Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Najde Považská Bystrica provozovatele MHD? Ve hře je i založení vlastního DP

povazska bystrica znakNa podzim tohoto roku končí v Považské Bystrici na západě Slovenska smlouva města s firmou MDS a.s. na zajišťování městské hromadné dopravy, která byla uzavřena na 18 měsíců. „Soutěž jsme vyhlásili ještě koncem roku 2019 v Evropském věstníku, kdy jsme dospěli k závěru, že jinak než soutěží se věci řešit nedají,“ uvedl zástupce primátora města Peter Máťoš, který je pověřený řešením městské hromadné dopravy v Považské Bystrici. „Když už v minulosti byly s touto soutěží velké problémy, obrátili jsme se na právnickou kancelář Ĺubomíra Fogaše, aby připravil smlouvu. Zároveň je celá soutěž v gesci veřejného zadavatele. Chtěli jsme, aby proběhla absolutně korektně a transparentně, abychom nebyli nějakým způsobem zainteresovaní, nakolik město je spolumajitelem MDS.“

2017 06 09@@PB 263CL@poblíž obce Podvažie
Poslední nově dodávané městské nízkopodlažní autobusy v Považské Bystrici jsou z produkce Iveca, konkrétně se jedná o model Iveco Urbanway 12 M.

Číst dál: Najde Považská Bystrica provozovatele MHD? Ve hře je i založení vlastního DP

Nové minibusy Rošero v Považské Bystrici

MDSPovazskaBystricaDo ulic v Považské Bystrici byly poprvé vypraveny nové minibusy Rošero First FCLLI od slovenského výrobce Rošero - P, s.r.o. Mestska dopravná spoločnosť Považská Bystrica a.s. koupila 3 tyto minibusy na podvozcích Iveco Daily. Vozy obdržely RZ: PB-308CY, PB-315CY a PB-317CY. Poprvé minibusy byly vypraveny na linky MHD dne 28. září 2019.

2019 09 29@@PB 315CY@ulica Štefánikova (1)
Minibus Rošero First FCLLI RZ: PB-315CY, vyfotografovaný na zastávce ul. Štefánikova.

Číst dál: Nové minibusy Rošero v Považské Bystrici

Konec kloubových autobusů v Považské Bystrici

MDSPovazskaBystricaPíše se datum 22. února 2006, v tento den zastupitelstvo města Považská Bystrica schválilo záměr provozovat MHD. V polovině roku 2006 byla založena Mestská dopravná spoločnosť, a.s. Považská Bystrica (dále jen MDS a.s.), připomeňme, že do onoho data kdy vyjela MDS a.s. linky MHD ve městě zabezpečovala společnost SAD Trenčín a.s.

Slavný den nastal 3. září 2006, kdy nový městský podnik MDS a.s. obdržel 14 nových autobusů typu Karosa B 952 E a 5 vozů Karosa B 961 E a jeden nízkopodlažní autobus Irisbus Citelis 12 M, této slávě přihlíželi občané, funkcionáři z města a proběhla velkolepá akce. Druhý den tedy 4. září začal první ostrý den provozu na 15 linkách MHD nového dopravce MDS a.s. spolu s nově dodanými autobusy. Dodejme, že poslední autobus Karosa B 961 E dorazil později.

2006 09 03@@PB 843AZ@Považská Bystrica
Slavnostní zahájení provozu nových autobusů a také společnosti Mestska dopravná spoločnosť, a.s. Považská Bystrica.

Číst dál: Konec kloubových autobusů v Považské Bystrici

Obnova vozového parku v Považské Bystrici

MDSPovazskaBystricaOd 1. září 2006 vystřídal dopravce SAD Trenčín a.s. nový dopravce, a to Mestská dopravná spoločnosť a.s., Povážská Bystrica (dále jen MDS a.s., Povážská Bystrica). Akcionáři této společnosti jsou město Povážská Bystica a společnost SIRS, která je také akcionářem ve společnosti SAD Trenčín a.s. K tomuto účelu bylo zakoupeno 14 vozů typů Karosa B 952 E, 6 kloubových autobusů typu Karosa B 961 E a jeden autobus typu Irisbus Citelis 12 M.

Dopravce disponoval čtyřmi autobusy Karosa B 732, které převzal od jiných dopravců (převážně SAD Trenčín a.s.) ty byly postupně vyřazovány v letech 2009 až 2013. MDS převzala od dopravce UDOS - Slovakia Transport s.r.o. také dva autobusy Karosa C 734, kterou nový dopravce vyřadil v roce 2016 a druhý autobus Karosa C 744, který byl vyřazen v roce 2017.

2015 09 28@@PB 838AZ@Autobusové nastupište
Autobus Karosa B 952 E RZ: PB 838AZ, vůz přijíždí na zastávku Autobusové nastupište.

Číst dál: Obnova vozového parku v Považské Bystrici

Jste zde: