Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik Ostrava si stále neváží svých zaměstnanců

dpoV několika posledních letech se nedalo přehlédnout, že Dopravní podnik je tvořen zejména řidiči a nikoliv vozidly. Autobusy se zjevně dají pronajmout odkudkoliv, ale pokud chybí pracovní síla dochází k omezování služeb za které cestující přímo či nepřímo platí.

Je tak s podivem, že vedení DP Ostrava nechalo vygradovat další interní "skandál", který vám dneska představíme s názvem "zrušení odměny pro řidiče za tzv. Profesionalitu"

DPO má pochopitelný interní motivační systém, kdy řidičům vyplácí bonus za jízdy bez nehod, nízkou spotřebu či bez stížností cestujících. Potud v pořádku. Zda se však, že selhal v nastavení pravidel, konkrétně v detailu načítání dnů profesionality u řidiče v pracovní neschopnosti, tedy kdy ze zákonem stanovených důvodů neřídí.

Tento detail dříve rozporovali neúspěšně zaměstnanci skrze odbory či individuálně. Výsledkem byla kontrola inspektorátu práce, která potvrdila skutečnost, že takto nastavený systém je diskriminační.

V tento moment byste od svého seriozniho zaměstnavatele jistě rádi slyšeli uznání chyby, omluvu a nějaký pokus o nápravu ideálně i zpětný. Ne však v DPO, kde se zjevně drží firemní kultura z minulého tisíciletí.

Jak si jistě snadno domyslíme v první řadě jde zjevně o rozpočet, který možná s tímto bonusem pro pracovníky v covidové neschopnosti nepočítal. A jak to vyřešil DPO? Odkázal se na výsledek inspekce, který mu vyplacení bonusu zakázal a o náhradu se momentálně nepokusil. Ani jinak nastavený systém odměn nebyl v době publikace tohoto článku znám. Vedení DPO vyzvalo odbory, aby společně spolupracovali na novém systému odměňování řidičů.  Co tak třeba nastavit systém odměn za bezabsečnost, tak jako je ve více firmách? No nebudeme předcházet a uvidiíme co DPO vymyslí.

Aktualizováno 29. 4. 2022 16:41

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: