Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změny v dopravní obslužnosti na Karvinsku a Orlovsku

ODISOd 10. června 2018 dochází v oblasti Karvinska a Orlovska k vybraným změnám v dopravní obslužnosti území. Na základě proběhnutého výběrového řízení na autobusového dopravce bude i nadále v předmětné oblasti provozovat autobusové linky dopravce ČSAD Karviná a.s.

Změny v linkovém vedení linek příměstské dopravy

Relace Karviná – Ostrava

Linka č.  531 
je ve špičky pracovních dnů mimo letní prázdniny provozována v intervalu 20 minut.

3csad noveLinka č. 532
dochází k mírným úpravám jízdních řádů a zavedení nového páru spojů na této lince. Upozorňujeme, že nadále trvá výluka v souvislosti s uzavírkou ulice Rudné v Ostravě.

Relace Karviná – Orlová

Linka č. 534
je nově rozdělena tak, že spoje vedené přes obec Doubrava jsou označeny jako linka č. 534 a spoje vedené rychlejší trasou mimo střed Doubravy jako linka č. 535.

Linka č. 539
má taktéž upravený jízdní řád a je v Karviné vedena oproti původnímu stavu odlišnou trasou.

Linky č. 534, 535 a 539
dochází k úpravě jízdního řádu.

Relace Karviná – Bohumín

Linka č. 546
má upravený jízdní řád a je nově v Karviné vedena oproti původnímu stavu odlišnou trasou.

Relace Karviná – Havířov

Linka č. 533 je nově rozdělena tak, že část spojů je vedená nadále trasou přes Karvinou,Doly a část spojů je nově označena jako linka č. 583 a vedena přes Stonavu.

Spoje linky č. 533 jsou v Karviné vedeny přes Hranice a Mizerov, spoje linky č. 583 pak přes tř. Osvobození. Novými spoji linky č. 533 je nově ve směru z Karviné obsluhována také průmyslová zóna Dukla v Havířově.

Relace Karviná – Petrovice

Jízdní řády linek č. 536, 537 a 538 se nemění, nemění se ani jejich trasování.

Relace Orlová – Ostrava

Linka č. 551
je ve špičky pracovních dnů mimo letní prázdniny provozována v intervalu 20 minut

Linka č. 552 
dochází k mírným úpravám jízdních řádů a zavedení nového párů spojů na této lince. Upozorňujeme, že nadále trvá výluka v souvislosti s uzavírkou ulice Rudné v Ostravě.

Linky č.  553 a 591 jsou sloučeny do linky 553 a provozovány dopravcem ČSAD Karviná a.s.

Relace Orlová – Bohumín

Na linkách č. 557, 558, 559 a 560 dochází k úpravám jízdních řádů.
Linka č. 556 je zrušena a spojení je nově zajištěno linkami 557 a 539.
Linka č. 561 je zrušena a spoje převedeny do linky 546.

Relace Orlová – Havířov

Vybrané spoje linky č. 451 nově obsluhují také zastávku Havířov,Dolní Suchá,Průmyslová zóna Dukla.

Relace Bohumín – Ostrava

Na lince č. 555 se zavádí nový jízdní řád v souvislosti s návaznostmi na ostatní linky v Bohumíně.

Obsluha dolů

V dopravní obsluze jednotlivých dolů nedochází k zásadním změnám. Linka č. 542 je zrušena a je nahrazena prodloužením vybraných spojů linky č. 544 ze zastávky Karviná,Doly,zas­t.ČSA na zastávku Karviná,Důl Darkov.

Původní linky dopravce Ján Kypús BUS s.r.o. s číselným označením 870197 a 870198 jsou nahrazeny novými linkami:

Linka č. 581 Karviná – Stonava – Albrechtice
Linka je vedena v Karviné ze zastávky Karviná,Fryštát,au­t.nádr., přes třídu Osvobození a 17. listopadu okolo nemocnice dále do Stonavy,PZKO přes zastávky Stonava,u Recmaníků do Albrechtic k železniční stanici a na sídliště.

Linka č. 582 Karviná – Stonava – Albrechtice – Horní Suchá
Linka je vedena v Karviné ze zastávky Karviná,Fryštát,au­t.nádr., přes třídu Osvobození a 17. listopadu okolo nemocnice dále do Stonavy,PZKO přes sídliště Hořany a Mexiko do Albrechtic k železniční stanici. Ve špičky pracovních dnů jsou spoje dále vedeny přes sídliště Nový Svět do Horní Suché.

V době, kdy není provozována linka č. 581 jsou spoje od železniční stanice v Albrechticích vedeny do zastávky Albrechtice,,sí­dliště. Vybrané spoje jsou ukončeny v zastávce Stonava,u Febrů s návaznostmi na zastávce Stonava,PZKO na ostatní linky ve směru do Karviné.

Linka taktéž obsluhuje zastávky Stonava,Důl ČSM-Jih a Stonava,Důl ČSM-Sever.

Linka č. 583 Karviná – Stonava – Havířov
Nová linka vzniklá vyčleněním vybraných spojů z původní linky č. 533 vedená mezi Karvinou a Havířovem přes Stonavu. Část spojů je vedena přes zastávku Szonava,PZKO, část přes zastávku Stonava,sídliště Hořany.

Všechny linky na území obcí Albrechtice a Stonava jsou zařazeny do Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS. Cestující tak pro své cesty mohou využívat bezkontaktní čipovou kartu ODISka jak pro úhradu jednotlivých jízd z elektronické peněženky, tak pro nahrání dlouhodobých jízdenek, což se vyplatí zejména pravidelným cestujícím.

Bezkontaktní čipovou kartu ODISka mohou cestující využít i pro cestování spoji MHD Karviná a MHD Havířov, a to taktéž jak pro úhradu jednotlivých jízd z elektronické peněženky, tak pro nahrání dlouhodobých jízdenek.

Dlouhodobé časové jízdenky pro požadované tarifní zóny si mohou cestující například zakoupit a na ODISku nahrát v Dopravním infocentru v Karviné na autobusovém nádraží.

Na linkách č. 581 a 582 si cestující mohou 30denní dlouhodobé časové jízdenky zakoupit a na ODISku nahrát taktéž u řidičů autobusů.

Jízdní řády platné od 10. 6. 2018

Informace o bezkontaktní čipové kartě ODISka

Odkazy na Dopravní infocentra ODIS

Informační leták ke změnám v dopravní obslužnosti na Karvinsku a Orlovsku

Tarifní změny
K 10. červnu 2018 dochází vzhledem k výše uvedené nové organizaci dopravy v oblasti Karvinska a Orlovska a k začlenění MHD Orlová do ODIS k vybraným změnám v zónovém členění této oblasti. Tarifní zóna č. 8 je zrušena a nahrazena rozšířenými tarifními zónami č. 7 a 42, což zajistí mimo jiné sjednocení potřebných tarifních zón pro cesty v relacích Karviná – Ostrava, resp. Karviná – Havířov.
Dle požadavku města Orlová navíc dochází k přesunu hranice tarifních zón ze zastávky Orlová,Město,Zimný důl na zastávku Petřvald,,Březiny a také ke vzniku tarifní zóny 150.

Všechny dlouhodobé časové jízdenky zakoupené nejpozději 9. červnu 2018 však platí po celou dobu jejich platnosti v rámci území tarifních zón platných k 9. červnu 2018. Jízdenky tedy není nutné vracet ani vyměňovat.

Integrace linek MHD Orlová do ODIS

Od 10. června 2018 dochází k začlenění linek MHD Orlová do Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS. Všechny linky jsou do systému ODIS začleněny v celé délce svých tras.

Vlivem začlenění MHD Orlová do ODIS dochází ke vzniku nové tarifní zóny č. 150 zahrnující celé území původní tarifní zóny č. 15 a většiny původního území tarifní zóny č. 7 tak, aby nad celým územím obsluhovaným MHD Orlová platily shodné tarifní podmínky ve všech spojích autobusové dopravy.

Celá síť MHD Orlová tak bude včetně souběžných úseků jiných linek veřejné linkové autobusové dopravy zařazena do tarifní zóny č. 150. Ve spojích MHD Orlová včetně souběžných úseků jiných linek veřejné linkové autobusové dopravy budou platit taktéž dlouhodobé časové jízdenky platné pro tarifní zóny č. 7 nebo 15, a to pouze v rámci zakoupené tarifní zóny.

Cestujícímu pro cestu linkou zařazenou do Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS při cestě s dlouhodobou časovou jízdenkou ODIS postačuje pro příslušný mezizastávkový úsek pouze 1 tarifní zóna.

V celé tarifní zóně č. 150 platí jednotlivé jízdné Orlová XL.

Tarifní zóna č. 150 mezi stanicemi Dolní Lutyně – Dětmarovice ve vlacích linek S2 a S21 neplatí.

Jízdní řády MHD Orlová platné od 10. 6. 2018

Odkazy na Dopravní infocentra ODIS

Síť linek ODIS – Orlová

Informační leták ke změnám v dopravní obslužnosti na Karvinsku a Orlovsku

Zdroj: www.kodis.cz

Aktualizováno 9. 6. 2018 10:03

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: