Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Poslední ostravské zrychlovače vyřazeny

dpoŘíká se, že nic není věčné a Ostrava není vyjímkou. Legendární tramvaj Tatra T3 nás životem provádí už hodně dlouho. V pátek 30. prosince 2022 byly poslední dvě soupravy "zrychlovačů" vypraveny na odpolední pořadí linek č. 1 a 10. Tramvaje T3 s odporovou regulací pohonu jsou tak minulostí.

2022 12 30@990@@Hrabůvka kostel
Tramvaj ČKD T3SUCS ev. č. 990 přijíždí do zastávky Hrabůvka kostel.

Číst dál: Poslední ostravské zrychlovače vyřazeny

Testování vodíkového autobusu v Ostravě

dpoPo testování vodíkového autobusu Mobility&Inovation Modulo H2BusMobility&Inovation Modulo H2Bus u společnosti 3ČSAD přesněji ČSAD Havířov a.s.) měl Dopravní podnik Ostrava a,s, testovat vodíkový autobus H2.City Gold, který dodává portugalský výrobce CaetanoBus.

16.12.2022   H2.City Gold   DPmML
Vodíkový autobus typu H2.City Gold odstavený ve vozovně DP měst Mostu a Litvínova nesoucí provizorní ev. č. 102.

Číst dál: Testování vodíkového autobusu v Ostravě

Sněhová kalamita v Ostravě

dpoNejen ostravské řidiče MHD a potrápil od 12. prosince 2022 větší příval sněhu. První sníh v Ostravě se již objevil v sobotu 10. Prosince a den poté již začalo sněžit více. 

Od pondělí měli napilno silničáři i řidiči, nejen vozy MHD ve městě bouraly, spoje MHD navíc nabíraly mnohaminutové zpoždění. Cestující mohli v tramvajové dopravě spatřit vozy s nižší přepravní kapacitou. V regionální autobusové a železniční dopravě také docházelo ke komplikacím a zpožděním.

Po jednodenním uklidnění opět problémy v dopravě nastaly ve středu 14. prosince 2022 – došlo k pádu sloupu trolejového vedení poblíž zastávky Výstaviště. Tato mimořádnost v provozu způsobila cca 2 h zdržení provozu tramvajových linek na nejvytíženější trati poblíž křižovatky Nádražní x 28. října. V úseku Karolina – Hranečník – NH jižní brána byla zavedena provizorní NAD. Tramvajové linky č. 4, 10 a 12 byly odkloněny na konečnou zastávku Moravská Ostrava, Plynárny. V odpoledních hodinách byl již provoz obnoven.

16.12.2022  7211
Nehoda autobusu Solaris Urbino 12 ev. č. 7211 v ulici K Myslivně ze dne 16. prosince 2022.

Číst dál: Sněhová kalamita v Ostravě

Rekonstrukce historických autobusů v Dopravním podniku Ostrava

dpoDopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) eviduje ve svém depozitáři několik zajímavých exemplářů historických autobusů, které dokumentují přepravu cestujících ve 20. a na počátku 21. století. Tyto vozy se DPO snaží udržet v pravidelném provozu a čas od času musí projít pravidelnou údržbou nebo rozsáhlejší opravou.

Minulý rok došlo na opravu autobusu Solaris Urbino 15 ev. č. 7601, kde došlo k opravě rámu podlahy s výměnou podlahové překližky a podlahové krytiny, přečalounění sedadel a oprava laku. Další vůz který se dočkal minulý rok opravy byl autobus Karosa ŠM 11 ev. č.5842 na kterém došlo ke generální opravě motoru a převodovky.

Letošní rok je ve znamení generální opravy autobusu Karosa B 731 ev. č. 6160. Oprava probíhá v garážích Hranečník a dotkne se karoserie, ale také motoru. Autobus bude dokončen v roce 2023 a k jeho představení dojde na Dni ostravských dopraváků, který se koná v měsíci záři.

2022 07 20@6160@OVB 23 92@Garáže Hranečník (1)

Číst dál: Rekonstrukce historických autobusů v Dopravním podniku Ostrava

Garáže DPO na ulici Vítkovické se staly již „elektrobusovými“ garážemi

dpoO koupi bývalých garáží společnosti Arriva Morava a.s., které odkoupil DPO jsme Vás informovali v samostatném článku. Nyní zde dopravce odstavuje autobusy v přestávce během dělené směny a sídlí zde dopravní dispečink.

27.3.2023   Garáže Vítkovická (2)

23.2.2023   Garáže Vítkovická
Průběh stavebních prací na výstavbě nabíjecích stanic pro elektrobusy v areálu nové provozovny DPO ,,Garáže Vítkovická".

Číst dál: Garáže DPO na ulici Vítkovické se staly již „elektrobusovými“ garážemi

Jste zde: