Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Brněnská smyčka Ústřední hřbitov po opravách opět slouží tramvajím a cestujícím

dpmbTři měsíce trvající oprava smyčky Ústřední hřbitov je u konce. Po téměř 800 metrech nových kolejí tramvaje projedou poprvé v neděli 13. prosince, výstup a nástup bude pro cestující díky bezbariérovým nástupištím pohodlnější. Během výluky podnik v místě také vybudoval nové sociální zázemí pro řidiče.

„Technický stav smyčky Ústřední hřbitov dlouhodobě vyžadoval opravu. Vedle výměny 790 metrů kolejí a kompletní rekonstrukce smyčky projekt obnášel i úpravy trolejového vedení a kabelové sítě. Nástupiště jsou nově bezbariérová a usnadní tak nástup i výstup osob se sníženou pohyblivostí. Místo opravou značně prokouklo,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

UH1
Zrekonstruovaná smyčka Ústřední hřbitov.


Nové jsou totiž i chodníky pro pěší v blízkém okolí smyčky. Dopravní podnik v místě rovněž vysadí dvanáct nových listnatých stromů namísto čtyř pokácených.Ve smyčce jsou stejně jako doposud dvě koleje – vnitřní a vnější, které za výstupními zastávkami propojuje nová kolejová spojka. V provozu to umožní snadné předjíždění tramvajových souprav, které přijíždí do smyčky a také bezproblémové odstavení vozů při poruše. Díky prodloužení vnitřní koleje smyčky se do smyčky vejde více tramvajových souprav. Novinkou je i vybudování ostrůvku u vnitřní koleje, což umožní bezpečný výstup cestujících.

„Během probíhající výluky na tramvajové trati jsme v prostoru smyčky Ústřední hřbitov vybudovali také nové sociální zařízení pro řidiče. Nadále tak pokračujeme v projektu obnovy těchto zařízení, abychom tak zaměstnancům zajistili komfortní zázemí,“ dodal generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

UH2
Zrekonstruovaná smyčka Ústřední hřbitov.


Po dobu výluky do smyčky nemohly zajíždět tramvaje, spoje na lince 2 dopravní podnik vedl ve změněné trase Stará osada – Modřice, smyčka a spoje na lince č. 5 odkláněl ze zastávky Celní do smyčky Švermova. Obě linky se od 12. prosince 2020 vrací na své původní trasy končící ve smyčce Ústřední hřbitov.

Náklady na opravu smyčky Ústřední hřbitov a přilehlého úseku tramvajové trati činily necelých 63 miliónů korun.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku města Brna a.s.

Aktualizováno 12. 12. 2020 8:22

Jste zde: