Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Město Kopřivnice spouští anketu o MHD

koprivnice logoKopřivnická radnice spouští anketu ohledně městské hromadné dopravy. Námět na zavedení MHD se objevil na diskuzním fóru Zdravého města a v následném celoměstském hlasování se umístil na prvním místě jako příležitost pro rozvoj Kopřivnice. Anketa poběží do konce září a její výsledky poslouží jako podklad pro rozhodování, zda tuto službu zavést či nikoliv.

koprivnice znakV Kopřivnici funguje linková autobusová doprava, která staví v různých částech města a místní spoje částečně supluje. Anketa má prověřit, jak lidé vnímají možnost zavedení vnitroměstských linek jen pro Kopřivnici a místní části. „Cílem je zjistit preference místních obyvatel a získat představu o využitelnosti MHD. Zajímá nás například, jak často a za jakým účelem by lidé MHD využívali, jaká vzdálenost zastávky od jejich domu je pro ně přijatelná, jestli by byli ochotni přestupovat nebo zda by díky této službě omezili jízdy auty,“ uvedla koordinátorka projektu Zdravé město Kopřivnice Ivana Holubová s tím, že průzkum vznikl ve spolupráci se zkušeným odborným řešitelem v rámci projektu Zapojení veřejnosti do rozvoje obce financovaného z Fondu Evropského hospodářského prostoru v rámci programu Řádná správa.

Číst dál: Město Kopřivnice spouští anketu o MHD

Rožnov pod Radhoštěm bude mít jako první v republice experimentální hromadnou dopravu

roznovMěsto Rožnov pod Radhoštěm se zapojilo do projektu digitalizované dopravy TUNNLL. Jedná se o formu sdílené hromadné dopravy. Uživatel si v aplikaci objedná dopravu autobusem, který jej následně doveze na místo zvolené klientem a po cestě reaguje na objednávky dalších uživatelů, které po cestě nabírá. Ostrá verze hromadné dopravy by mohla být spuštěna již v příštím roce.

2016 02 20@@7T5 2011@Rožnov pod Radhoštěm, aut. st. (2)
Ilustrační fotografie autobusu Solaris Interurbino 12 dopravce Arriva Morava na autobusovém nádraží v Rožnově pod Radhoštěm.

Číst dál: Rožnov pod Radhoštěm bude mít jako první v republice experimentální hromadnou dopravu

Start-up CITYA bude hledat možnosti zefektivnění veřejné dopravy v Třinci

TrinecStart-up CITYA řeší zefektivnění a zlepšení lokální příměstské dopravy v českých krajích, městech i obcích pomocí nových technologií. Nyní podepsal spolupráci s dalším českým městem, Třincem. CITYA začne analýzou dopravní situace. Na základě jejích výsledků start-up definuje konkrétní dopravní řešení, kde lidem pomůže sdílená poptávková doprava, a navrhne další zefektivnění veřejné dopravy.

Image

Číst dál: Start-up CITYA bude hledat možnosti zefektivnění veřejné dopravy v Třinci

Změny v ODIS od 11. června 2023

ODIS1. Změna ceníku v tarifních zónách REGION

Jednotlivé jízdné REGION
Navýšení ceny jednotlivého elektronického jízdného placené ODISkou nebo mobilní aplikací ODISapka. Navýšení se dotkne pouze jedné z položek tvořící cenu jízdného:

Základní sazba z 9,- Kč na 10,- Kč u obyčejného (plného) jízdného a ze 4 Kč na 5 Kč u jízdného se slevou.
Tarifní kilometr zůstává beze změn, a to 1,50 Kč u obyčejného (plného) jízdného a 0,75 Kč u jízdného se slevou.
Při úhradě jízdného prostřednictvím bezkontaktní bankovní platební karty bude účtována identická cena jako při platbě ODISkou, tzn. cena elektronické jízdenky, avšak bez nároku na zvýhodněný přestup.

Číst dál: Změny v ODIS od 11. června 2023

Pozvánka na konferenci Elektrické autobusy a vlaky pro město XI

Pozvánka na odbornou konferenci
Elektrické autobusy a vlaky pro město XI
doprovodný program veletrhu CZECHBUS 2022
23. listopadu 2022
Výstaviště Praha-Letňany, Kongresový sál

Na letošním veletrhu Czechbus 2022 bude 23. listopadu 2022 opět doprovodným programem naše tradiční konference o elektrických autobusech, jejíž desáté jubileum proběhlo, vzdor všem nepříznivým okolnostem, při plném zájmu a účasti na loňském Czechbusu (zde zpráva z konference s prezentacemi). U příležitosti zahájení druhé dekády těchto našich konferencí jsme se rozhodli rozšířit jejich záběr, a konference tak budou pokračovat jako Elektrické autobusy a vlaky pro město.

Konference Elektrické autobusy pro město IV

Číst dál: Pozvánka na konferenci Elektrické autobusy a vlaky pro město XI

Jste zde: