Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

ČR má 140 plnicích CNG stanic

cpsV lednu 2014 bylo v ČR celkem 50 veřejných CNG stanic, dnes jich je již 140 a další se chystají zahájit provoz už v lednu.Za poslední 3 roky tedy v ČR přibylo 100 plnicích CNG stanic. V průměru je dnesv každém kraji kolem 10ti stanic, nejvíce, celkem 22, jich má kraj Středočeský. Otevírají se na čerpacích stanicích Benzina, MOL, OMV, Shell, Texaco, Total, EuroOil, D oil, Caroil, KaprOil, Marho, Kontakt, Q100 aj. ZejménaBenzina má CNG stojan v ČR už na 30 čerpacích stanicích a uvažuje až na 80ti. Napříč Evropou je asi 5 tisíc CNG stanic.Velkému zájmu o koupi ekologických CNG vozidel v ČR přispívají i pobídky a dotace. Pro příští rok Ministerstvo životního prostředí uvažuje, že by mohla být finanční podpora na nákup CNG vozidel nastavena pro všechny.

  • V ČR je v provozu již 140 plnicích CNG stanic, 60 z nich je u tradičních čerpacích stanic
  • Za 3 roky přibylo v ČR 100 nových CNG stanic, 40 z nich jen za poslední rok
  • Každý rok přibývá v ČR kolem 4-5 tisíc CNG vozidel
  • Za stejnou dobu (3 roky) přibylo v ČR i 600 nových bezprašných CNG autobusů (celkem jezdí v asi 50 ti městech již více než 1 tisíc CNG autobusů)

Číst dál: ČR má 140 plnicích CNG stanic

Nová plnící stanice CNG v Havlíčkově Brodě

bonett newBonett v krátkém časovém horizontu otevřel další plnicí stanici CNG v Havlíčkově Brodu, kterou mohou využívat nejen osobní auta, ale také autobusy a nákladní vozy. Aktuálně má v portfoliu 23 stanic a chystá další. Do konce příštího roku chce mít Bonett až 40 stanic.

Společnost Bonett pokračuje v rychlém tempu rozšiřování vlastní sítě plnicích stanic CNG v České republice. Krátce po Hradci Králové a Plzni otvírá další stanici v Havlíčkově Brodu. Stojí v areálu čerpací stanice OMV v Masarykově ulici směrem na Kolín a její vznik má docela zajímavý příběh. Vznikla totiž jako reakce na přání tamější radnice, která chtěla pořídit čtyři nové ekologické autobusy na CNG, neměla je však kde plnit. „Bonett proto vyšel havlíčkobrodské radnici vstříc a zainvestoval zcela novou stanici, jejíž kompresní kapacita 200 m3/h a zásobníky na téměř 1500m3plynu zajistí dostatečně rychlé plnění nejen pro osobní vozy, ale i pro autobusy a nákladní vozy,“ popisuje Václav Holovčák, místopředseda představenstva společnosti Bonett Gas Investment. Mimochodem Bonett vybudoval stanici pro dopravní podnik pro plnění autobusů i v nedaleké Jihlavě, kde provozují třináct autobusů na CNG.

Bonett CNG st...
Bonett CNG st...

Nová plnící stanice CNG v Havlíčkově Brodě.

Číst dál: Nová plnící stanice CNG v Havlíčkově Brodě

Bonett pokračuje v otvírání dalších CNG stanic, řidiči mohou nově plnit vozy na zemní plyn s výhodami Bonett CNG karet i v Plzni.

bonett newNa mapě plnicích stanic na stlačený zemní plyn v České republice přibylo další místo. Společnost Bonett, největší prodejce CNG v dopravě v České republice totiž rozšířila svou síť o další novou stanici v Plzni.

Řidiči ji naleznou v ulici Slovanská alej. „Její kapacita 200 m3/h a zásobníky na 1400 m3 plynu jsou zárukou rychlého plnění vozidel,“ popisuje Václav Holovčák, místopředseda představenstva společnosti Bonett Gas Investment. Na majitele Bonett CNG karet opět čekají výhodnější podmínky než u jiných stanic. Nová stanice také zajistí zákazníkům mnohem vyšší komfort plnění.

Bonett CNG stanice Plzeň Slovanská Alej
Nová CNG stanice v Plzni na ulici Slovanská alej.

Číst dál: Bonett pokračuje v otvírání dalších CNG stanic, řidiči mohou nově plnit vozy na zemní plyn s...

Počet CNG autobusů se za poslední 2 roky u nás zdvojnásobil

cpsV úterý 22. listopadu 2016 začal v Praze středoevropský veletrh Czechbus 2016, který probíhal ve dnech 22. – 24. listopadu v Průmyslovém paláci v areálu Výstaviště Praha – Holešovice. Nikdy na tomto veletrhu v posledních letech nechyběly ani bezprašné autobusy na stlačený zemní plyn (CNG), kterých jezdí dnes už více než tisíc v asi 50ti českých městech. Nejmodernější CNG autobusy produkují o 95 procent méně jedovatého oxidu uhelnatého a zhruba o třetinu méně nespálených uhlovodíků, které jsou zdraví velice škodlivé. Jsou také méně hlučné, a to až o 70 procent.

Ročně se u nás registruje asi tisíc nových autobusů na všechna paliva. „Města u nás dnes dlouhodobě preferují ze všech alternativních paliv právě CNG jako nejvhodnější palivo pro městskou hromadnou dopravu. V současné době jezdí v České republice více než tisíc CNG autobusů, za poslední dva roky se jejich počet zdvojnásobil“ říká Jiří Šimek, člen Rady Českého plynárenského svazu (ČPS). CNG má pro dopravní podniky nejlepší ekologické i ekonomické parametry. Podniky s 30 autobusy mohou ušetřit ročně až přes deset milionů korun. Kromě finančních úspor jsou ale CNG autobusy vhodné pro městskou hromadnou dopravuzejména proto, že jezdí mimořádně tiše. U motoru na CNG je spalování iniciované zapalovacími svíčkami a probíhá velmi jemně. „Nově nakupované CNG autobusy jsou většinou klimatizované, nízkopodlažní, produkují méně škodlivin a zejména jsou méně hlučné, a to o 50 procent vně vozidel a o 60 až 70 procent uvnitř autobusu,“ říká Jiří Šimek, člen Rady ČPS.

Číst dál: Počet CNG autobusů se za poslední 2 roky u nás zdvojnásobil

Na každé CNG auto mohou kraje a obce dostat podporu 50 tisíc Kč

cpsMinisterstvo životního prostředí (MŽP) dne 10. listopadu 2016 vyhlásilo výzvu pro kraje a obce na nákup vozidel na alternativní pohon.Podpora pro osobní auta do 3,5 tuny na CNG činí 50 000 Kč, dalších 10 000Kčlze získat na ekologickou likvidaci starého vozu. Žadatelé z řad obcí, krajů a jimi řízených organizací si rozdělí na vozy na CNG celkem 20 milionů korun. Příjem žádostí poběží do 31. března 2017. Plynárenské společnosti jsou připraveny nabídnout i individuální projekty pro jednotlivé radnice nebo instituce. V ČR je dnes motoristům k dispozici již 133 plnicích CNG stanic a jezdí u nás více než 15 tisíc CNG vozidel.

„Často se kraje nebo obce při koupi nového ekologického vozu obávají stále ještě dnes nedostatečnou infrastrukturou pro alternativní paliva. To ale neplatí u vozidel na CNG, v ČR je již 133 plnicích CNG stanic a rychle přibývají,“ říká Jiří Šimek, člen Rady Českého plynárenského svazu (ČPS). V současné době jezdí v ČR už více než 15 tisíc CNG vozidel a letošní prodej jen automobilky ŠKODA za 1. pololetí byl více než 2 tisíce Octavií G-Tec na CNG. „Jednou z velkých výhod CNG vozidel je i duální nádrž, tedy kromě na palivo CNG mají druhou, tzv. dojezdovou nádrž na benzin a tak nemusíte mít nikdy obavu při cestování celou Evropou, že by Vám došlo palivo nebo byste museli plničku někdy pozdě v noci hledat. Pokud nemáte přestavené vozidlo na plynový pohon, ale sériově vyráběné, přepnutí ze CNG na benzin ani vůbec nepoznáte,“ dodává Jiří Šimek z ČPS.

Číst dál: Na každé CNG auto mohou kraje a obce dostat podporu 50 tisíc Kč

Jste zde: