Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik hl. města Prahy oslavil 140 let MHD

DPP2Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou a dalšími partnery připravil pro Pražany i návštěvníky metropole řadu akcí u příležitosti výročí 140 let pražské MHD. Týden oslav vyvrcholil 20. září 2015 slavnostním průvodem historických i současných tramvají.

V září roku 1875 byl položen základ městské hromadné dopravy v Praze, když cestující začala pravidelně vozit otevřená koněspřežná tramvaj. V neděli 20. září 2015 bude „koňka“ hrát ústřední roli i při výročí 140 let zahájení pravidelného provozu MHD v Praze. Historická tramvaj zaujme čelní místo tramvajového průvodu Prahou, kterým budou po týdnu plném aktivit, mapujících bohatou historii i současnost pražské hromadné dopravy, zakončeny oslavy jubilea. Pražané se mohou těšit také na výstavy, rodinné akce, přednášky, filmy a soutěže s tematikou historie a současnosti MHD.

„Není pochyb o tom, že MHD je v současnosti tím nejdůležitějším způsobem dopravy Pražanů. Svou kvalitou a hustotou navíc patří k  nejlepším systémům MHD na světě. Přeji všem Pražanům, aby si náležitě užili oslavy 140 let MHD v Praze, a mohu všem garantovat, že město bude pokračovat v další modernizaci a zvyšování komfortu pro cestující,“ uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky a radní pro dopravu hl. m. Prahy.

„Více než 3 miliony lidí, kteří denně využívají pražskou MHD, nás zavazují k tomu, abychom naše služby dále inovovali, modernizovali a snažili se o maximální pohodlí našich cestujících. Chtěl bych všem cestujícím, ať už jezdí metrem, tramvají nebo autobusem, poděkovat a zvu všechny příznivce MHD, aby 140. výročí oslavili společně s námi,“ dodal Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

DPP a město pozvaly Pražany a příznivce MHD na řadu programových aktivit, které jim připomněly milníky historie hromadné dopravy, přiblížily prostory MHD, kam se běžně nedostanou nebo nabídly příjemně strávené rodinné odpoledne. Akce byly navíc doplněny netradičními expozicemi v prostorách metra a soutěžemi o hodnotné ceny. Souhrn programu jste mohli najít na speciální výroční internetové stránce www.mhd140.cz.

„Pokud by bohatý program někomu nestačil, může si v Infocentrech DPP zakoupit zbrusu novou brožuru ´140 osobností, událostí a zajímavostí´ a studovat zajímavosti veřejné dopravy i po skončení oslav,“ doplňuje Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Přehled programu oslav 140 let MHD v Praze

Sobota 12. září 2015
Odhalení funkčního kokpitu tramvaje a světelné mapy tramvajových linek v Království železnic v 9.00.Po několika měsících intenzivních příprav doplnil rozsáhlou expozici největší modelové železnice v ČR funkční kokpit tramvaje T3. Nový přírůstek v Království železnic potěšil zejména děti, které si v muzeu oblíbily „Bobinu“, tedy lokomotivu typu 141. Nejen děti, ale i nadšení „šotouši“ se měli opravdu na co těšit – v kokpitu byla připravena projekce jedné reálné tramvajové trati a postupně k ní v průběhu roku přibudou další. Do budoucna by měly být tratě promítány přímo na přední okna kokpitu a návštěvníci budou mít možnost zpomalovat či zrychlovat průjezd městem. Kromě kokpitu Království železnic předvede návštěvníkům i novou světelnou mapu páteřních tramvajových linek.

Přednášky v Království železnic v 10.30 a 14.30
Návštěvníci Království železnic se také mohli těšit na přednášky o MHD, kterých se v rámci celoročního cyklu účastní zástupci DPP a společnosti Ropid. V 10.30 si mohli zájemci poslechnout vedoucího archivu DPP Pavla Fojtíka a jeho shrnutí počátků MHD v Praze. Ve 14.30 se skupina přednášejících (Robert Domašínský, Michal Nohejl a Jiří Sedláček z DPP) věnovala moderním systémům řízení provozu současné MHD.

Úterý 15. září 2015

Zahájení expozice „Tramvaje v Evropě“
Víte, kolik linek tramvají mají největší evropská města? Pokud ne, nemusíte zoufat. Tuto a řadu dalších zajímavostí o tramvajovém provozu v Evropě našli cestující na speciálním velkoplošném panelu, který bude k vidění od 15. září ve vestibulu stanice metra linky C Florenc.  

Středa 16. září 2015 od 10.00 do 19.00 hodin

Rodinná akce „Zažij MHD jinak“
Akce pro celou rodinu ukázala veřejnou dopravu v netradičním světle. Návštěvníci se mohli těšit na jízdy Cyklohráčkem do Prokopského údolí nebo cyklotramvají na Barrandov. K vidění byly také nové dopravní prostředky (elektrobus, tramvaj EVO1) a autobusy PID s prezentací nové informační techniky. Na Smíchovském nádraží vznikla v rámci akce netradiční výzdoba zastávek MHD. K večeru se na nádraží rozehrála živá hudba mladých umělců a následovalo taneční vystoupení Pole Dance. V rámci oslav 140 let MHD si bylo možné vyzkoušet, za jak dlouho se dá ujet 140 kilometrů s MHD nebo vymyslet nejzajímavější trasu s pomocí PID, na jejíž ujetí budete mít 140 minut. Každý návštěvník akce také obdržel slevu do Království železnic.

 
Sobota 19. září 2015 od 10.00 do 16.00 hodin

Den otevřených dveří v areálech DPP
Tradiční Den otevřených dveří Dopravního podniku se tentokrát konal ve třech areálech – v depu metra Hostivař, autobusové garáži Hostivař a tramvajové vozovně Strašnice. V jednotlivých provozovnách se vedle typů vozů metra, tramvají a autobusů představila i vozidla, která zajišťují opravy a udržování dopravní cesty. Návštěvníci měli  také možnost nahlédnout do dílen a provozů, které jsou využívány k denním opravám a ošetřením vozů. Expozice současných vozů tramvají, včetně těch nejmodernějších, byla doplněna také o historické vozy. Připraven byl i stánek Infocentra, prezentace řídicích a informačních systémů, své místo mělo i téma životního prostředí, Střední průmyslová škola dopravní atd. Navštívit bylo možné i zázemí Hasičského záchranného sboru. V jednotlivých areálech byl tradičně zajištěn doprovodný program a soutěže pro děti i dospělé.

19.9.2015 - P...
19.9.2015 - 0...
5002 - 19.9.2...
8255 - 19.9.2...

Fotografie č. 1: Pohled na vystavené tramvaje v areálu Vozovny Střešovice.
Fotografie č. 2: K vidění byl také prototyp nové tramvaje EVO 1.
Fotografie č. 3: Historická tramvaj ČKD T1 ev. č. 5002 spolu s vozem ČKD T3 ev. č. 7001 v areálu Vozovny Střešovice.
Fotografie č. 4: Tramvaj T3R.PLF ev. č. 8255 v areálu Vozovny Střešovice.

Další fotografie ze Dne otevřených dveří ve Vozovně Střešovice.

Sobota 19. září 2015, neděle 20. září 2015 od cca 20.00 hodin

Speciální promítání Kinobusu
Součástí oslav 140 let městské hromadné dopravy v Praze se stalo také pojízdné kino. Po oba víkendové večery bylo připraveno speciální promítání, které zahrnovalo dochované dobové dokumenty z pražské MHD nebo perličky z archivu DPP, které jsou ve vzpomínkách cestujících dávno zapomenuté. Promítání Kinobusu proběhlo na náměstí Jana Palacha (prostor před Rudolfinem).  Promítání začlo v sobotu i v neděli po setmění, přibližně ve 20.00 hodin.

 
Neděle 20. září 2015

Slavnostní průvod tramvají
Oslavy 140 let MHD zakončil triumfální průvod historických i současných tramvají, které byly doplněny i o několik technických vozů, starajících se o každodenní bezproblémový provoz tramvajové sítě. Celkově se do průvodu zapojilo 36 typů kolejových vozidel.

Příjezd vozidel byl naplánován na 9.00 hodin. V úseku od Mánesova mostu si zájemci mohli prohlédnout současné vozy. Na Smetanově nábřeží (k mostu Legií) byly přistaveny historické vozy. Až do 10.30 hodin, kdy došlo k uzavření tramvají a jejich přípravě na odjezd, měli návštěvníci volný přístup do jednotlivých vozů a možnost fotografování.

Od 10.45 hodin byl do historických vozů umožněn vstup pouze cestujícím s místenkami. Veřejnosti byly pro nástup zpřístupněny tramvaje ze současného běžného provozu (Mánesův most). Kapacita současných vozů byla pro nástup omezena, o počtu vpuštěných cestujících bylo přímo v místě konání rozhodováno pořadatelem akce.

Přibližně v 11.00 hodin vyrazila celá kolona na hodinovou vyjížďku. Tramvaje projely zastávkami Národní třída, Lazarská, Václavské náměstí, Masarykovo nádraží, Náměstí Republiky, Strossmayerovo náměstí a svou pouť ukončily ve smyčce Výstaviště Holešovice.

90 - 20.9.201...
88 - 20.9.201...
2222 - 20.9.2...
3083 - 20.9.2...
 
5001 - 20.9.2...
6002 - 20.9.2...
6149 - 20.9.2...
9048 - 20.9.2...
 

Fotografie č. 1: Vlečný vůz koňky ev. č. 90.
Fotografie č. 2: Tramvajový motorový vůz Ringhoffer DSM ev. č. 88.
Fotografie č. 3: Tramvajový motorový vůz Ringhoffer DSM ev. č. 2222.
Fotografie č. 4: Tramvajový motorový vůz Ringhoffer/Tatra JSM ev. č. 3083.
Fotografie č. 5: Tramvajový motorový vůz ČKD T1 ev. č. 5001.
Fotografie č. 6: Tramvajový motorový vůz ČKD T2 ev. č. 6002.
Fotografie č. 7: Tramvajový motorový vůz ČKD T3 ev. č. 6149.
Fotografie č. 8: Tramvajový motorový vůz ČKD KT8D5 ev. č. 9048.

Další fotografie historických vozů naleznete ve fotogalerii DPP.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku hl. m. Prahy a.s., vlastní zdroje

Aktualizováno 8. 10. 2015 21:13

Jste zde: