Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Omezení dopravy v Jihomoravském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

dpmbDopravní podnik města Brna a.s.
Jak jsme uváděli na facebook stránkách ve středu 7. října, Dopravní podnik města Brna opět jako na jaře postupně reaguje na vládní nařízení související s pandemií nového koronaviru způsobující nemoc Covid-19. Vlivem zkrácení provozu restauračních zařízení a klubů od noci z pátku 9.října na sobotu omezil provoz nočních MHD autobusových linek č. N89-N99 v noci před nepracovním dnem - zrušil většinu posilových spojů nočních rozjezdů a vložených nočních rozjezdů v 0.30 a 1.30h. z Hlavního nádraží.

2020 10 09@2368@BZM 86 62@Lesná Haškova
Setkání dvou autobusů Karosa B 961 ev č. 2368 a 2369 na konečné zastávce Lesná Haškova.


Omezení od středy 14. října 2020
DPMB se omezil provoz školních autobusových linek č. 85 – 88 a školních spojů na denních linkách MHD, a to z důvodu uzavření všech škol.

Číst dál: Omezení dopravy v Jihomoravském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

Zářijové vlakové výluky omezily dopravu na jižní Moravě

Ve druhé polovině měsíce září byly zaráz na více vlakových linkách IDS JMK výluky.Jednalo se o jak dlouhodobé, tak i krátkodobé omezení provozu. Právě z důvodu většího množství výluk bylo možné na vybraných linkách náhradní dopravy za vlaky spatřit jak jezdit nejrůznější soukromé dopravce z různých krajů, zároveň také bylo možné vidět větší množství různých typů autobusů, se kterými se v kraji běžně na linkách nesetkáme. Proto vznikl tento článek, kdy naše redakce vydala vybrané výluky vyfotografovat a přinášíme tak dopravním zájemcům zajímavé fotografie.

Retrobus

Číst dál: Zářijové vlakové výluky omezily dopravu na jižní Moravě

Chytrá města a inovativní technologie se rozvíjejí i v obtížných podmínkách Zpráva z konference Smart city v praxi V – Smart city FOR ARCH

smart cityDne 25. září 2020 proběhla v Kongresovém sále výstaviště PVA EXPO sdružená konference Smart city v praxi V – Smart city FOR ARCH. V podmínkách neustále se měnících protiepidemických opatření se konference zúčastnilo osobně celkem 60 odborníků zejména z měst, městských služeb a univerzit. Dalších 310 účastníků sledovalo konferenci v přímém přenosu na YouTube. Mezi nimi byli i kolegové z Mosambiku, bývalí studenti českých univerzit, kteří mají zájem o uplatnění konceptu smart city a moderních technologií v podmínkách metropole Maputo, byť jsou v mnohém odlišné od těch českých.

Významnou informací pro účastníky konference od MMR ČR, která koncept smart city metodicky zastřešuje na vládní úrovni, byl názorný přehled metodické a vzdělávací podpory z jeho strany a dále výčet dotačních zdrojů pro smartcities, zejména pak zdrojů EU pro oživení a transformaci ekonomiky (zelená a digitální). Z této prezentace bylo ovšem také zřejmé, že na úrovni měst, obcí a regionů navzdory vší podpoře stále existují značné rezervy v porozumění a v systematickém přístupu k rozvíjení tohoto konceptu a v efektivním využívání moderních technologií. Je tedy namístě další osvěta v této oblasti.Totéž potvrzují i zkušenosti konzultantů – organizátorů konference. V ČR existují města a obce se systematickým přístupem ke strategii smart city a její implementaci, ale také nejeden „Smart Kocourkov“.

Číst dál: Chytrá města a inovativní technologie se rozvíjejí i v obtížných podmínkách Zpráva z konference...

Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka již získává novou podobu

Autobusové nádraží Brno, ÚAN Zvonařka bylo vystavěno v roce 1978, v roce 1985 pak zastřešeno. Poslední roky se díky neudržování stalo ohyzdou města Brna a čelilo posměškům mnoha Brňanů, ale i turistů nebo cestujících přijíždějících autobusy do města. To se však stává v průběhu letošního roku minulostí, protože v postupných etapách prochází celé autobusové nádraží proměnou.

20.7.2020   Brno, ÚAN Zvonařka (2)

Číst dál: Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka již získává novou podobu

Karlovarský kraj si pořídil vlastní flotilu autobusů

Cestující na regionálních autobusových linkách v Karlovarském kraji se v následujících letech dočkají zcela nových bezbariérových vozidel. Kraj na svém facebookovém profilu totiž oznámil, že se jim podařilo získat dotaci víc než půl miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), díky čemuž mohou nakoupit celkem 150 ekologických autobusů s pohonem na CNG. Z celkové předpokládané hodnoty dosahující necelých 800 milionů Kč kraj uhradí pouze desetiprocentní spoluúčast a DPH.

27.10.2023   SOR Libchavy spol. s r.o. (1)
Autobus SOR ICNG 10.5 pro Karlovarský kraj v areálu výrobce SOR Libchavy spol. s r.o.

Číst dál: Karlovarský kraj si pořídil vlastní flotilu autobusů

Jste zde: