Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Omezení dopravy v Moravskoslezském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

Od 1. března 2021 je povinost v prostředcích hromadné dopravy mít zakrytá ústa a nos pomocí respirátoru FFP2 nebo vyšší.

Omezení v dopravě platné od 1. září 2020
Ministerstvo zdravotnictví České republiky opětovně zavedlo od 1.  září 2020 k opětovnému zavedení povinnost chránit si nos a ústa ochrannými prostředky (rouškou) ve všech prostředcích veřejné hromadné dopravy, a to na území celé České republiky.

Omezení v dopravě platné od 14. srpna 2020
Z důvodu zhoršené epidemiologické situaci byla v Moravskoslezském kraji dne 14. srpna 2020 znovuobnovena povinost v dopravních prostředcích chránit si nos a ústa ochrannými prostředky (rouškou). Tato povinost platí v okresech Ostrava-město, Opava, Nový Jičín a Karviná.

Omezení v dopravě platné od 1. července 2020
S účinností od 1. července 2020 je celorepublikově ukončena povinnost nošení roušek a jiných ochranných pomůcek, které kryjí nos a ústa v prostředcích veřejné dopravy. 

Ovšem nastávají výjimky a to Moravskoslezský kraj – přesněji okresy Karviná a Frýdek-Místek. V těchto okresech je zhoršená epidemiologická situace. V těchto okresech platí přísnější bezpečnostní opatření například restaurace zavírají dříve, nebo také je v dopravních prostředcích veřejné dopravy stále povinnost nosit roušku nebo jiného prostředku, který zakryje nos a ústa. Povinnost nošení roušek se týká několika linek Dopravního podniku Ostrava, které zajíždějí do těchto zmíněných okresů. Jedná se o linky č. 23, 29, 30, 39, 71, 81 a trolejbusovou linku č. 101. Ochranné prostředky (roušky) je povinnost si nasadit na zmíněných linkách na hranici zmíněných okresů (Karviná, Frýdek-Místek).

Číst dál: Omezení dopravy v Moravskoslezském kraji kvůli novému infekčnímu onemocnění COVID-19

„Obyčejné“ problémy měst a jejich „smart“ řešení: konference Smart city v praxi na veletrhu AMPER už popáté

smart cityCharakteristickým jevem v současném vývoji inovativních technologií je prolínání odvětví, jimž tyto technologie slouží. Prolínají se tak navzájem různé průmyslové obory a odnedávna také průmyslové trhy a veřejné služby. To, co moderním technologiím otevírá dveře do sféry veřejných služeb, je koncept smart city – strategické řízení měst, obcí a regionů, jimž moderní technologie pomáhají být příjemným místem k životu, a následně hospodářsky prosperovat.

Číst dál: „Obyčejné“ problémy měst a jejich „smart“ řešení: konference Smart city v praxi na veletrhu AMPER...

Tramvaj ve finském Tampere - první vůz

Tramvaje v Tampere vyjedou s cestujícími poprvé 9. srpna 2021, to je nejnověji oznámené datum. V tomto městě vzniká celý tramvajový provoz na zelené louce, přičemž v dávné minulosti zde jezdily trolejbusy. Současná obslužnost města je zajišťována autobusy a několika elektrobusy.

Průběh stavby tramvajové trati v Tampere (3)
Průběh stavebních prací na novém tramvajovém provozu ve finském městě Tampere.

Ve Finsku jezdí nyní tramvaje jen v Helsinkách, zde ovšem na úzkém rozchodu 1000 mm, zatímco v Tampere jde o rozchod standardní 1435 mm a jen pro doplnění uvádíme, že místní železnice je unikátně širokorozchodná na 1524 mm. O průběhu stavby jsme napsali reportáž dříve.

Číst dál: Tramvaj ve finském Tampere - první vůz

Stovka českých elektrobusů a další perspektivy v klimatické nouzi s omezenými financemi: zpráva z konference „Elektrické autobusy pro město VIII“

proelektrotechniky maleDne 27. listopadu 2019 se v Praze konal osmý běh konference „Elektrické autobusy pro město“, organizované firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem tohoto portálu. Konference, které se zúčastnilo přes 150 zástupců dopravců, municipalit, průmyslu, škol a dalších zainteresovaných osob a organizací, byla pořádána opět jako součást mezinárodního veletrhu Czechbus, tentokrát v nových prostorách výstaviště PVA EXPO v Praze-Letňanech. Tato mezinárodní konference se konala pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR a Dopravného podniku mesta Košice.

Konference27 11
Pohled na účastníky konference.

Číst dál: Stovka českých elektrobusů a další perspektivy v klimatické nouzi s omezenými financemi: zpráva z...

Pozvánka na konferenci Elektrické autobusy pro město VIII

Elektrické autobusy pro město VIII

doprovodný program veletrhu CZECHBUS 2019

pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR

27. listopadu 2019

Výstaviště Praha-Letňany, Velký sál 1

proelektrotechniky maleKonference Elektrické autobusy pro město, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR, se již od svého prvního běhu v říjnu 2013 vyprofilovala jako zcela ojedinělá prezentační a vzdělávací akce i jako místo vzájemné výměny aktuálních zkušeností mezi profesionály z elektrické osobní dopravy. Díky svému zaměření na konkrétní téma, konkrétní prezentující a konkrétní publikum se tato konference stala prostředkem přímé komunikace mezi výrobci elektrobusů a trolejbusů (včetně jejich komponent a infrastruktury) a jejich provozovateli a uživateli. V neposlední řadě zde hrají důležitou roli i zástupci institucí, které rozhodují o financování této dopravy nebo mají v tomto ohledu aktuální a spolehlivé informace.

26.11.2015   Elektrické autobusy pro město IV.   Škoda (1)
Konference Elektrické autobusy pro město v rocce 2015, prezentace společnosti Škoda Electric.

Číst dál: Pozvánka na konferenci Elektrické autobusy pro město VIII

Jste zde: