Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nová trolejbusová trať v Jihlavě

dpmjNa konci listopadu 2021 v Jihlavě započala výstavba nové trolejbusové trati do Bedřichova a dále do průmyslové zóny ke společnostem Bosch Diesel a Automotive Lighting.

Nová trať bude měřit téměř 5,7 km včetně nové trolejbusové smyčky. Plánované dokončení je uvedeno na konci listopadu roku 2022. Výstavbu provádí společnost Elektroline a náklady jsou uváděny na 130 milionů Kč bez DPH. Po dokončení bude 75 % výkonů jihlavské MHD zajišťovat elektrická trakce.

31.7.2022   Stavba nové trolejbusové trati   BOSCH DIESEL
Stavba nové trolejbusové trati v Jihlavě - konečná zastávka BOSCH DIESEL.

Číst dál: Nová trolejbusová trať v Jihlavě

Dopravní podnik města Jihlavy pořizuje další plynové autobusy

dpmjJihlavskou městskou dopravu obohatí pětice vozů Solaris Urbino 12 IV CNG. Půjde o faceliftovanou IV. generaci, poháněnou motorem Cummins L9NE6D320 s převodovkou Voith Diwa 6. Také jde o vůbec první vozidla polského výrobce v krajském městě Vysočiny.

2020 07 03@@@Garáže DP města Jihlavy (1)
Nové autobusy Solaris Urbino 12 CNG v areálu garáží Dopravního podniku města Jihlavy a.s.

Číst dál: Dopravní podnik města Jihlavy pořizuje další plynové autobusy

Trolejbusy v Jihlavě

dpmjTrolejbusový provoz v Jihlavě započal na konci roku 1948, a to s šesticí trolejbusů Vetra, které byly osazeny výzbrojí ČKD. Hned od počátku provozu město Jihlava trolejbusy často obměňovalo, a tak nikdy nebyla bez nových vozů déle než pět let. Hned v roce 1951 podnik odebral tři vozy typu Škoda 7 Tr 2, stejně jako v případě předchozích vozů s výzbrojí ČKD. Hned rok nato koupil další dva vozy typu Škoda 7 Tr 4, ovšem nyní už se standardní výzbrojí. V roce 1954 pak přišly další čtyři vozy typu Škoda 7 Tr 4, které byly společně s těmi předchozími po čase rekonstruovány na trolejbusy Škoda 8 Tr.

32 Tr   Jihlava (1)
Návrh barevného schématu nových trolejbusů Škoda 32 Tr SOR pro Dopravní podnik města Jihlavy a.s.

Číst dál: Trolejbusy v Jihlavě

Dopravní podnik města Jihlavy pořídil devět nových CNG autobusů

dpmjDopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) představil veřejnosti ve čtvrtek 30. srpna na Masarykově náměstí svých 9 nových autobusů na stlačený zemní plyn. Jedná se o model Iveco Urbanway 12 M CNG a vozy jsou vybaveny nejmodernější technikou, jako např. celovozovou klimatizací, USB nabíječkami, automatickým počítáním cestujících, kamerovým systémem vně i uvnitř vozidla či Wi-Fi. Projekt na jejich nákup – „Autobusy s pohonem CNG v Jihlavě“ – je z 85% financován z IROP EU prostřednictvím IPRÚ JSA. Autobusy jsou standardně vybaveny pohonným agregátem Iveco Cursor 8 CNG o výkonu 213kW s objemem 7,8 litru. DP Jihlava ještě disponuje čtyřmi vozy typu Karosa B 952 E, které budou v souvislosti s nově dodanými vozy vyřazeny. Vzhledem k počtu nových vozů se dá očekávat, že bude vyřazeno i několik naftových vozů Irisbus Citelis 12 M z 12kusové série dodané v roce 2006.

30.8.2018   Předávání nových autobusů Iveco Urbanway 12 M CNG v Jihlavě na Masarykově náměstí (2)
Nové autobusy Iveco Urbanway 12 M CNG vystavené na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Číst dál: Dopravní podnik města Jihlavy pořídil devět nových CNG autobusů

Jste zde: