Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Zapůjčený hybridní autobus Volvo obohatil kroměřížskou MHD nastálo

kromerizske technicke sluzbyV lednu 2021 bylo v Kroměříži vypsáno výběrové řízení na dodání jednoho hybridního autobusu se stářím nejvýše 5 let. Výběrové řízení vyhrála společnost Volvo Group Czech Republic s vozem Volvo 7900 LH, který byl již v Kroměříži zapůjčen po dobu pěti měsíců (namísto původně plánovaného měsíce). Nákup vozidla byl plně hrazen Kroměřížskými technickými službami (dále KTS) a městem, tak jako před lety nákup autobusů Urbanway na zemní plyn.

2021 03 16@@4SZ 3292@Kroměříž, Hulínská
Nejnovější přírustek ve vozovém parku KTS je vůz Volvo 7900 LH, který byl vyfotografován v ulici Hulínská.

 Vozidlo s RZ 4SZ 3292 bylo do Kroměříže dodáno v průběhu října 2020 a ještě ve stejném měsíci bylo zařazeno do provozu s cestujícími. Vůz začal jezdit v šedo-hnědé metalíze (lak společnosti STIB, kde od roku 2017 do roku 2019 jezdil). Zajímavým pro cestující se stal především svou tichostí, kdy až do rychlosti 30 km/h jezdí na elektrický pohon, čili úplně potichu, ale taktéž pro svůj futuristický vzhled a příjemný interiér vybavený koženými sedačkami hnědé barvy a nerezovými madly. Po zakoupení KTS byl opatřen novým kabátem - celovozovým reklamním polepem na Optiku Fénix.

Dvanáct metrů dlouhé a něco přes tři metry vysoké vozidlo je vybaveno dvanáctistupňovou automatickou převodovkou I-Shift a motorem Volvo D5K240. V autobuse najdeme celkem 34 míst k sezení a 63 míst k stání.

Kromě jeho tichosti ocení zvláště starší cestující, vozíčkáři a maminky s kočárky i nízkopodlažnost a bezbariérovost vozidla. Dále ve výbavě vozidla najdeme celovozovou klimatizaci a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. V nejbližší době bude do vozidla instalována také LCD obrazovka s informačním systémem, která cestujícím jistě usnadní cestování, a rovněž Wi-Fi připojení.

2021 03 16@@4SZ 3292@Kroměříž, Husovo nám.
Nejnovější přírustek ve vozovém parku KTS je vůz Volvo 7900 LH, který byl vyfotografován na Husově náměstí.

Do budoucna plánuje KTS pokračovat v obnově vozového parku, neboť stávající nejstarší vozidla mají už 18 let. V plánu je pokračovat v nákupu hybridních autobusů a pak přejít na autobusy čistě elektrické, na které by mohly KTS dostat dotace.

Aktualizováno 22. 3. 2021 6:28

Jste zde: