Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Ostravská optimalizace směřuje i na koleje

dpoOptimalizace oběhů vozidel na linkách a směn řidičů se u Dopravního podniku Ostrava (dále jen DPO) dostává do další fáze. Náhled na vozové jízdní řády, které začnou platit od 1. září 2021, naznačuje, že se možná optimalizační software Optibus v dohledné době zakousne i do oběhů tramvají.

V jízdních řádech tramvají, které vstoupí v platnost od počátku září, zatím došlo ke zcela zásadní proměně označování kurzů. Tatam je dosavadní dlouholetá praxe, kdy kurzy byly označeny ve formátu kmenová linka / pořadí. Nové dochází k celkové proměně formátu značení, a to napříč všemi trakcemi.

2018 08 13@1701@@Kunčičky kostel (1)

Ilustrační fotografie tramvaje Stadler Tango NF2 ev. č. 1701. 

Číst dál: Ostravská optimalizace směřuje i na koleje

Ostrava zmodernizuje další Varia

dpoDopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) vypsal výběrové řízení na modernizaci až 41 tramvají Vario LF. Dle zadání by předmětem zakázky měla být úprava 25 vozů Vario LFR.E s výzbrojí TV Europulse a 16 vozů Vario LFR.S s výzbrojí Škoda, a to po vzoru již šesti dříve modernizovaných Varií. Nejvýznamnější zvenčí viditelnou změnou bude nahrazení výklopných dveří za skládací (vozy do ev. č. 1361), cestující pak ocení zvláště v letních měsících dosazení celovozové klimatizace, přínosem budou i USB konektory, sjednocení s novějšími vozidly zajistí i instalace nerezových zádržných madel.

@1333@@Plynárny
Již dříve zmodernizovaná tramvaj Vario LFR.E ev. č. 1333.

Číst dál: Ostrava zmodernizuje další Varia

Na ostravskou smyčku Poruba, Vřesinská se tramvají svezete až v září

dpoLetošní letní prázdniny příliš nepřejí fanouškům tramvajových jednokolejek. Zatímco na liberecko-jablonecké trati se mohli svézt alespoň do půlky července (od 18. července je trať v celém úseku v dlouhodobé výluce kvůli celkové rekonstrukci ještě neopravených úseků a změně rozchodu z 1000 na 1435 mm), druhá jednokolejná tramvajová trať v České republice - z Poruby do Budišovic - má výluku po celé prázdniny.

2011 01 08@809@@Vřesinská
Pohled na smyčku Poruba, Vřesinská s tramvajemi typu ČKD K2 je již minulostí. Za chvíli i původní vzhled smyčky bude historie.

Číst dál: Na ostravskou smyčku Poruba, Vřesinská se tramvají svezete až v září

Stěhování porubských garáží na obzoru

dpoTo, o čem se v dopravních kruzích již nějakou dobu mluvilo, se zřejmě brzy stane skutečností. Řeč je o stěhování autobusových garáží v Ostravě-Porubě. Celý areál, na který na jižní straně navazuje tramvajová vozovna, leží v lukrativní zóně a už delší dobu je v hledáčku developerů.

Martinov
Vizualizace z výběrového řízení ,,PD - Přemístění garáží autobusů z areálu DPO v Porubě do areálu DPO v Martinově“

Číst dál: Stěhování porubských garáží na obzoru

Ostravská výletní linka č. 88

dpoV sobotu 5. června 2021 došlo k zahájení provozu nové okružní autobusové linky č. 88. Linka bude provozována o sobotách, nedělích a státních svátcích ČR a také o státních svátcích Polské republiky (v případě příznivé COVIDové situace) a primárně na ni budou nasazovány doubledeckery Scania UNVI Urbis DD CNG .

5.6.2021   Zprovoznění linky č. 88 (2)

Číst dál: Ostravská výletní linka č. 88

Jste zde: