Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Odkoupí Dopravní podnik Ostrava prototyp elektrobusu Ekova Electron 12?

dpoVe věstníku veřejných zakázek se na profilu dopravce Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) objevila zajímavá zakázka s názvem ,,Nákup předváděcího bateriového nízkopodlažního autobusu EKOVA ELECTRON“. Více podrobných informací se dozvíte zde. V nedávné době dceřiná společnost DPO Ekova Electric uspěla v dodávce dvou elektrobusů Ekova Electron 12, které budou jezdit na autobusové lince č. 64 ze Svinova do Sanatorií v Klimkovicích. Zakázka by měla být realizována během letošního roku.

24.11.2015   Ekova Electron 12   Czechbus 2015
Prototyp elektrobusu Ekova Electron 12, který byl vystaven na veletrhu Czechbus 2015.

Nyní Ekova Electric nabízí DPO k prodeji svůj prototyp elektrobusu Ekova Electron 12. Zmíněný elektrobus byl vystaven v roce 2015 na veletrhu Czechbus v Praze. Elektrobus je již od výroby v ostravském nátěru a oproti druhému elektrobusu má elektromotor uložený klasicky a pohon je běžným způsobem přes kardan (druhý prototyp měl elektromotory uložené v nábojích kol). Ovšem nabízí se otázka, jak moc jsou tyto elektrobusy spolehlivé a jak kvalitně vyrobené. Není to totiž až tak dávno (únor 2017), kdy měl DPO možnost si vyzkoušet právě jeden ze dvou zmíněných prototypů elektrobusu Ekova Electron 12. Dojmy z testovacího provozu očima řidiče elektrobusu jsme tehdy přinesli v článku. Uvidíme tedy, zda se výrobci podařilo alespoň některé z nedostatků na prototypu odstranit a nákup těchto vozů tak bude dobrou koupí, nebo se tato vozidla stanou černou můrou dopravce v podobě poruchovosti.

Ekova Electron1
Prototyp elektrobusu Ekova Electron 12, který byl vyfotografován v dílnách Dopravního podniku Ostrava a.s. - výrobní prostrory dceřiné společnosti Ekova Electric. Prosím omluvte kvalitu fotografie.


Závěrem připomeňme že DPO má ve svém vozovém parku zařazeny již čtyři elektrobusy SOR EBN 10.5. O případném nákupu tohoto elektrobusu Vás budeme informovat.

Dne 18. června 2018 se ve Věstníku veřejných zakázek na profilu zadavatele Dopravní podnik Ostrava a.s.  (dále jen DPO) objevila informace o zakoupení 1. prototypu elektrobusu Ekova Electron 12. DPO pořídí tento zmíněný elektrobus za 9 948 092 Kč bez DPH v této ceně je jíž zahrnut také příslušný software a také diagnostické zařízení.

Zdroj: www.vestnikverejnychzakazek.cz

Aktualizováno 9. 7. 2018 10:24

Jste zde: