Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Česká premiéra – NEOPLAN Jetliner nově definuje vstup do prémiové třídy

V dnešním příspěvku se zpětně ohlédneme za loňským veletrhem Czechbus 2012. Jedním z hlavních taháků této autobusové „slavnosti“ byl model NEOPLAN Jetliner, který si dnes podrobně představíme.

Praha, 15. 11. 2012

Ve světě osobních automobilů zaznamenávají vozy kombi každoroční přírůstky tržního podílu: přesvědčí při obchodní schůzce, suverénně absolvují dálkovou trasu, večer se předvedou před budovou opery a o víkendu svezou celou rodinu včetně kočárku na venkov. NEOPLAN s novým Jetlinerem převádí tento koncept do světa autobusů: elegantní autobus je možné nasadit nanejvýš efektivně a mnohostranně ve všední dny, po večerech i o víkendech – pokaždé s šarmem prémiového zájezdového autobusu.

NEOPLAN tímto rozšiřuje modelovou rozmanitost o model představující vstup do prémiové třídy. Jetliner je pravý NEOPLAN! Jako kombinovaný autobus plní nároky od zájezdových až po linkové autobusy. Co takový autobus musí umět nabídnout? Opravdový komfort zájezdového autobusu s velikými zavazadlovými prostory, příkladné jízdní vlastnosti a výběr vysoce kvalitních materiálů pro vnitřní prostor. Výška podlahy 1 070 milimetrů tvoří základ pro univerzální použití autobusu. Nabízí plnou flexibilitu při volbě sedadel, až 8 m3 prostoru pro zavazadla a při tom pro linkový provoz způsobilou výšku nástupu. Vysoké požadavky na provedení vnitřního prostoru plní velký výběr vysoce kvalitních látek pro potahy sedadel a obložení. Rozsáhlá výbava v rámci bezpečnostního paketu poskytuje bezpečnost jízdy vždy a všude.   Název Jetliner odkazuje na již téměř 40letou tradici NEOPLAN. Nově představená generace ztělesňuje myšlenku kompaktního kombinovaného autobusu s designem „Sharp Cut“ známým ze špičkových modelů značky NEOPLAN. Toto nový Jetliner kombinuje s kompaktními vnějšími rozměry, s výškou vozidla 3,40 m a s průměrem otáčení 21 m u 12metrové varianty. Starobylá centra měst s úzkými uličkami a nízkými průjezdy nezadrží Jetliner tak jednoduše. Tato neobyčejná kombinace propůjčuje Jetlineru mimořádný status a poskytuje zákazníkům velmi vysokou flexibilitu při nasazení vozidla pro segmenty zájezdové či linkové dopravy.

mP_Bus_EOT-Jetliner-03

Designové prvky nového Jetlineru

Řeč designu NEOPLAN je u exteriéru přítomna ze všech úhlů pohledu a uděluje Jetlineru vlastní charakter: příkladem jsou světlomety pro denní svícení, které autobusu propůjčují sebevědomý orlí pohled, zadní světla charakteristického trojúhelníkového tvaru a tmavé okenní plochy výrazně kontrastující se zbytkem vozidla.     NEOPLAN Sharp Cut Design dnes spojuje všechny modely NEOPLAN a zajišťuje jim vysokou hodnotu opětovné identifikace, a tím jasnou diferenciaci coby zájezdového autobusu. Jasné linie a ostré hrany ve skle a plechu jdou ruku v ruce s nekompromisní aerodynamikou.     Tmavě konturované okenní plochy užívá NEOPLAN jako součást svého designového jazyka i u Jetlineru. Díky černým náběhům střechy působí střecha vozidla opticky lehce – tento designový prvek mimo to zvýrazňuje atletické proporce celého vozidla. Tmavé plochy jako celek vytvářejí vysoký kontrast k charakteristickým prvkům designu, jako jsou dopředu skloněné B-sloupky či hodnotné chromové ozdobné prvky. Čelo vozidla Jetliner je charakteristické svým až do střechy protaženým čelním sklem, které vytváří typický vzhled kabiny NEOPLAN.

V předním ochranném panelu se nacházejí pro značku typické, ostře ohraničené světlomety z čirého skla. Uvnitř se nacházejí přiměřená kulatá světla, která soustředěně hledí na vozovku. Sériově je Jetliner vybaven LED-denními světly a odbočovacími světly, bi-xenonové světlomety pro tlumené a dálkové svícení jsou k dostání na přání. Odděleně jsou v předním ochranném panelu umístěny blinkry a mlhová světla.        Do celkového designu vozidla integrované, dopředu skloněné B-sloupky přecházejí do zúžených krytů klimatizačního zařízení podobných chvostu meteoru. Vozidlu to propůjčuje z bočního pohledu dynamický a ambiciózní vzhled.

Designové prvky přítomné na zádi vozidla vytvářejí u Jetlineru atletické proporce: plochy, které se vypínají nahoru, udělují vozidlu výraznou V-podobu. Zadní okno lichoběžníkového tvaru s chromovanou lištou na spodním okraji je charakteristickým prvkem v rámci řady autobusů NEOPLAN. Volitelná kamera pro couvání je integrována v chromové liště. Rovněž zásadní je zde ze Starlineru a Citylineru známý charakteristický tvar zadních světel a obrys motorového víka, které přebírá kontury zadního okna.

Design a komfort v interiéru

Barevné klima v interiéru, známé z Citylineru a Starlineru, bylo dále rozvinuto a pomocí změn světlých a tmavých tónů zde rozděluje funkční oblasti. Díky kombinaci teplých barev působí interiér přátelsky a množství světlých barevných tónů zprostředkovává velkolepý pocit prostoru. K tomu přispívají rovněž velké plochy oken spolu s výškou ke stání ve středové uličce 2 m. Decentně umístěné ozdobné prvky s logem NEOPLAN dodávají interiéru na kráse.

Prémiová úroveň

U Jetlineru se projevuje ve výběru volitelných typů sedadel a ušlechtilých univerzálních látek a materiálů pro potahy: Rovněž pro vstupní model Jetliner je pro individuální volbu k dispozici celá škála variant barev i textilií z kolekce NEOPLAN. Vysoce kvalitní materiály jsou zpracovávány v továrně Plauen. Tento závod, kde se NEOPLAN Jetliner kompletuje, se může pochlubit více než dvacetiletou kompetencí ve výrobě zájezdových autobusů.

interier

Klimatizační zařízení

Sériové klimatizační zařízení poskytuje s výkonem 33 kW a vysokým profilem pro průchod vzduchu suverénní temperování vnitřního prostoru. Cestující si mohou pomocí pro NEOPLAN charakteristických trysek ve tvaru válce zajišťujících zásobování čerstvým vzduchem nastavit libovolné klima podle svých individuálních pocitů. Pro osvětlení míst cestujících se v servisních sadách nacházejí integrované bílé LED lampičky. Barevné tónování pro noční osvětlení je modré. 55litrová chladnička je v Jetlineru součástí sériové výbavy. Je vestavěna do přístrojové desky a tak je snadno dosažitelná pro průvodce zájezdu.

Ergonomický a praktický Jetliner pro cesty

Tento model nabízí čtyři základní provedení, aby ho bylo možné vždy podle charakteru nasazení optimálně konfigurovat: mimořádně obratná 12metrová verze poskytuje až 53 míst k sezení a 6,7 m3 prostoru pro zavazadla, 13metrová verze Jetliner C nabízí až 57 sedadel a 8 m3 prostoru pro zavazadla. Obě verze jsou dvounápravové s přípustnou celkovou hmotností 18 tun. Obě délky je možné vybavit jednoduchými či vzadu dvojitými širokými dveřmi.

Rychlý tok cestujících v linkové přepravě

Důležité je co nejrychlejší odbavení cestujících při nástupu a výstupu. V novém Jetlineru jsou dveře instalované přímo před zadní nápravou. Cestující se rovnoměrně rozdělí k oběma dveřím, cesta pro pasažéry ze zadní části vozidla ke dveřím je kratší. Tím je umožněn rychlý tok cestujících a je zabráněno tlačenicím. Mimořádnou pozornost jednoduchému nástupu a výstupu NEOPLAN věnuje i u předních dveří, což představuje prvek komfortu v denním linkovém provozu stejně jako na zájezdech. Jako alternativa k sériovému sedadlu průvodce je volitelné komfortní provedení, při kterém je sedadlo průvodce umístěno vpadle dozadu, tak aby vznikl širší průchod.

Komfort na dálkových trasách

Pro delší trasy vhodného zájezdového autobusu je možné ho vybavit toaletou a palubní kuchyňkou. Varianta zájezdových sedadel v částečně koženém provedení s nastavitelnými opěradly obstará komfort sezení na vysoké úrovni. Pro získání více místa během jízdy se nechají vnitřní sedadla bočně vysunout směrem do středové uličky. Zábavní systém s DVD přehrávačem spolupracuje s dobře viditelnými 19palcovými monitory umístěnými vpředu a uprostřed vozidla. Tažné zařízení nebo držáky na skibox rozšiřují možnosti využití autobusu jako cyklobusu či na zájezdy na lyže.

Rovněž pro převažující využití autobusu v denním linkovém provozu není problém ho na míru přizpůsobit: pro bezpečnost stojících cestujících může být Jetliner vybaven madly a přídržnými tyčemi. Tlačítky pro požadavek zastavení je Jetliner vybaven sériově na přídržných tyčích spojených s přihrádkami pro odkládání zavazadel. Dělící stěny u nástupu a za místem řidiče se starají o bezpečnost. Výběr modelů sedadel zahrnuje i provedení s pevným opěradlem a odolnými potahy pro převažující nasazení v linkovém provozu. Pro kompletaci autobusu jako linkového jsou k dispozici vnitřní i vnější informační panely stejně jako uchycení pro pokladnu či kabeláž pro znehodnocovače jízdenek. Palubní toaleta je dostupná pro obě délkové varianty i obě varianty dveří. S užšími zadními dveřmi a palubní toaletou nabízí Jetliner maximální počet míst k sezení pro převažující nasazení v zájezdovém a výletním režimu. Se širšími zadními dveřmi umožňuje vůz rychlou a bezproblémovou obměnu cestujících a k tomu díky výměnné podestě možnost volby mezi plošinou ke stání či čtyřmi dodatečnými sedadly. Společně s širokými zadními dveřmi je možné autobus vybavit zdvihacím zařízením pro invalidní vozíky, které zabezpečí nástup i výstup jak při linkovém tak při zájezdovém využití autobusu. Pokud není zdvihací zařízení právě používáno, je skryto uvnitř nejnižšího schůdku.

Suverénní pohonný řetězec pro každé nasazení

Pro optimální jízdní komfort, dynamiku a efektivitu může být hnací řetězec Jetlineru konfigurován ze dvou výkonnostních stupňů 10,5litrového vznětového motoru MAN Common-Rail D20, tří stálých převodů nápravy a tří verzí převodovky. To zajišťuje optimální průběh točícího momentu, nízké otáčky na dálkových trasách a ideální odstupňování převodů v topograficky náročných podmínkách. Poradci NEOPLAN podporují zákazníky při konfigurování efektivního a výkonného pohonného řetězce, vždy v závislosti na uvažovaném využívání Jetlineru.

Osvědčené motory MAN

Osvědčené a neustále dále inovované komponenty z portfolia agregátů MAN Truck & Bus garantují spolehlivost. Dlouhé intervaly výměny oleje pro motor, převodovku a zadní nápravu přispívají k nízkým nákladům na údržbu a krátkým pobytům na dílně. Srdcem suverénního hnacího řetězce je známý palivo šetřící ležící šestiválcový motor D20. NEOPLAN nabízí dva stupně výkonu: 264 kW (360 k) a točící moment 1 800 Nm nebo 294 kW (400 k) a točící moment 1 900 Nm. Jetliner se v roce 2012 představí s osvědčenou Euro 5 a EEV technologií. Motory dosahují tyto emisní normy bez potřeby AdBlue®. Technologie pro Euro 6 je již dostupná a Jetliner je připraven pro její včasnou adaptaci.

Tři varianty převodovky

Pro Jetliner je možno objednat 6stupňovou mechanickou převodovku, 6stupňovou automatickou převodovku s měničem EcoLife a dále 12rychlostní převodovku MAN TipMatic® Coach. Sériová 6rychlostní mechanická převodovka zajistí díky své nízké hmotnosti nejvyšší užitečný náklad. Mechanickou převodovku je možné jednoduše ovládat pomocí kompaktní joystickové řadicí páky vedle místa řidiče.

Je-li pro Jetliner plánováno nasazení spíše v častém provozu typu Stop-and-Go, představuje nejefektivnější řešení 6stupňová automatická převodovka s měničem EcoLife. Na topografii citlivý program řazení TopoDyn Life aktivuje během jízdy automaticky nejefektivnější program řazení, a to v závislosti na sklonu terénu při stoupání či naopak klesání. Při silném stoupání dá tzv. režim Power k dispozici maximální výkon. Tzv. režim Eco volí naproti tomu na rovných úsecích dříve vyšší rychlostní převodové stupně šetřící palivo. Nízké řazené otáčky způsobují rovněž příjemnější a nižší jízdní hluk. Při jízdě z kopce dává software automaticky k dispozici optimální brzdný výkon.    MAN TipMatic® Coach se zakládá na automatizované mechanické převodovce. Jak ovládání spojky, tak změna rychlostních stupňů jsou automatizované, strategie řazení je optimalizována pro komfortní a z hlediska pohonných hmot efektivní provoz zájezdového autobusu a je kombinována s funkcí EasyStart (asistent rozjezdu) a režimem pro jemné popojíždění. Díky ekonomicky optimalizované strategii řazení představuje MAN TipMatic® Coach volbu z hlediska paliva mimořádně úsporné převodovky. Proškoleným řidičům poskytuje převodovka pomocí předvídavé jízdy a manuálního ovládání řazení možnost dodatečné úspory pohonných hmot. A stará se i o bezpečnost: v náročných situacích, například při vřazování se z připojovacího pruhu, se může řidič plně koncentrovat na provoz.

Zadní nápravu představuje hypoidní náprava MAN

V Jetlineru NEOPLAN u zadní nápravy vsadil na osvědčenou, lehkou hypoidní nápravu MAN, která přesvědčuje svým tichým chodem a hospodárným provozem. Podle zamýšleného převažujícího nasazení si zákazníci mohou vybrat ze tří stálých převodů zadní nápravy. Je tak možné vybavit vozidlo individuálně podle požadavků převažujícího způsobu používání (linkové či zájezdové využití) optimálním převodem zadní nápravy, a tím palivo šetřícím pohonným řetězcem s nízkou úrovní otáček. Na přední nápravě garantují vysoký jízdní komfort nově vyvinuté stabilizátory. O vysoký dojezd se v základní výbavě stará nádrž na naftu o objemu 300 litrů, která může být na přání doplněna přídavnými nádržemi od 100 l do 280 l.

Prémiové prostředí v každodenním provozu: kokpit

Na místě řidiče vytvářejí některé prvky známé z „velkých“ modelů NEOPLAN prvotřídní ergonomii: Jetliner nabízí řidiči komfortní, ze špičkových modelů NEOPLAN známý panel přístrojů se šesti kulatými analogovými ukazateli v chromovém orámování. Mezi hlavními ukazateli se nachází barevný displej s ukazatelem údajů o cestě a dále s důležitými informacemi o vozidle. Kolébkové spínače v kokpitu jsou vyvedeny v nočním designu. Sériový multifunkční volant umožňuje obsluhu tempomatu, intardéru a rádia, aniž by bylo potřeba zdvihnout ruce od volantu. Tempomat je v Jetlineru rovněž součástí sériové výbavy. Kokpit dopřeje řidiči i při každodenním nasazení prémiový vzhled NEOPLAN plný pozitivních emocí: zakřivená přístrojová deska je vyvedena ve dvou barvách. Multimediální centrum TopLine poskytuje integrovanou funkci navigace. Přístroj TopLine je současně optimálně umístěným monitorem pro data z kamery pro couvání či kamery nad druhými dveřmi (obě jsou prvky výbavy na přání). Rovněž k dostání je multimediální rozhraní s možností připojení pro mediaplayer (3,5 mm konektor) a iPod. Vybrat si je možné také vyhřívané čelní sklo či elektricky ovládanou roletku. Klimatizace místa řidiče je individuálně nastavitelná nezávisle na prostoru pro cestující. Oboje dveře je možné odděleně zavírat i otevírat pomocí dálkového ovládání nově integrovaného do klíčku od zapalování. Víka zavazadlových prostorů jsou zamykány rovněž přes centrální zamykání.

ridic

Asistenční systémy se starají o bezpečnost

Nový Jetliner poskytuje přesvědčivou sadu jízdních asistenčních systémů již v sériové výbavě. Elektronické asistenční systémy podporují řidiče při jeho odpovědné práci a výrazně snižují riziko nehody. O bezpečné zpomalení se starají elektronický brzdný systém EBS s antiblokovacím systémem (ABS), brzdovým asistentem (BA) a systémem BrakeMatic®. Systém regulace prokluzu (ASR) a elektronický stabilizační program (ESP) s integrovanou funkcí prevence proti převrácení se ve vážných situacích starají o cílené přibrzďování jednotlivých kol a automatické snižování motorového momentu, a tím udrží Jetliner v kritických jízdních situacích bezpečně ve stopě a na silnici. Omezovač rychlosti Maximum Speed Control (MSC) podporuje řidiče při palivo šetřícím „plachtění“ na rychlostních komunikacích. Systém kontroly tlaku v pneumatikách (TPM = Tyre Pressure Monitoring) spolehlivě chrání před poškozením pneumatik i před kritickými jízdními situacemi způsobenými náhlým poklesem tlaku v pneumatikách.

Denní světla LED a odbočovací světla patří do sériové výbavy. NEOPLAN Jetliner je vybavený na všech sedadlech dvoubodovými bezpečnostními pásy, na exponovaných místech cestující chrání pásy tříbodové.   MAN přikládá velkou váhu bezpečnosti na palubě a vybavuje proto standardně všechny zájezdové autobusy značek MAN i NEOPLAN hlásiči požáru. Tyto hlásiče završují rozsáhlou bezpečnostní výbavu a sériově monitorují motorový prostor a přídavné topení. Na přání mohou být dodatečně sledovány hlavní panelový rozvaděč, zavazadlové prostory a toaleta. Kromě toho může být Jetliner vybaven hasicím zařízením pro motorový prostor a optickými detektory kouře na WC.

Tyto bezpečnostní detaily činí z Jetlineru jeden z nejbezpečnějších kompaktních zájezdových autobusů své třídy. Pro autobusové dopravce to představuje důležitý argument v soutěži o cestující.

NEOPLAN servisní služby zajišťují přehledné a bezpečné náklady „Tryskáč mezi kombinovanými autobusy“ je autobusem pro každodenní nasazení, pro večerní využití a stejně tak pro víkendy. Flexibilní modely leasingu od MAN Finance z něj činí dobře kalkulovatelný faktor po celou sjednanou dobu splatnosti.

Většina autobusových dopravců si dodatečně přehlednost a předvídatelnost nákladů zvýší prostřednictvím smlouvy o údržbě, kterou NEOPLAN nabízí ve čtyřech možných rozsazích: od paketu Comfort, který zahrnuje práce v rámci pravidelné údržby, až po kompletní paket Comfort Super, který k tomu pokrývá všechny zákonné termíny kontrol a opravy, stejně jako služby Mobile24.

O další dodatečnou bezpečnost nákladů se stará nabídka prodloužených záruk, které na přání výrazně prodlouží záruku na nové vozidlo z výrobního závodu. Dodatečné záruky pro autobusy NEOPLAN pokrývají podle požadavků zákazníků kompletní vozidlo, hnací řetězec nebo jen vybrané agregáty. Základ představuje dodatečná záruka na kompletní vozidlo či na hnací řetězec. U kompletního vozidla bez přerušení pokračuje trvání celkového rozsahu záruky z výroby. Časový rozsah zde činí 24 měsíců bez omezení počtu najetých kilometrů nebo až 48 měsíců a 600 000 kilometrů.

Vedle kompletního vozidla nabízí NEOPLAN také prodloužení záruky na pohonný řetězec ve stejném časovém rozsahu. Obsahuje komponenty z oblastí motoru, převodovky, zadní nápravy a kloubového hřídele. Více flexibility, vyšší bezpečnost a větší přehlednost nákladů představují stabilní základy, které si mohou autobusoví dopravci dodatečně navolit. K tomu patří například podlaha, lak a polep, či různé agregáty.

Nabídka prodloužených záruk a servisních smluv poskytuje podnikateli v autobusové dopravě řady výhod: zachová si přehled o nákladech a jeho plánování rozpočtu nerozkolísají nenadálé výdaje za opravy. Je samozřejmostí, že opravy u servisních center NEOPLAN či MAN i jejich partnerů probíhají za použití originálních náhradních dílů.

Video

 

Zdroj: tisková zpráva (upraveno)

Foto: mantruckandbus.cz, neoplan-bus.com

Aktualizováno 21. 2. 2013 11:14

Jste zde: