Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik města Hradce Králové zařadil nové autobusy Iveco. Obnovy se dočkají také trolejbusy

hradecDo vozové flotily Dopravního podniku města Hradce Králové (DP) bude aktuálně během února 2024 po nezbytných procedurách a přípravách postupně zařazeno (pod ev. č. 117 – 127) jedenáct zbrusu nových moderních dvounápravových plně nízkopodlažních autobusů značky Iveco Urbanway 12 M diesel – Cursor 9, které v běžném provozu nahradí starší postupně vyřazované vozy.

DPMHK   Urbanway (2)
Nové autobusy Iveco Urbanway 12 M v areálu Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHK.

Číst dál: Dopravní podnik města Hradce Králové zařadil nové autobusy Iveco. Obnovy se dočkají také trolejbusy

Do Hradce Králové míří největší dodávka elektrobusů v rámci ČR

hradecNa začátek tohoto článku připomeňme, že Dopravní podnik města Hradce Králové a.s. (dále jen DPmHK) již před čtyřmi roky začal testovat na svých linkách MHD první elektrobusy. V současné době má stále tři taková vozidla – SOR EBN 9.5 (ev. č. 173), SOR EBN 11 (ev. č. 175) a Škoda Perun 26BB HE (ev. č. 174) – zařazena ve svém vozovém parku.

Ve čtvrtek 7. září 2017 nastal pro královéhradeckou MHDzlomový okamžik: byl podepsán dosud největší kontrakt týkající se elektromobility v městské hromadné dopravěv České republice. Předmětem smlouvy mezi Dopravním podnikem města Hradce Králové, a.s. a společností SOR Libchavy, spol. s r.o. je dodávka 20 elektrobusů SOR ENS 12 včetně nabíjecí infrastruktury. Projekt je také součástí obměny vozového parku MHD a navazuje na strategii Smart Cities.

Celý kontrakt je rozdělen na několik dílčích etap postupných dodávek vozidel a dvou automatických rychlonabíjecích stanic, které budou umístěné na klíčových dopravních uzlech – terminálu hromadné dopravy a na konečné stanici Cihelna. Součástí dodávky budou také nabíjecí stanice pro noční pomalé nabíjení elektrobusů v zázemí dopravního podniku, kde jsou již pro tyto účely vybudovány odstavné prostory s novými elektropřípojkami a nová trafostanice.

22.11.2016   Elektrobus SOR ENS 12 (1)
Elektrobus SOR ENS 12 na veletrhu Czechbus 2016, který by měl příští rok brázdit královehradecké ulice.

Číst dál: Do Hradce Králové míří největší dodávka elektrobusů v rámci ČR