Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Škoda Transportation získala zakázku na dodávku souprav metra pro Varšavu

Škoda Transportation byla potvrzena jako vítěz tendru na dodávku až 45 šestivozových souprav metra pro polskou metropoli Varšavu. První souprava bude předána zákazníkovi do dvou let od podpisu kupní smlouvy. Celková hodnota kontraktu činí necelých 8 mld. korun.

Warszawa
Vizualizace vozů metra varšavského metra.

Číst dál: Škoda Transportation získala zakázku na dodávku souprav metra pro Varšavu

Pochybné zadávání zakázek dopravci ČSAD Vsetín a.s.

Již je to několik týdnů co dopravce ČSAD Vsetín a.s. zahájil podle vyhraného výběrového řízení dopravní obslužnost Opavska a Vítkovska v Moravskoslezském kraji a vystřídal tak dlouholetého dopravce v tomto regionu společnost TQM – holding s.r.o. Začátky byly relativně kruté řidiči neznali trasy, neboť si dopravce pro nedostatek řidičů vypůjčil své řidiče z holdingu Z-Group. Častými jevy podlé cestujících kteří se vyjadřovali na sociálních sítích byly vynechané spoje a nebo dokonce, že řidiči nevěděli ani kde mají jet. Situace se pomalu uklidnila, ale ovšem někdy ještě výjimečně nastane, že cestující se svého spoje nedočkají. Podle nás kraj toto výběrové řízení totálně spackal… pokládáme si otázku jak může vyhrát dopravce, který nabídne 100% vozového parku na CNG a nemá postavenou plničku CNG ani do dnešního dne? Není žádnou novou informací, že autobusy ČSAD Vsetín jezdí tankovat např. i 30 km do Ostravy a nebo jiných měst. Těmito nesmyslnými přejezdy které si dotuje samo ČSAD se logicky myslícímu člověku musí vybavit, že se toto podnikání nevyplatí a společnost výrazně prodělává a za další pokud vezmeme v potaz ekologii tak těmito zbytečnými ,,tankovacími“ přejezdy postrádá smysl ,,ekologických“ CNG autobusů neboť dnešní dieselové motory s emisní normou EURO 6 produkují podobné množství škodlivin jako motory s pohonem na CNG. A určitě by produkovali míň škodlivin protože nemusí jezdit tankovat skoro denně cca 60 km a někdy i dál. Začne opět ,,plný“ provoz po velkých prázdninách uvidíme jak na tom dopravce bude, protože je známo, že stále nemá plný stav řidičů a vypomáhá dost řidičů z řad brigádníku a ostatních společností Z-Group, což nejde stále takto aplikovat neustále.

@22 0006@6Z5 8242@Opava, Východní nádraží (1)
Autobus Scania Citywide Suburban LE 12 M dopravce ČSAD Vsetín a.s. vyfotografovaný v Opavě u Východního nádraží.

Číst dál: Pochybné zadávání zakázek dopravci ČSAD Vsetín a.s.

Situace dopravní obslužnosti Opavska a Vítkovska

Jednou ze soutěžených oblastí dopravní obslužnosti, kde má působit nový dopravce po vypršení dřívějších objednávek, je Opavsko a Vítkovsko. Tuto veřejnou zakázku vyhrála společnost ČSAD Vsetín a.s., která měla tyto oblasti obsluhovat již od konce roku 2018. Do poloviny roku 2019 však dopravu stále zajišťovala společností TQM – holding s.r.o. (dále jen TQM), která zde byla dopravcem v minulých letech.

24.5.2019   Garáže společnosti TQM   holding s.r.o.   provozovna Opava
Garáže společnosti TQM - holding s.r.o. - provozovna Opava.

Při vyjednávání o nové smlouvě bylo nutné třikrát vyzvat ČSAD Vsetín a.s., aby smlouvu pro provoz od prosince 2018 podepsal, aby ve finále dostal krajem předloženou smlouvu se zahájením od června 2019. Společnost TQM podala návrh na ÚOHS na uložení zákazu plnění nové smlouvy, protože má zájem v dopravě pokračovat i nadále namísto nespolehlivého nového partnera. Několikrát s námitkami neuspěla, a to ani po odvolání, kauza však dále běží soudní cestou.

Číst dál: Situace dopravní obslužnosti Opavska a Vítkovska

Autobusy ve službách hasičských sborů

 

 

Zpráva z konference Smart city v praxi IV: „Smart“ koncept nejen pro velká města vytváří poptávku po technických i finančních řešeních na míru

smart cityDne 19. března 2019 proběhla jako doprovodný program brněnského veletrhu AMPER 2019 odborná konference Smart city v praxi IV, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem našeho portálu. Majitel firmy a její hlavní konzultant Jakub Slavík byl zároveň odborným garantem konference. Konference se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj ČR. Hlavními partnery konference byly společnosti SMEV AG a VARS BRNO. Partnery konference byly společnosti ČSOB, E.ON, Eurogreen, FLOWBOX, IoT.water, JDC, Operátor ICT a TECO.

Konference byla, stejně jako její předchozí běhy, zaměřena především na řídící pracovníky a specialisty, kteří koncept smart city realizují jako součást svých každodenních povinností. Tomu odpovídala struktura více než 190 účastníků konference. Většina z nich pocházela z municipalit a městských organizací. Významně zastoupen byl i průmysl a další zájemci o téma smart city z praktického pohledu. Mezi některými průmyslovými partnery konference přitom došlo k navázání kontaktů ohledně možné spolupráce při společné dodávce řešení pro smart city.

Číst dál: Zpráva z konference Smart city v praxi IV: „Smart“ koncept nejen pro velká města vytváří poptávku...

Jste zde: