Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Letošní sezona krkonošských cyklobusů byla rekordní

arriva dbcompanyV pondělí 28. září 2015 skončila pro letošek sezona speciálním cyklobusům, tzv. Krkobusům. Krkobusy, které vozily výletníky i s koly až na vrcholky Krkonoš,letos zaznamenaly rekordní počet cestujících. Ještě nikdy se netěšily takové oblibě, jako v letošní sezoně – počet cestujících se zvýšil o 11,5%, počet kol o 26,5%.

Cyklobusy vyrážely na svou pravidelnou jízdu o víkendech a svátcích. Tři z krkobusových linek (č. 1 z Harrachova do Pomezní Boudy, č. 4 z Úpice do Horní Malé Úpy ač. 6 z Hradce Králové do Vrchlabí) provozovala i letos společnost OSNADO, člen skupiny Arriva, která investovala do rozšíření jejich provozu a na letošní sezonu přikoupila dva nové cyklopřívěsy. „Letos jsme našimi Krkobusy přepravili celkem 14,5 tisíce cestujících a 2 154 kol. Zaznamenali jsme tedy o 1 500 cestujících a 450 kol více než v loňském roce. Takový zájem nepamatuji,“ říká ředitel společnosti OSNADO Milan Kovář. „Při pohledu na ta čísla se rozhodně dá říci, že se jedná o nejúspěšnější  sezonu od počátku provozu krkonošských cyklobusů. Zásadní vliv mělo vydařené počasí a také dlouhotrvající tropy, které se přece jen na horách snášejí lépe než třeba v rozpálených městech.“

Cyklobusy jezdily letos v Krkonošíchod 30. května do 28. září a v provozu tak byly celkem 85 dní.

Číst dál: Letošní sezona krkonošských cyklobusů byla rekordní

Nové autobusy u ARRIVA PRAHA

V pondělí 13. července 2015 vršovická provozovna společnosti ARRIVA Praha s.r.o. obdržela dva nové částečně nízkopodlažní autobusy Iveco Crossway LE 12 M LINE. Vozy jsou vybaveny motorem splňující emisní normu Euro 6 a jsou nalakovány do bílo-modro-červeného laku který je charakteristický pro všechny dopravce v Pražské integrované dopravě (PID).

Po nezbytném uvedení do provozu vozy obdržely RZ:
●    4AV 3712 (výrobní číslo 23734) ev. č. 9465
●    4AV 3713 (výrobní číslo 23736) ev. č. 9464.

Vozy vyjely 17. července 2015 a jsou přiděleny na turnus 333/1 (ev. č. 9464) a 326/34 (ev. č. 9465).

9464 - 4AV 37...
9464 - 4AV 37...
   

Fotografie č. 1: Autobus Iveco Crossway LE 12 M LINE (budoucí ev.č. 9494), zachycen ještě při převozu na dálnici D 11.
Fotografie č. 2: Autobus Iveco Crossway LE 12 M LINE (budoucí ev. č. 9464), zachycen již v areálu společnosti ARRIVA PRAHA s.r.o. v pražských Vršovicích.

Číst dál: Nové autobusy u ARRIVA PRAHA

Testování elektrobusu BYD na linkách MHD v Třinci

arriva dbcompanyMěsto Třinec intenzivně testuje ekologický pohon ve své veřejné dopravě. Podle slov starostky Třince paní Věry Palkovské je elektromobilita v současné době žhavé téma, navíc v kraji se zhoršeným ovzduším.

Zatím se v tomto městě vystřídalo několik vozů. Prvním byl autobus SOR EBN 10.5 dopravce ARRIVA MORAVA a.s., který jezdil od 2. června do 3. srpna 2015. Zkušenost s tímto typem autobusu je již známa , neboť tento model dopravce sám již provozuje.Více naleznete v samostatném článku.

Jako další se od 30. června 2015 ve městě objevil autobus BYD eBUS-12 (RZ: 40-BFV-6) čínského výrobce zapůjčený nizozemským distributorem. Tento vůz je podobný dříve testovanému ostravskému modelu od kterého se odlišuje trojicí dveří. Tento konkrétní autobus v nedávné době se proháněl na letišti v Miláně. Detailem, na který výrobce opomněl v dokumentaci je fakt, že díky 3. dveřím má vůz méně baterií na palubě a tak se odpovídajícím způsobem sníží dojezd. Tato drobnost bohužel nebyla zmíněna v dokumentaci a nachystala tak zaměstnancům Arrivy operativní změny vypravenosti.

40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....

Elektrobus BYD eBUS-12 (RZ: 40-BFV-6) nasazený na linkách MHD v Třinci.

Další fotografie elektrobusu BYD eBUS-12

500 tisíc korun na letošní Arriva granty rozdáno

arriva dbcompany

Půl milionu korun, to je částka, kterou dnes Arriva rozdělila v rámci svých grantů zaměstnancům. Ty, kteří se rozhodli dobrovolně pomoci někomu jinému zajímavým projektem, podpořila částkou do 50 tisíc korun. Zaměstnanci Arrivy přihlásili do „výběrového řízení“ celkem 32 projektů, ve kterých jsou aktivně zapojeni, v hodnotě 1,3 milionu korun. Porota jich nakonec vybrala 18. Podpoří široké spektrum aktivit od vybavení pro hasiče přes počítač pro mentálně postižené až k podpoře mladým šachistům.

„Mělo by být samozřejmostí podporovat dobré věci. A když se v nich navíc aktivně zapojí náš zaměstnanec, je o důvod víc to ocenit,“ říká Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy, a s úsměvem dodává: „Loni Arriva rozdělila v rámci grantů 400 tisíc korun, zájem byl ale obrovský, tak jsme letos zvýšili dotaci o dalších 100 tisíc, aby se dostalo na více projektů.

Florbalisté
Florbalisté m...
Společná foto...

Florbalisté, Florbalisté mistry ČR a na závěr společná fotografie.

Číst dál: 500 tisíc korun na letošní Arriva granty rozdáno

Den Dětí v Třinci

arriva dbcompanyV neděli 31. května 2015 proběhl Den dětí v Třinci, který se uskutečnil v areálu sportoviště STarRS. Součástí programu byly kolotoče a bohatý doprovodný program. Fanoušky dopravy nejvíce zaujme, že mezi partnery Dětského dne patřila společnost ARRIVA MORAVA a.s., která zde měla stánek pro děti, kde se rozdávaly omalovánky a bylo možné si zakoupit drobné upomínkové předměty s logem dopravce.

Před halou ARRIVA vystavovala také svůj elektrobus SOR EBN 10.5, který se bude testovat od 2. června 2015 na třineckých linkách MHD. Pro dopravní nadšence společnost ARRIVA MORAVA a.s připravila projížďku se dvěma historickými autobusy Karosa ŠL 11 (RZ: 8T0 6080, v majetku AARIVA MORAVA a.s.) a Škoda 706 RTO MTZ (RZ: V 4479), který byl zapůjčen z Technického muzea v Brně. Autobusy díky velkému zájmu cestujících v první půli dne jezdily pohromadě, poté podle aktuálního obsazení vozidel. Trasa asi 10 minutové vyjížďky vedla po tzv. třineckém okruhu ulic Lidická, Frýdecká, 1. máje, Jablunkovská a opět na ulici Lidickou a zpět k hale STaRS.

Na závěr dodejme, že akce se díky slunečnému počasí a velkému množství návštěvníku vydařila.

Číst dál: Den Dětí v Třinci

Jste zde: