Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Novinky ze Zlína

zlin logoDopravní společnost Zlín – Otrokovice s.r.o. (dále jen DSZO), provozující autobusovou a trolejbusovou dopravu ve městech Zlín a Otrokovice, obohatila svůj vozový park o nový kloubový parciální trolejbus i elektrobus z produkce plzeňské Škody.

2020 02 14@414@@Vozovna DSZO
Nový zlínský parciální trolejbus Škoda 35 Tr s karoserií Iveco Urbanway ev. č. 414, vyfotografovaný v areálu vozovny DSZO.

Trolejbus Škoda 35 Tr s karoserií Iveco Urbanway
Tento vůz si DSZO objednala již v červenci 2018, ale k dodání došlo až v minulých dnech. Trolejbus typu Škoda 35 Tr s karoserií Iveco Urbanway není úplnou novinkou. Škodovka již jeden model v roce 2018 vyrobila, proveden byl v zeleném laku, v barvách DP z italského Milána. Škoda spolu s Ivecem chtěla s tímto modelem vyhrát tamní obří zakázku, ovšem byla poražena Solarisem s elektrickou výzbrojí Kiepe Electric. Po neúspěšném výběrovém řízení byl prototypový trolejbus přestavěn na trolejbus v designu Crealis. Tato přestavba byla o něco úspěšnější, neboť plzeňská Škodovka spolu s Ivecem vyrobila na základě vyhrané zakázky trojici parciálních trolejbusů pro francouzské město Limoges.

2.2.2018   Plzeň
První prototyp trolejbusu Škoda 35 Tr s karoserií Iveco Urbanway. Barevné provedení odpovídalo DP z italského Milána, ovšem obří zakázku na dodávku trolejbus do tohoto města vyhrál Solaris s elektrickou výzbrojí Kiepe Electric.

Ale zpět k zlínskému vozu Škoda 35 Tr. Cena za tento trolejbus, kterou dopravce zaplatil, byla 16 940 000 Kč bez DPH. Jak jsme však zmínili, vůz byl objednán již v roce 2018 a byl dodán se zpožděním, kterého se týkalo placení penále ze strany výrobce. Za každý den prodlení šlo o 0,05 %, takže celková výše smluvní pokuty dosáhla 1 922 690 Kč.

@414@@Plzeň
Budoucí zlínský trolejbus Škoda 35 Tr s karoserií Iveco Urbanway, vyfotografovaný při zkušebních jízdách v Plzni.

V současnosti se již nový trolejbus nachází u dopravce DSZO, kde obdržel ev. č. 414. Než ovšem vyjede na pravidelné linky s cestujícími, čeká jej ještě zkušební provoz, který započal již v Plzni.

Elektrobus Škoda E'City
V roce 2018 Škoda Electric zveřejnila, že DSZO dodá nový elektrobus Škoda E’City, který využívá karoserii Heuliez Bus (součást společnosti Iveco Bus). Dodání tohoto vozidla proběhlo až ke konci měsíce ledna 2020.

22.11.2017   Škoda E' CITY (1)
Elektrobus Škoda E’City, který byl poprvé představen na veletrhu Czechbus 2017.

Prototyp vozidla byl představen na veletrhu Czechbus v roce 2017 a výrobce si od tohoto elektrobusu zajisté sliboval lepší prodejní výsledky, než jaké ukazuje realita, kdy k dnešnímu dni nebyl žádný další elektrobus tohoto typu vyroben.

2020 02 06@911@@Otrokovice, tř. Osvoboditelů

Zajimavé bylo sledovat také výběrové řízení na tento elektrobus ze strany DSZO. Podle zadavatele nemusel být v korporátním laku DSZO. Do výběrového řízení se přihlásila jediná společnost, a to plzeňská Škoda Electric, která nabídla DSZO právě prototyp elektrobusu Škoda E’City, a to za cenu 12,47 mil. Kč. Škodovka se s tímto prototypem mohla přihlásit i díky tomu, že zadávací dokumentace umožňovala přihlásit se v předstihu s vozidlem, které bylo vyrobeno 12 měsíců před dodáním DSZO a maximálně 12 měsíců před vypsáním veřejné zakázky.

2020 02 06@911@@Otrokovice, ul. Havlíčkova
První zkušební kilometry nového elektrobusu Škoda E’City v Otrokovicích.

I s dodáním tohoto elektrobusu se však Škodovka zpozdila, dokonce ještě více než v případě parciálního trolejbusu. Opět byla ve veřejné zakázce uvedena sankce pro případ včasného nedodání vozidla , která i v tomto případě činila 0,05 % z kupní ceny vozidla za každý den v prodlení. Procentuálně se tedy pokuta vyšplhala na 16,4 %, což znamenalo 2,05 mil. Kč z kupní ceny elektrobusu.

Nový elektrobus obdrží ev. č. 911 a bude nasazován na linku č. 33 a 55. U otrokovického nádraží je nabíjecí trolej pro dobíjení tohoto elektrobusu.

Nyní probíhají zkušební jízdy tohoto elektrobusu v provozní sítí DSZO.

Aktualizováno 18. 2. 2020 19:49

Jste zde: