Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Druhá vlna elektronického odbavování cestujících v Brně

dpmbOd 1. července Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) spouští v MHD druhou vlnu elektronického odbavování cestujících (EOC).

Systém je velice jednoduchý. Cestující,který chce cestovat bez jízdního dokladu, při nástupu do každého vozidla kterým pojede přiloží k validátoru ve voze, umístěného u každých dveří, svoji kreditní kartu akceptující bezkontaktní platby (event. Chytré hodinky nebo mobil, pokud to umí). Systém si zapamatuje v rámci 1 dne všechny jeho cesty a na konci dne vyhodnotí kolik má zaplatit a sumu automaticky strhne. Pokud tak cestující během jedné hodiny jel třeba třemi spoji po 8 minutách, místo třech 15 minutových jízdenek po 20korunách zaplatí na konci dne pouze jedinou – hodinovou za 25 korun. To samé, pokud cestující jel během jednoho dne třeba 4 jízdy po 30 minutách, nezaplatí čtyři hodinové jízdenky po 25 korunách, nýbrž jednu jednodenní za 90 korun. Výhodné to je například pro ty, co chtějí cestovat během dne různě a dopředu neví jak. Nemusí si tak pořizovat například univerzální jízdenku a řešit jak si ji označit, nebo mít větší zásobu jízdenek v dokladovce, nebo kupovat více SMS jízdenek a nakonec litovat, že by bylo lepší mít jednodenní jízdenku. Cestující také nemusí řešit dopředu jak dlouho a kam pojede, a dle toho pořizovat jízdní doklady. Odpadá také nutnost řešit kde je jízdenkový automat nebo předprodej jízdenek.

 

Brněnský validátor
Brněnský validátor.

Další výhodou využívání EOC je, pokud cestující jede pouze jedním spojem více jak hodinu, zaplatí vždy pouze hodinovou jízdenku za 25 korun. Je to takový malý bonus například pro ty, co jedou uspávat mimina v kočárku do MHD.

Validátor má také dotykový displej a umí více věcí. Cestující si může rovnou dokoupit jízdenku na více tarifních zón (pokud cestuje mimo brněnské zóny 100 a 101 po JMK), zaplatit doplatek například za psa a jízdní kolo, nebo dokoupit jízdenky pro své spolucestující kamarády. Samozřejmě i nadále zůstává možnost si jednorázové jízdenky pořídit tak jak doposud – SMS jízdenky, jízdenkové automaty nebo předprodeje.

Kromě toho bude od 1. července 2020 možné ve všech regionálních autobusech a vlacích zaplatit za jízdenku bezkontaktní platební kartou. Nově také bude moci si i cestující v regionu pořídit elektronickou předplatní jízdenku na zvolené zóny přiřazenou k bezkontaktní kartě nebo přenosnému nosiči jako doposud v Brně. To už se však více dozvíte na internetu.

První měsíc provozu
Dopravní podnik města Brna má za sebou první měsíc fungování druhé etapy elektronického odbavování cestujících v brněnské MHD. Cestující si zakoupily celkově rekordních 205 tisíc jízdenek během července, což předčilo očekávání vedení DPMB. Z celkového počtu bylo přes 185 tisíc jízdenek krátkodobých, kdy si cestující pípnuly při nástupu nebo i při výstupu, tedy jízdenek na 15 nebo 60 minut. Zbývající počet byly další jízdenky, kupované prostřednictvím validátoru, například vícezónové nebo jízdenky pro spolucestující apod.

Dle sdělení generálního ředitele DPMB Miloše Havránka cestující volili tento způsob hrazení jízdného místo klasických papírových jízdenek. DPMB eviduje pokles tržeb za jízdenky, prodávaných prostřednictvím trafik a jízdenkových automatů o 10 procent. Naopak SMS jízdenek se prodávalo pořád stejně.

Prostřednictvím emailu eoc@dpmb.cz se na dopravní podnik obraceli cestující s dotazy na fungování systému. Vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl uvedl, že takových dotazů řešili cca 200. Jednalo se o praktické dotazy ohledně nákupu a volby správné jízdenky, výjezdů do regionu a také časovou prodlevu při odečítání sumy za jízdné.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku města Brna a.s. s úpravou redakce

Aktualizováno 5. 8. 2020 19:09

Dopravní podnik města Brna a.s.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: