Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Elektrobusy SOR už i v Náchodě

Dopoledne dne 3. října 2018 na Masarykově náměstí slavnostně pokřtěny vedením města Náchoda v čele se starostou Janem Birke, zástupci společnosti CDS s.r.o. Náchod v čele s ředitelem Zdeňkem Pouznarem a ředitelem osobní dopravy Robertem Patzeltem a zástupcem dodavatelské firmy SOR Jiřím Daňsou dva zbrusu nové elektrobusy značky SOR EBN 9.5, které byly pořízeny díky úspěšné žádosti o dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu vyhlášeném Ministerstvem pro místní rozvoj. Obě vozidla byla pokřtěna pro Náchod velmi výstižnými jmény - „Irena" a „Danny".

3.10.2018   Náchod, Masarykovo náměstí
Nové elektrobusy SOR EBN 9.5, dopravce CSD s.r.o. Náchod vystavené na Masarykově náměsti v Náchodě.

„Město Náchod se díky této významné obnově stávajícího vozového parku společnosti CDS s.r.o. Náchod řadí mezi velmi málo okresních měst v ČR této velikosti, která mohou na linkách MHD provozovat elektrobusy. Díky tomu se posouváme významně dopředu v moderním pojetí osobní dopravy v našem městě," uvedl starosta Jan Birke a poděkoval zástupcům společnosti CDS za dlouholetou skvělou spolupráci.

3.10.2018   Náchod, Masarykovo náměstí (3)
Nové elektrobusy SOR EBN 9.5, dopravce CSD s.r.o. Náchod vystavené na Masarykově náměsti v Náchodě.

Náklady na pořízení jednoho vozů činí cca 9 mil. Kč, dotace představuje částku více než 15 mil. Kč.

Elektrobusy byly zařazeny do provozu ještě během dne. Do budoucna tím dojde ke snížení vypouštěného množství emisí do ovzduší a zlepšení stavu životního prostředí na území, které bude těmito autobusy obsluhováno, tj. město Náchod a přilehlé městské části.

Nově pořízené vozy jsou nízkopodlažní a plně bezbariérové, což znamená snadnější vstup i výstup přepravovaných osob, které mají sníženou schopnost pohybu či orientace. V neposlední řadě bude cestování těmito autobusy jednodušší i pro maminky s dětmi v kočárku.

3.10.2018   Náchod, Masarykovo náměstí (4)
Slavnostní křest nových elektrobusů SOR EBN 9.5.

Elektrobusy vozy jsou v základu vybaveny také informačním systémem, který je v dnešní době téměř nezbytný, a to především z hlediska přepravy slabozrakých či nevidomých osob. „Tyto zcela bezemisní autobusy jsou navíc vybaveny WiFi zdarma a zároveň disponují USB nabíječkami," dodal ředitel osobní dopravy CDS s.r.o. Náchod Robert Patzelt.

3.10.2018   Náchod, Masarykovo náměstí (2)
Interiér nového elektrobusu SOR EBN 9.5.

Zdroj: Tisková zpráva města Náchod

Aktualizováno 8. 10. 2018 8:32

Jste zde: