Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Půlstoletí s tramvajemi K2 v Ostravě

dpoZatažená a lehce deštivá sobota 3. listopadu 2018, brána Ústředních dílen Dopravního podniku Ostrava. Právě zde se konalo oficiální rozloučení s ostravskými tramvajemi K2 a symbolickému předání služby novým vozům Stadler Tango NF2. Rozloučení s vozy, které v Ostravě nebyly nikterak hojně zastoupeny, ale přesto zde vydržely v provozu více než půl století. Pojďte se proto společně s námi podívat blíže na jejich provoz v severomoravské metropoli.

2018 11 03@802@@Dílny DP Ostrava (3)
Rozlučková cedule na voze ev. č. 802.

Číst dál: Půlstoletí s tramvajemi K2 v Ostravě

Zkušební provoz trolejbusu Ekova Electron 12 T u DPO

dpoProzatím jediný vyrobený parciální trolejbus od dceřiné společnosti Dopravního podniku Ostrava a.s. (dále jen DPO) Ekovy Electric nese název Ekova Electron 12 T. Po premiéře, kdy byl představen poprvé široké veřejnosti na veletrhu Czech Raildays 2017 a poté na veletrhu Czechbus 2017, nyní se dočká prvního zkušebního provozu a nutného schválení typu po ujetí 20 000 km ve zkušebním provozu s cestujícími.

2018 08 21@9986@@ul. Nádražní
Parciální trlejbus Ekova Electron 12 T ev. č. 9986, vyfotografovaný na ul. Nádražní.

Číst dál: Zkušební provoz trolejbusu Ekova Electron 12 T u DPO

Ostravská tramvaj Stadler zahájila provoz s cestujícími

dpoPondělí 13. srpna 2018, sedmá hodina ranní, smyčka Martinov. Jindy poklidná nástupní zastávka linky č. 4 tento den nezvykle žije. Důvod zvýšeného zájmu běžný cestující spatří - pokud prohlédne přes řadu fotografů a zástupců Dopravního podniku Ostrava (dále DPO) - stát ve smyčce. Je jím nová ostravská tramvaj Stadler Tango NF2, která zanedlouho v nástupní zastávce nabere své první cestující vůbec.

2018 08 13@1701@@Výstaviště
Tramvaj Stadler Tango NF2 ev. č. 1701 odbavuje cestující na zastávce Výstaviště.

Zkušební provoz s cestujícími je jedním z posledních kroků, které jsou nezbytné pro schválení tohoto nového typu u Dražního úřadu ČR a pro získání homologace pro evropské trhy. Předchozí měsíce byly již úspěšně absolvovány zkušební jízdy bez zátěže a s neživou zátěží.

Číst dál: Ostravská tramvaj Stadler zahájila provoz s cestujícími

Výstavba plnící stanice CNG v areálu garáží Hranečník v Ostravě

dpoPo zakoupení 105 nových CNG autobusů Solaris Urbino 12 CNG a 18 CNG na podzim v roce 2015 byla pro potřeby plnění těchto autobusů postavena nová plnící stanice CNG v areálu Ústředních dílen v Ostravě-Martinově. Autobusy byly rozděleny na obě provozovny, tedy garáže Poruba a garáže Hranečník. Ovšem plnění autobusů z provozovny Hranečník bylo a stále je trnem v oku. Autobusy najíždí zbytečně mnoho režijních kilometrů přes celé město, a proto se hned uvažovalo o výstavbě další plnící stanice CNG. Ve Věstníku veřejných zakázek se na profilu zadavatele Dopravní podnik Ostrava a.s.objevila v průběhu měsíce května 2018 zakázka s názvem ‚‚Plnící stanice CNG autobusy Hranečník“.

17.7.2018   Výstavba plnící stanice CNG v areálu garáží Hranečník
Pohled na přední nádvoří autobusových garáží Hranečník a probíhající výstavbu plnící stanice CNG.

Číst dál: Výstavba plnící stanice CNG v areálu garáží Hranečník v Ostravě

Dodávka nových CNG minibusů

dpoDne 2. července 2018 se ve věstníku veřejných zakázek na profilu zadavatele Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) objevila nová zakázka s názvem ,, Dodávka 4 ks nových minibusů na pohon CNG“ Předpokládaná cena zakázky je 12,5 miliónu Kč bez DPH. V nedávné době zařadil DPO do svého vozového parku 3 nové minibusy Dekstra Bus Daily LE 37 CNG ev. č. 7304 - 7406, jak je z názvu patrné s pohonem na CNG a také 3 elektrominibusy Rošero First FCLLI Electric ev. č. 5301 – 5303. Po zařazení dalších 4 nových CNG minibusů které poptává DPO bude mít dopravce celkem 10 nových minibusů. Díky tomu by DPO mohl vyřadit již všechny minibusy typu Mercedes-Benz Sprinter a Fiat – MAVE CiBus ENA 3Z. 

Číst dál: Dodávka nových CNG minibusů

Jste zde: