Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nejpočetnější MHD s elektrobusy je v Třinci

arriva dbcompanyMěsto Třinec slavnostně pokřtilo 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu, které zde na den elektromobility vyjely do provozu náhradou za původní naftové autobusy. Třinec je jedno ze smogem nejpostiženějších míst v Moravskoslezském kraji a proto se zde počítá každý pokus o zlepšení ovzduší.

2017 03 09@@1TE 3309@Třinec, WERK ARÉNA
Elektrobusy Škoda Perun HE před třineckou WERK ARÉNOU.

Změnu z klasické koncepce hromadné dopravy ve městě umožnila výměna jejího provozovatele, neboť součástí nového výběrového řízení byl i požadavek na elektrobusy, kterým Arriva Morava vyhověla a zakoupila 10 nových elektrobusů Škoda Perun ve 12 metrové verzi, které předtím interně otestovala (viz níže).

Číst dál: Nejpočetnější MHD s elektrobusy je v Třinci

ARRIVA MORAVA zařadila do provozu nový autobus MAN

arriva dbcompanySpolečnost ARRIVA MORAVA a.s. – provozovna Ostrava zařadila do svého vozového parku zánovní nízkopodlažní autobus MAN Lion´s City LÜ CNG. Vůz vyrobený v roce 2006 jezdil původně v Německu u společnosti OVF, Omnibusverkehr Franken (člen skupiny Deutsche Bahn). Poté jej odkoupila společnost OSNADO spol. s r.o. (člen skupiny ARRIVA). Následně se vůz v rámci vnitropodnikových přesunů objevil v Ostravě.

2017 03 04@@6H5 2375@Garáže společnosti ARRIVA MORAVA a.s.   provozovna Ostrava (2)
Nový zánovní autobus MAN Lion´s City LÜ CNG ve společnosti ARRIVA MORAVA a.s. - provozovna Ostrava.

Číst dál: ARRIVA MORAVA zařadila do provozu nový autobus MAN

Již více než půl milionu cestujících využilo první pražské bezplatné elektrobusy v BB Centru

arriva dbcompanyČeské elektrobusy značky SOR svezly za rok svého působení na trase pravidelné linky BB1 a BB2 již více než 600 tisíc pasažérů. Linky spojují multifunkční areál BB Centrum se stanicí metra Budějovická a od února loňského roku najely elektrobusy přes 40 tisíc kilometrů. Nasazení elektrických autobusů do provozu pražské hromadné dopravy je společným projektem developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA, kterým chtějí přispět ke zlepšení životního prostředí a snížení dopravního hluku v BB Centru a okolí.

2016 02 03@@5AE 5685@Praha
Oba elektrobusy SOR EBN 9.5 na bezplatných linkách BB1 a BB2.

Číst dál: Již více než půl milionu cestujících využilo první pražské bezplatné elektrobusy v BB Centru

Nový autobus pro MHD v Českém Těšíně

arriva dbcompanyTaké Český Těšín se dočkal pozdního vánočního dárku v podobě nového částečně nízkopodlažního autobusu. Ke konci roku 2016 dopravce ARRIVA MORAVA a.s. vypravil na své linky MHD v Českém Těšíně nový částečně nízkopodlažní autobus Iveco Crossway LE 10.8 M CITY, který obdržel RZ: 1TC 7145. Původně se jednalo o předváděcí vůz výrobce Iveco Czech Republic a.s. Autobus byl předán před českotěšínskou radnicí  11.ledna 2017 za účasti dopravce ARRIVA MORAVA a.s. a vedení města Český Těšín.

2017-01-28@@1...
2017-01-28@@1...
2016-12-30@@1...
2016-12-30@@1...

Nejnovější přírustek českotěšínské MHD je autobus Iveco Crossway LE 10.8 M CITY RZ: 1TC 7145

Další chytrá řešení v Kolíně: bezkontaktní odbavení v MHD, předplatní kupony na platebních kartách a klíčenky pro školáky

kolinKolín je jedním z předních měst v Česku, která začala masivně zavádět do běžného života chytré technologie. Nyní je dál rozšiřuje a stává se inspirací pro ostatní. Od 25. ledna mohou lidé v Kolíně platit jízdné v městských autobusech bezkontaktními platebními kartami, nahrávat si předplatní časové kupony pro MHD na tyto karty a v plném proudu je také příprava projektu s 6. základní školou v Kolíně, kde se pro děti připravují speciální chytré klíčenky.

Kolín spustil platby parkovného v centru města přes aplikaci a zavedl systém, který sám upozorňuje řidiče na volná parkovací místa. Kromě toho lidé ve městě najdou na 330 chytrých kontejnerů na odpad, které aktivně hlásí, jak jsou zaplněné, a tuto informaci přenášejí jak na internet, tak společnosti, která se stará o jejich vyvážení.

arriva dbcompany„V zavádění opatření pro chytrá města preferuji funkční a účelná řešení. Taková, která zřetelně přispějí obyvatelům i městu při reálných každodenních potřebách a problémech, se kterými se potýkají. Strategie a vize jsou jistě potřebné, často však cesta končí u nich. My jsme po identifikaci problémů schopni operativně reagovat a realizovat opatření, která zjednodušují lidem život. Bezkontaktní placení je jedním z nich,“ říká místostarosta Kolína Michael Kašpar a upozorňuje tak na novinku v místních autobusech.

Číst dál: Další chytrá řešení v Kolíně: bezkontaktní odbavení v MHD, předplatní kupony na platebních...

Jste zde: