Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Úterý 10. srpna: černý den Integrované dopravy v Jihomoravském kraji

Dne 10. srpna 2021 ochromila Integrovanou dopravu JMK více jak na dvě hodiny jedna letos z nejvážnějších nehod regionálního autobusu s osobním automobilem. Nehoda se stala v 14:30 h. mezi obcemi Ořechov a Hajany v okrese Brno-venkov. Osobní automobil předjížděl přes plnou čáru jiné vozidlo a v plné rychlosti narazil do regionálního autobusu linky č. 510 (Radostice-Modřice Olympia). Šlo o kurz 40302 dopravce BDS-Bus - autobus SOR CN 12 RZ 6J2 3324, kde je škoda na přední části vozu. Podle informací ZZS JMK se zranilo celkem 6 lidí, z toho 5 lehce a jeden byl ve vážném stavu transportován vrtulníkem Letecké záchranné služby do FN v Bohunicích. Podle informací HZS JMK museli hasiči vystříhávat pomocí hydraulického zařízení z osobního auta řidiče, pomáhali ošetřit zraněné v autobusu a odklízeli komunikaci po nehodě. Policie ČR začala ihned nehodu vyšetřovat.

Nehoda

Nehoda (1)
Pohled na dopravní nehodu autobusu SOR CN 12 s osobním automobilem.

 

Dopravní opatření přijal CED (centrální dispečink Kordisu). Linka č. 510 byla mezi Ořechovem a Želešicemi odkloněna přes Syrovice a mimo obec Hajany. Za SOR po nehodě byla nasazena provozní záloha dispečinku z provozovny Pozořice kurz 15073 Iveco Crossway 12 M LINE RZ 5L1 5029, na lince až do večera operovala také druhá provozní záloha - ze stanoviště Brno Stará Osada, a to kurz 15012 SOR CN 12 RZ 6J7 1611.

Iveco SOR

Provozní záloha v podobě autobusů Iveco Crossway LE 12 M LINE a SOR CN 12.

Bohužel toto úterý bylo obecně černým dnem regionální dopravy v kraji. V odpoledních hodinách byl na více jak 3 hodiny zastaven provoz všech vlaků na páteřní trati mezi Modřicemi a Hrušovany u Brna z důvodu sražení osoby vlakem, který na místě zraněním podlehl. Nasazena byla náhradní doprava i za zbývající vlaky na trati jezdící, jelikož zde souběžně probíhá výluka. Porucha zabezpečovacího zařízení pak způsobila velká zpoždění vlakové linky R19 (Praha-Březová-Letovice-Brno), linku č. 257 na Olešnicku zase omezily po bouřce popadané stromy na komunikacích.

Ve večerních hodinách byl pak zastaven provoz na vlakových linkách R8, R12 a S71 na Vyškovsku, a to z důvodu mimořádné události na trati v úseku Ivanovice na Hané – Nezamyslice.

Aktualizováno 10. 9. 2021 7:29

Jste zde: