Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nové trolejbusy v Česku i na Slovensku

Nové trolejbusy pro dvojici tuzemských měst vyrobí společnost Škoda Electric. Plzeňská firma dodá pro dopravní podnik města Zlín trolejbusy typu Škoda 26 Tr Solaris s trakčními bateriemi, které budou poprvé v České republice sloužit ve veřejné dopravě. Do Pardubic zamíří několik moderních vozidel typu 30 Tr.

2015 05 15@251@@Baťova nemocnice
Trolejbus Škoda 26 Tr Solaris ev. č. 251 poblíž vozovny Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice s.r.o.

„Dvojice vozů pro Zlín budou vybaveny trakčními bateriemi, které umožňují jízdu mimo trolejové vedení. Zlín tak bude prvním městem v České republice, kde budou takové vozy ve veřejné dopravě sloužit,“ uvedl obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr a dodal: „Zlín je navíc vůbec první české město, které část trolejbusů vybavilo klimatizací salonu pro cestující. Celou svojí výbavou jde o nejkomfortnější vozy, které zákazníkům dodáváme.“

Do Zlína v minulých letech ze Škodovky již zamířilo 25 vozů. Škodovka pro místní dopravní společnost podnik vyráběla celkem čtyři typy vozidel v celkové hodnotě přes 328 milionů korun. Celá dodávka byla spolufinancována z evropských fondů. Celkově plzeňská společnost dodala do Zlína od roku 2004 již 48 trolejbusů.

Na nové vozy se mohou těšit i cestující v Pardubicích, kam plzeňská společnost dodá  tři nové vozy typu Škoda 30 Tr SOR. Škoda tím navazuje na předchozí dodávky, kdy od roku 2010 do východočeského města dodala 10 vozů typu Škoda 26 Tr Solaris a 4 velkokapacitní vozy Škoda 28 Tr Solaris.

Kromě Zlína a Pardubic jezdí trolejbusy ze Škodovky i v dalších jedenácti městech České republiky, například v Českých Budějovicích, Hradci Králové nebo v Plzni. Škodovácké trolejbusy jsou vyráběny v souladu s požadavky na udržitelný rozvoj tak, aby způsobovaly menší znečištění a vykazovaly vyšší energetickou účinnost.


Krom dodávek nových trolejbusů do Pardubic a do Zlína plzeňská Škoda Electric dodá v letošním roce flotilu nových trolejbusů pro město Plzeň. Nový kontrakt uzavřený v minulých týdnech zní na osm vozidel typu Škoda 26 Tr Solaris. Hodnota zakázky je zhruba 77 milionů korun.

2015 08 21@550@@Pařížská
Plzeňské městské dopravní podniky v letošním roce obdrží osm vozidel Škoda 26 Tr Solaris. Na ilustrační fotografii je vyfotografován trolejbus Škoda 26 Tr Solaris ev. č. 550

„Cestující v Plzni se mohou těšit na komfortní, plně nízkopodlažní trolejbusy s širšími uličkami mezi sedadly. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku. Pohodlí při jízdě zlepšuje také výkonný systém vytápění a přehledný informační systém,“ říká obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr, podle kterého samozřejmě nechybí ani vyklápěcí plošina pro vozíčkáře.

Škoda Electric uzavřela s Plzeňskými městskými dopravními podniky, a.s. (PMDP) rámcovou kupní smlouvu na dodávku až třiceti dvanáctimetrových nízkopodlažních trolejbusů letos na jaře. Rámcová smlouva byla uzavřena na období let 2015 až 2017, předmětem dodávky jsou variantně trolejbusy bez pomocného pohonu a trolejbusy s pomocným bateriovým nebo dieselovým pohonem. Na základě této smlouvy Škoda Electric již loni vyrobila a dodala první čtyři nové trolejbusy, podle aktuální dohody bude v roce 2016 následovat dalších osm. Celková hodnota kontraktu potom převyšuje 340 milionů Kč.

Plzeňská společnost navazuje na dodávky stejných vozidel z předchozích let. Škodovka dodala v letech 2010 až 2014 plzeňskému dopravnímu podniku PMDP celkem 26 vozidel. V poslední době pracovala plzeňská firma i na řadě exportních zakázek. Nedávno například firma dokončila dodávku flotily 120 trolejbusů pro městský dopravní podnik v Bratislavě, když v období od dubna 2014 do konce září 2015 dodala vozy za zhruba dvě miliardy korun. Škoda Electric aktuálně pro export například vyrábí trolejbusy pro hlavní město Lotyšska Rigu či slovenský Prešov.


Před koncem loňského roku předala Škoda Electric dva nové klimatizované trolejbusy do Prešova. Aktuální kontrakt na výrobu klimatizovaných vozidel navázal na předchozí dodávky Škody Electric do tohoto slovenského města, kam firma v letech 2006 až 2014 dodala celkem devatenáct kusů trolejbusů.

31 Tr Prešov
Trolejbus Škoda 31 Tr SOR ev. č. 716 již z dříve dodaných dodávek do tohoto slovenského města.

 
„Cestujícím by nové trolejbusy měly sloužit již od ledna. Mohou se těšit nejen například na pohodlné sedačky, ale také na výkonnou klimatizaci, kterou Škoda Electric poprvé v Prešově montuje i do salónu pro cestující,“ sděluje manažerka Škody Electric Jitka Lišková.

Pro společnost Škoda Electric je Slovensko tradičním trhem. Firma úspěšně zakončila dodávku flotily 120 trolejbusů pro Bratislavu. Plzeňská společnost pro tamní městský dopravní podnik dodala vozy za zhruba dvě miliardy korun v období od dubna 2014 do konce září 2015. Bratislava v rámci zakázky získala sedmdesát kusů velkokapacitních vozů Škoda 31 Tr SOR a padesát kusů dvanáctimetrových vozů Škoda 30 Tr SOR. Díky tomu došlo ke kompletní obnově místního zastaralého vozového parku.

V dodávkách trolejbusů na Slovensku je ovšem plzeňská Škodovka velmi úspěšná. V posledním čtvrtletí roku 2015 vyrobila Škoda Electric také čtyři nové moderní trolejbusy pro Banskou Bystrici. Škodovácké trolejbusy jezdí i v Žilině a také ve třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

Zdroj: Tiskové zprávy společnosti Škoda Electric a.s.

Aktualizováno 20. 1. 2016 20:50

Jste zde: