Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nový provoz MHD na Vysočině v Novém Městě na Moravě

Nové Město na Moravě se nachází v kraji Vysočina cca 10 km východně od Žďáru nad Sázavou. Ve městě žije k 1.1.2013 10 200 obyvatel. Myšlenka založit MHD se zrodila v roce 2013 a po dlouhých přípravách byla spuštěna v lednu 2014.

Zrealizovaná městská doprava má celkem 14 zastávek, z nichž bylo 10 vybudováno zcela nově. Celkové roční náklady na provoz MHD budou kolem milionu Kč, od této částky se odečtou tržby za jízdné. Další milion Kč město vynaložilo na vybudování sítě zastávek. Místa pro nové zastávky vybírali na odboru dopravy a odboru investic a správy majetku ve spolupráci s odbornými projektanty, policejními specialisty a dalšími odborníky.

Zkušební provoz by měl trvat jeden rok a bude jej zajišťovat firma ZDAR. Na linkách MHD se budou také testovat autobusy různé obsaditelnosti, aby se nalezlo nejvhodnější vozidlo. Autobusy jezdí jednou za hodinu od 5 do 20 hodin večer.
V provozu jsou dvě linky označené čísly:

Linka č. 1 je vedená v trase: Dopravní terminál - katolický hřbitov - Bělisko - Dukelská - pod nemocnicí - nemocnice - MEDIN - nemocnice - Palackého nám. - BILLA - centrum – Masarykova - Dopravní terminál

Linka č. 2 je vedená v trase: Dopravní terminál - Holubka - Maršovská - Dopravní terminál – Kulturní dům - pod nemocnicí - nemocnice - Palackého nám. - centrum - Masarykova - Dopravní terminál 

4E8 9406 - 6....
4E8 9406 - 6....
4E8 9406 - 6....

První den zkušebního provozu nové MHD v Novém Městě na Moravě. Provoz zajišťuje zapůjčený autobus od firmy SOR Libchavy spol. s r.o. typu SOR BN 8.5. Autobus je zapůjčen dopravci ZDAR, který v novém Městě na Moravě nyní provozuje MHD po dobu jednoho roku.
Foto č. 1: Nové Město na Moravě, BILLA (MHD l. č. 1)
Foto č. 2: Nové Město na Moravě, nemocnice (MHD l. č. 2)
Foto č. 3: Nové Město na Moravě, Dopravní terminál (MHD l. č. 2)

První jízda se uskutečnila v pondělí 6. ledna 2014. Jízdní řád platí od 1.1.2014 do 13.12.2014

Jízdné se platí u řidiče ve vozidle a to následovně:
• Obyčejná jízdenka stojí 10 Kč.
• Na zlevněnou jízdenku za 5 Kč mají nárok děti od 6 do 15 let, žáci a studenti do věku 26 let a občané, kteří dosáhli věku 70 let.

Bezplatnou přepravu mohou využít:
• děti do 6 let
• držitelé průkazu ZTP a ZTP/P včetně průvodce, vodícího psa a invalidního vozíku
• pes (s náhubkem)
• zavazadla a dětský kočárek

Novinkou je Novoměstská karta

Ta zajistí komfortní a pohodlné bezplatné cestování městem, zaplacený poplatek za komunální odpad a dále nabízí možnost čerpat slevy v rámci městských organizací. Časová platnost karty je nastavena v režimu plovoucího období v délce 1 rok, tedy například od 10. února 2014 do 10. února 2015. Po celou tuto dobu je možno s touto kartou cestovat MHD a uplatňovat příslušné bonusové programy.

Protože karta nemá funkci elektronické peněženky,není dobíjecí a je nepřenosná, tak veškeré platby a výdej karty zajišťuje pokladna městského úřadu. Zakoupením karty zároveň každý občan Nového Města splní svoji povinnost zaplatit poplatek za komunální odpad pro aktuální rok.

Základní cena této „červené“ karty je 900 Kč (složená z poplatku za komunální odpad ve výši 480 Kč + roční předplatné MAD ve výši 360 Kč a manipulační poplatek za výdej karty výši 60 Kč).

Pro studenty a děti existuje karta „žlutá“ za 720 Kč (složená z poplatku za komunální odpad ve výši 480 Kč + roční předplatné MAD ve výši 180 Kč a manipulační poplatek za výdej karty výši 60 Kč).

Pro občany, kteří dosáhly věku 70 let existuje karta ,,žlutá" za 480 Kč (složená z poplatku za komunální odpad ve výši 240 Kč + roční předplatné MAD ve výši 180 Kč a manipulační poplatek za výdej karty výši 60 Kč). 

Pro děti od 0 do 6 let (mají nárok na bezplatnou přepravu v MAD), držitelé průkazu ZTP a ZTP/P (mají nárok na bezplatnou přepravu v MAD) existuje karta ,,zelená" za 540 Kč (složená z poplatku za komunální odpad ve výši 480 Kč + karta slouží jako průkaz pro bezplatnou přepravu MAD a manipulační poplatek za výdej karty výši 60 Kč).

Změny MHD v Novém Městě na Moravě od 1.3.2014

Radnice vyhodnotila již první připomínky cestujících ve zkušebním provozu. Od 1. března došlo tedy k úpravám. Obě linky budou okružní s plynulým provozem, posílí některé spoje, naopak autobusy přestanou jezdit o víkendech odpoledne. 

Novinkou je zavedení linky č. 3, která je vedená v trase Dopravní terminál - Holubka - Maršovská - Maršovice - Dopravní terminál.

Posílení spojů a vznik nové linky sice přinese nárůst počtu ujetých kilometrů, ale to radnice vyřeší zrušením málo vytížených spojů. "Týká se to poslední linky, která jezdila po sedmé hodině večer. O víkendu bude doprava jezdit už jenom dopoledne, odpoledne o přepravu zájem nebyl," uvedl Šmarda.

Cestujících v autobusech společnosti ZDAR od začátku ledna, kdy dvě novoměstské linky začaly fungovat, postupně přibývá. "Každý týden je to kolem třiceti cestujících navíc. Týdně přepraví linky kolem 380 osob, je evidentní nárůst," poukazuje místostarosta Stanislav Marek.

Vedení města počítá s minimálně dvaceti tisíci cestujícími ročně. "V takovém případě bude mít hromadná doprava smysl," říká starosta Šmarda.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.karta.nmnm.cz

Zdroj:Městský úřad města Nové Město na Moravě, www.idnes.cz

Aktualizováno 3. 3. 2014 10:00

Jste zde: