linka č. 735
Linka bude nově zařazena do ODIS i v úseku Ostrava – Havířov.

Linka  č. 752
Linka bude nově zařazena do ODIS i v úseku Ostrava – Havířov. V pracovní dny bude linka odkloněna do terminálu Hranečník. O víkendech budou spoje ukončeny na zastávce Havířov, Město, žel. st.

Nově od soboty 13. února 2016 je možno na linkách MHD Havířov odbavení pomocí pomocí ODISky. Systém je zatím  ve zkušebním provozu a funkčnost se dolazuje.
 
3csad novePříměstské autobusové linky ze směru Orlová a Karviná
Linka  č. 531
Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Nově bude linkou obsluhována zastávka Petřvald, Pod Sokolovnou. Linka bude v úseku Petřvald ‒ Ostrava proložena se spoji linky 551.

Linka č. 532
Na lince budou provozovány jen rychlíkové spoje. Linka bude v Ostravě-Vítkovicích vedena přes zastávky Bivojova, Mírové náměstí a Hlubinská pro zlepšení přestupních návazností. Na zastávce Vratimovská budou u vybraných spojů zajištěny návaznosti na linku 445 do Ostravy-Poruby.

Linka  č. 535
Linka bude s ohledem na nasazení bezbariérových autobusů na běžné linkové spoje zrušena a v úseku mezi Orlovou a Karvinou přes Dětmarovice bude nahrazena spoji linka č. 539 .
Spojení z Orlové a Karviné do Ostravy-Poruby bude zajištěno návaznostmi linek č. 532 a 552 na linku 445 na zastávce Ostrava, Kunčice, Vratimovská.

Linka  č. 551
Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník a bude zrušeno zajíždění na zastávku Orlová, Město, náměstí. Vybrané spoje budou mít na zastávce Petřvald, pošta zajištěny návaznosti na linku 532 do/ze zastávky Ostrava, ÚAN. Nově bude linkou obsluhována zastávka Petřvald, Pod Sokolovnou. Linka bude v úseku Petřvald - Ostrava proložena se spoji linky č. 531.

Linka  č. 552
Linka bude v Ostravě-Vítkovicích vedena přes zastávky Bivojova, Mírové náměstí a Hlubinská pro zlepšení přestupních návazností. V Orlové bude linka vedena přes zastávku Město, náměstí. Na zastávce Vratimovská budou u vybraných spojů zajištěny návaznosti na linku č. 445 do Ostravy-Poruby. Nově bude linkou obsluhována zastávka Petřvald, Pod Sokolovnou.

Změny v zastávkách:
Zastávka Hladnov bude zrušena.
Zastávka Petřvald, Městský úřad na ulici Ostravské bude přejmenována na Petřvald, pošta  a na ulici Závodní se bude nově jmenovat Petřvald, střed.
Zastávka Petřvald, Zaryje bude zrušena.

Zdroj: www.kodis.cz

Aktualizováno 16. 2. 2016 15:54

Jste zde: