Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Další dvě tramvaje DPMB mají po opravě originální design interiéru

dpmbObklopeni brněnskými památkami nebo divokou džunglí jsou nově cestující ve dvou tramvajích typu K3. Dopravní podnik města Brna po jejich opravě nechal interiéry vozů vyzdobit výraznými polepy. Po Brně už tak budou jezdit čtyři takové vozy, předchozí dva nesou motivy vesmíru a krajiny.

K3 b

„Reakce cestujících na první dvě tramvaje s netradičním polepem byly velmi kladné. Z tohoto důvodu jsme vyzdobili interiér i ve zbývajících dvou tramvajích typu K3. Folie prostory vozů nejen oživí, ale mají také antivandalskou funkci, kdy je možné z nich případné nečistoty lehce setřít,“uvedl generální ředitel Dopravního podniku města BrnaMiloš Havránek.

Číst dál: Další dvě tramvaje DPMB mají po opravě originální design interiéru

Unikátní brněnské noční rozjezdy oslavily letos v září 20 let provozu

dpmb„Noční rozjezdy jsou fenoménem města Brna. Jedná se o unikátní systém, díky kterému se v nočních hodinách cestující dostanou do všech částí města. Tím, že se všechny autobusy sjedou v jeden čas na Hlavním nádraží, k dosažení svého cíle lidé potřebují maximálně jeden přestup,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (dále jen DPMB) Miloš Havránek.

10.4.2016   Noční rozjezdy Brno   Hlavní nádraží
Noční brněnské rozjezdy ze zastávky Hlavní nádraží.

Číst dál: Unikátní brněnské noční rozjezdy oslavily letos v září 20 let provozu

V Brně vyjely do provozu nové autobusy SOR

dpmbV loňském roce vyhrála společnost SOR Libchavy spol. s r.o. výběrové řízení Dopravního podniku města Brna a.s. (dále jen DPMB) na dodávku 20 dvanáctimetrových dvounápravových autobusů na dieselový pohon. Cena jednoho autobusu je 4,95 mil. Kč. V rámci opce může DPMB získat dalších 31 těchto autobusů do konce roku 2022 v celkové hodnotě 150 milionů Kč, a to pokud s nimi podnik bude spokojený.

2020 09 11@7692@2BK 7946@Křivánkovo náměstí
Nový brněnský autobus SOR NS 12 ev. č. 7692.

Autobusy postupně v provozu nahrazují staré autobusy Karosa B 931 E.1707, z nichž zůstane pouze pár vozů, a nahradí všechny autobusy Irisbus Citelis 12 M. Všechny autobusy budou přidělené do autobusové vozovny Medlánky. Postupně se tak přeřadí doposud jezdící starší autobusy Irisbus Crossway LE 12 M z roku 2010 z této vozovny do druhé vozovny slatinské. Autobusy jsou vypravovány hlavně na linky č. 41, 43, 52, 54, 57, 70 a 71.V nepracovní dny také na okružní linku č. 44. Po dodávce všech vozů bude v Brně ze 320 autobusů již 300 nízkopodlažních.

Autobusy obdržely RZ 2BK 7941 – 2BK 7960. Evidenční čísla navazují na poslední dodané autobusy standardní délky Iveco Urbanway 12 M (ev. č. 7672-7686). Mají tedy ev. čísla 7687 – 7706.

Číst dál: V Brně vyjely do provozu nové autobusy SOR

Tramvaje se vratily na dvě zrekonstruované tratě v Brně

dpmbV neděli 31. srpna 2020 úspěšně skončily letošní tramvajové výluky v ulicích Veveří a Nové sady. Opravy obou tramvajových tratí a všech tří zastávek stály 106 mil. Korun. Opravy vodovou a kanalizace pak stály 39 milionů Korun. Zrekonstruovalo se celkem 1400 metrů tramvajové trati, 4700 metrů čtverečních vozovky.

První opravy se týkaly ulice Nové sady. Na fotografiích níže vidíte nově opravené tramvajové zastávky Soukenická a Křídlovická. Zastávky mají novou dlažbu a jsou osazeny „francouzským obrubníkem“ pro nástup do vozidla přímo z hrany nástupiště. Jsou tak plně bezbariérové. Zastávka Soukenická také konečně obdržela přístřešky. Ty jsou nového vzhledu a jsou na nich umístěny názvy zastávek. První takové se objevily v červnu na všech nástupištích na Nových Sadech.

27.8.2020   zastávka Křídlovická
Zastávka Křídlovická.

Číst dál: Tramvaje se vratily na dvě zrekonstruované tratě v Brně

Rekonstrukce ulice Brandlovy omezuje trolejbusy v centru Brna

Sotva se v noci ze 31. srpna na 1. září otevřela pro veškerou dopravu ulice Veveří v centru města Brna, dělníci uzavřeli konečnou zastávku v ulici Brandlova v přestupním uzlu Česká. Dělníci zde provedou během tří a půl měsíců rekonstrukci komunikace a inženýrských sítí. Fotografie níže ze dne 2.9. ukazují první stavební práce v této ulici.

2.9.2020   ul. Brandlova
2.9.2020   ul. Brandlova (1) 2.9.2020   ul. Brandlova (2)

Pohled na rekonstrukci ulice Brandlovy v Brně.

Číst dál: Rekonstrukce ulice Brandlovy omezuje trolejbusy v centru Brna

Jste zde: