Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Tuzemské silnice brázdí již 385 CNG autobusů

cngPočet ekologických vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn oproti minulému roku opět rapidně vzrostl. S tímto závěrem přišla Asociace NGV, která se zabývá podporou využití zemního plynu a biometanu v dopravě.

Konkrétní čísla hovoří, že v České republice je již 5 tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti lednu 2012 se jedná o téměř 44 procentní nárůst. Největší meziroční nárůst zaznamenala kategorie osobních a dodávkových vozidel (o 49 procent), ale nezanedbatelnou mírou vzrostly i počty plynových autobusů. Těch nyní je ve službách tuzemských dopravců již celkem 385.

 „Kromě klasických motoristů se CNG vozy jezdí u nás už třeba i DHL v Praze, Ostravě i Olomouci, ale i komunální vozy v Praze, Táboře a dalších městech. Polovinu všech vozidel Městské policie v Ostravě představují také plynové automobily,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

 Na světě již jezdí 16,2 milionů CNG vozidel a podle několika různých studií se má v průběhu příštích deseti let objevit na silnicích po celém světě dalších zhruba 50 milionů vozidel. Vozidla na zemní plyn jsou totiž nejen ekologická, bezpečná, ale mají i levný provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzinu, stojí dnes cca 18 Kč a to je ve srovnání s cenou benzinu, jeden litr za cca 35 Kč, bezkonkurenční. To, že je zemní plyn nejlevnější pohonnou hmotou, platí dlouhodobě.

 Ceny jsou tedy nízké, jak je to však s dostupností plnících stanic? „Jen za minulý rok přibylo 11 CNG stanic a motoristé tak mají nyní k dispozici již 45 veřejných plnicích stanic,“dodává Prokopec. Dalších asi 100 uživatelů vlastní malou domácí plničku. Evropská, resp. celosvětová čísla jsou pak ještě mnohem vyšší. V Evropě je 4 080 CNG stanic a ve světě přes 21 tisíc. Co se týče malých domácích plniček, ve světě jich je přes 8 tisíc. „Do roku 2020 počítá EU s náhradou 20 procent klasických ropných pohonných hmot alternativními palivy, z toho s polovičním podílem pro CNG. To představuje asi 23,5 milionu vozidel na CNG a 20 tisíc CNG stanic v Evropě,“ dodává Zdeněk Prokopec.

 Tyto nezpochybnitelné výhody si začalo uvědomovat stále více podniků, firem, měst, dopravců, ale i jednotlivců. Vždyť když porovnáme rok 2005, kdy se o podpoře CNG v ČR začalo poprvé diskutovat, a začátek roku 2013, pak se počet CNG vozidel zvýšil 11 krát, počet CNG autobusů se zvýšil více než 2 krát, počet CNG stanic se zvýšil 5 krát a spotřeba CNG se zvedla 5 krát s tím, že oproti loňskému roku se spotřeba zvýšila meziročně o 26 procent. Do roku 2020 se odhaduje, že se u nás spotřeba CNG zvýší až na 800 milionů metrů krychlových.

 

Zdroj: tisková zpráva Asociace NGV (upraveno)

 

V České republice je již 5 tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti lednu 2012 se jedná o nárůst téměř 44 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel a to o 49 procent.

Aktualizováno 21. 2. 2013 16:36

Jste zde: